Varovanje zasebnosti in piškotki

Kaj so piškotki?

Kot prvo, piškotki niso virus ali karkoli nevarnega za vaš računalnik. Skoraj vse strani uporabljajo piškotke, tudi google, najdi.si, 24ur, finance, žurnal ...

Piškotki so majhne datoteke s podatki, ki jih ustvarijo spletne strani in se shranijo na računalniku osebe, ki je obiskala spletno stran. Podatki, ki se shranijo v piškotkih, se lahko uporabijo na veliko različnih načinov, odvisno od spletne strani, ki jih ustvari. Tipična uporaba je npr.

- za shranjevanje artiklov, ki se dodajajo v nakupovalno košarico,
- za zbiranje anonimnih analitičnih informacij, ki pomagaju lastniku strani videti, kako se njegova stran uporablja,
- za ohranjenja prijav na spletne portale ali
- za prikazovanje uporabniku prilagojenih oglasov.

Varovanje zasebnosti na KRAJI - Slovenija

Logi na spletnem strežniku

Tako kot večina spletnih strani tudi na portalu KRAJI - Slovenija vodimo log datoteke, v katerih so podatki o zahtevah, ki pridejo do spletnega strežnika. Te datoteke se avtomatsko ustvarjajo pri ponudniku spletnega gostovanja in se samodejno brišejo po določenem časovnem obdobju. Informacije v log datotekah vsebujejo podatke o IP naslovu, datumu in uri obiska, tipu brskalnika in naslovu spletne strani. Te log datoteke se ne analizirajo ali kakor koli drugače uporabljajo razen v primeru nedelovanja spletne strani, ko je potreben podrobnejši pregled.

Lastna analitika

Spletni portal KRAJI - Slovenija beleži striktno samo za lastne potrebe informacije o straneh, ki so bile obiskane. V okviru tekočega meseca se shranjujejo podatki za vsako obiskano stran (datum in ura, naslov strani). Na koncu meseca pa se naredijo dnevni seštevki obiskovalcev po posameznih straneh, podrobnejši podatki pa se pobrišejo. Te informacije služijo samo za analizo števila obiskovalcev po posameznih straneh portala KRAJI - Slovenija. Vsi obiskovalci so popolnoma anonimni.

Google analitka

Tako kot večina spletnih strani tudi na portalu KRAJI - Slovenija uporabljamo Google analitiko. Nastavili smo jo tako, da Google ne shranjuje piškotkov, prav tako so izklopljene vse naknadne obdelave podatkov s strani Googla v okviru Google analitke. S pomočjo Google analitike spremljamo podatke o številu obiskovalcev na portalu ter trende obiskov glede na posamezne države. IP naslov ni povezan z drugimi informacijami, na podlagi katerih bi vas lahko kakor koli osebno identificirali.

Piškotki na KRAJI - Slovenija

Piškotek seje

Ob vsakem prvem vstopu na stran se ustvari piškotek seje (PHPSESSID), ki ne vsebuje nobenih podatkov o uporabnikovi identiti. Pobriše se takoj, ko uporabnik zapusti portal. Piškotek seje se uporablja samo v primeru, ko se uporabnik logira na portal (po predhodni registraciji). Zaradi tega ima takšen uporabnik omogočene določene opcije za čas obiska portala, ki jih ostali uporabniki nimajo (npr. sodelovanje na forumu).

Google Adsense (Doubleclick)

Portal KRAJI - Slovenija prikazuje Google oglase, s pomočjo katerih je portal brezplačno dostopen vsem in se ves čas izboljšuje z novimi izleti. Brez oglasov (prihodkov) bo portal dolgoročno prenehal delovati in s tem bodo prikrajšani predvsem obiskovalci portala.
Nastavitve za prikazovanje oglasov so nastavljene tako, da Google pri tem ne zbira podatkov in jih obdeluje v svoje namene niti jih ne posreduje tretjim osebam. Naredili smo vse, kar se je dalo narediti, da smo odstranili večino piškotkov. Vsak obiskovalec pa še vedno lahko v brskalniku sam izklopi piškotke.

Tabela piškotkov

Več informacij

Priporočamo vam, da si preberete več o piškotkih:

Kako izklopim piškotke?

Večina spletnih brskalnikov omogoča izklop piškotkov (kompletno ali samo od t.i. tretjih strank). Pri tem se morate zavedati, da po izklopu določene storitve na našem in tudi drugih portalih ne bodo več delovale ali pa bo delovanje okrnjeno. Podobno kot je bila že pred leti dilema, ali imeti vključen javascript ali ne, danes pa ima redko kdo še izklopljenega.Piškotke lahko izklopite tudi samo za portal KRAJI - Slovenija s klikom na to povezavo. V tem primeru bomo vseeno morali nastaviti sejni piškotek, v katerega bomo zapisali, da ne želite uporabe piškotkov na tem portalu.
Count: 1