Kaj obiskati na Bledu?Za Bled pogosto slišimo, da je najlepši kraj v Sloveniji in čeprav je to stvar osebnega okusu, se bi verjetno marsikdo strinjal s tem. S svojo pravljično podobo otočka s cerkvico sredi jezera in gradom nad skalnato steno redko koga naredi malodušnega. To kažejo tudi turisti, ki so posebej med gosti, ki prespijo, v veliki večini ravno tujci. V naslednjih sklopih bom na kratko opisal nekaj predlogov, kaj lahko počnete na Bledu.

Sprehod okrog Blejskega jezera

Pot okrog Blejskega jezera
Vsekakor priporočam vsaj krajši sprehod ob Blejskem jezeru. Ker je pot prijetna in po ravnem, pa priporočam, da naredite celo pot okrog jezera ter tako vidite otoček in ostalo okolico z vseh možnih smeri. Pot okrog jezera vam bo vzela približno eno uro ob solidnem tempu, ob počasnejši hoji z več ustavljanja pa seveda nekaj več. Seveda pa si jo lahko olajšate tudi tako, da del poti opravite s turističnim vlakcem (npr. pri plaži v Veliki Zaki v bližini Campinga Bled je postajališče). Če bi že hoteli prehoditi samo pol poti, potem je mogoče bolj zanimiva pot ob južni strani jezera mimo vasi Mlino, pod Cafe Belvederom, po lesenih galerijah v bližini Velike Zake.

Vožnja s čolnom ali pletno

Izposoja čolnov
Če ste sposobni veslanja in želite več svobode, potem vsekakor priporočam, da najamete čoln (cene so od približno 10 eurov naprej za eno uro) in se sami odpraviti dogodivščinam naproti po Blejskem jezeru. Tako boste lahko videli jezero in okolico z vseh perspektiv, pa še natelovadili se boste. Seveda pa se lahko udobno namestite tudi v pletno ter se v skupini večih turistov odpravite na jezero do Blejskega otoka.

Obisk Straže s smučanjem pozimi in sankanjem poleti

Straža
Straža je hribček na Bledom, na katerega vodi več poti. Za ljubitelje pohodništva in narave vsekakor priporočam obisk le-te. V zimskem času je tam smučišče, v poletnem času pa je postavljena proga za sankanje. Tudi če nas nič od tega ne zanima priporočam vzpon na vrh, s katerega se ponuja lep razgled na jezero, Blejski grad in Karavanke v ozadju. Na vrhu obratuje tudi brunarica s ponudbo hrane in pijače. V samem gozdičku pa se skriva pravcati adrenalinski park, ki ponuja doživetja za vse starosti z različnimi stopnjami adrenalinskih preizkusov. Poleg Straže so v okolici še drugi hribčki, ki prav tako ponujajo lep ali še lepši razgled na jezera, takšna sta Ojstrica in Osojnica, na kateri vodijo označene poti.

Blejski grad z muzejem

Blejski grad
Blejski grad je točka, ki jo že težko neopazimo, če obiščemo Bled. Grad ima lepo lokacijo na vrhu skalnate stene. Do gradu se lahko odpravimo peš z različnih smeri ali pa pridemo z avtom ter parkiramo v neposredni bližini gradu. Razen za začetni del gradu, ki že ponuja pogled na jezero in mestni del Bleda, je potrebno plačati vstopnino. Z vstopnino dobimo dostop v vse dele gradu odprte za ogled, kot so grajska tiskarna, vinska klet, kapelica, muzej, itd. Z gradu se ponuja prelep razgled na jezero, tako da se splača posedeti ob obzidju in uživati v tem.

Kopanje v poletnem času

Velika Zaka
V poletni vročini se je prijetno ohladiti v ravno prav toplem Blejskem jezeru. Ob samem jezeru je več “uradnih” kopališč, še vedno pa lahko zaplavamo tudi skoraj kjerkoli ob poti okrog jezera. Glavna in najbolj urejena kopališča so Grajsko kopališče, ki je pod samim gradom, Velika Zaka, Mala Zaka in kopališče Mlino. Kopališči v Zaki sta bili ne dolgo nazaj obnovljeni in sta brezplačni. Meni osebno je še najljubše kopališče v Veliki Zaki. Za Grajsko kopališče je potrebno plačilo, ponuja pa več sence ter dodatne storitve, tako da je tudi vredno obiska.
Blejsko jezero

Blejsko jezero

Soteska Vintgar
V zimskem času se je prijetno tudi okopati v kakšnem od hotelskih bazenom, posebej priporočam Živa Wellness, ki ponuja tako prijetne bazene kot savne. V okolici pa je seveda še več zanimivih točk vrednih ogleda, kot so Bohinjsko jezero, Blejski vintgar, Pokljuška soteska, Hom pri Bledu, kamp Šobec, itd., tako da vam na Bledu ne bo dolgčas.

Vsi članki