Saturday, 09. May, 2015

Blog: KRAJI - Slovenija

Ljubljansko barje z okolico - Ribniki pri Vrhniki, Podpeško jezero, cerkev sv. Ane, Ribniki v Dragi



Današnji dan sva izkoristila za obisk Ljubljanskega barja oziroma okolice le-tega, zato da bi še v tem delu Slovenije imela nekaj več točk pokritih. Dan prej sem na uradni strani za Ljubljansko barje iskal točke, ki bi bile za prvič najbolj zanimive in še najbolj so me pritegnila jezera/ribniki, zato jih je prišlo več na spisek za ogled.

Ribniki Opekarna pri Vrhniki

Ribniki Opekarna pri Vrhniki
Čeprav sva Vrhniko že kar solidno obdelala nekaj let nazaj, po pravici povedano sploh nisem vedel za ribnike, ki so v neposredni bližini. Pot sva planirala tako, da sva se prvo napotila v Vrhniko, kjer je bilo potrebno z malo ovinkarjenja po cesti iti naokoli pod avtocesto in se ob njej peljati malo nazaj v smeri Ljubljane, da si prišel do parkirišča za ogled ribnikov. Ribniki pri stari opekarni so me pozitivno presenetili v smislu same scene in narave, ko se v njih vidijo še razni koli, ki bi lahko služili za kakšno prizorišče o koliščarjih, pa čeprav ti koli nimajo veze z nekdanjimi kolišči. Prav zanimiva točka bi lahko bila, če bi na enem delu ribnika zgradili kakšno kolibo na kolih, postavili še nekaj lesenih pomolov (eden na pol podrt je že zdaj) in bi to lahko postalo kot ena osrednjih točk Ljubljanskega barja, ki bi nas vrnila v preteklost. Sprehodila sva se okrog večjega ribnika in še po nekaj stranskih poti, tako da se potem nabere že kar nekaj poti, ki pa je vsekakor vredna ogleda. V manjših ribnikih v bližini parkirišča je bilo videti tudi kar nekaj ribičev.
Ribniki Opekarna pri Vrhniki

Ribniki Opekarna pri Vrhniki

Podpeško jezero

Podpeško jezero
Od ribnikov pri Vrhniki sva se prvo napotila proti TIC-u Krajinski park Ljubljansko barje, ki je v Notranjih Goricah. Žal je bil zaprt, kar sem pričakoval, ker že na spletni strani nisem videl napisanega delovnega časa, prav tako pa tudi v živo ne na vratih, tako da mi niti ni jasno, kdaj je sploh odprt. So pa na spletni strani ponujali, da lahko po pošti pošljejo karto Ljubljanskega barja in še nekatere druge prospekte. Upam, da bodo prišli, tako da bova vsaj za naslednji obisk bolje oborožena.
Pripis: kakšen teden kasneje sva res po pošti dobila zemljevid Ljubljanskega barja in še dve drugi naročeni brošuri, tako da bi se ob tej priliki najlepše zahvalil TIC-u v Notranjih Goricah!
Od tu sva potem nadaljevala proti Podpeškemu jezeru, ki se nahaja pri naselju Jezero, ki pa je malo za Podpečjo. V primerjavi z večjim ribnikom pri Vrhniki deluje to jezero dosti manjše. Okolica je lepo urejena in poleti mora biti prav luštno biti na travci. Danes se je nekdo že opogumil in plaval v jezeru. V primeru lakote ali žeje pa je v bližini gostinski lokal, tako da je za vse poskrbljeno.
Podpeško jezero

Podpeško jezero

Cerkev sv. Ane

Ljubljansko barje od cerkve sv. Ane
Že pri vožnji od Notranjih Goric do Podpeči na vrhu hribčka izstopa cerkev sv. Ane in naju je zamikalo, da bi še do nje stopila, čeprav ni bila v planu za današnji ogled. Ker je izhodišče za ogled lahko tudi Podpeško jezero, je bilo potem izgovorov še toliko manj, da ne bi še gor skočila. Na usmerjevalni tabli je pisalo 35 minut, a je bila pot še vsaj 10 minut krajša in prijetna v senci gozda. Na trenutke je malo strmejša, a so vmes tudi ravnejši deli, tako da ni problemov. Po prihodu na travnik malo pod vrhom se odpre lep pogled proti cerkvi. Na poti do nje lahko pozdravimo še večjo skupino ovac. Na vrhu pa se ponuja prelep razgled na Ljubljansko barje in okolico, tako da vsekakor priporočam vzpon do cerkve.
Cerkev sv. Ane

Cerkev sv. Ane

Ribniki v dolini Drage

Ribniki v dolini Drage
Po vrnitvi v dolino sva od Podpeškega jezera nadaljevala mimo Iga proti Ribnikom v Dragi. Na začetku doline je ob cesti lepa informativna tabla z zemljevidom vseh ribnikov in okolice. Tu se lahko peljemo še naprej in dokaj hitro pridemo do manjšega parkirišča pri Lovskem domu LD Ig, kjer se nahaja Veliki ribnik, ki je kakor že ime nakazuje največji med vsemi ribniki v dolini Drage. To parkirišče je obenem tudi izhodišče za Gozdno učno pot Drago, kjer se spoznava drevje, a to sva rekla, da bo ostalo za naslednjič. Zato sva se po makadamski cesti sprehodila mimo vseh ribnikov, malo pa tudi še po stranskih poteh ob Srednjem in Rezanem ribniku, kjer še bolj občutiš bogat živalski svet, ker vsepovsod slišiš neko premikanje.
Ribniki v dolini Drage - Veliki ribnik

Ribniki v dolini Drage - Veliki ribnik

Ribnik Rakovnik
Kar z istega izhodišča sva se peš odpravila še proti ribnikoma v smeri prihoda z avtom z imenom Špilgut in Rakovnik. Pri prvi hiši sva se po cesti odpravila v levo in po nekaj 100 m prišla do ribnika Špilgut. Od tu pa nadaljevala naprej in prva stvar, ki sva jo zagledala je bila velika riba, ki je del Ribiškega društva Smuč. Južna stran ribnika Rakovnik je lepo urejena s klopcami in na delu je bilo tudi nekaj ribičev. Od ribnika Rakovnik sva po južni strani nadaljevala naprej v gozd in se tako po krožni poti zopet vrnila do hiše, kjer sva zavila, malo naprej pa prišla nazaj na izhodišče in tako zaključila delovni del dneva. Pred zapustitvijo teh krajev sva imela še pozno kosilo v Igu, kjer pa je začelo že malo deževati.
Kot že mnogokrat po izletih po Sloveniji sva zopet ugotovila, koliko še zanimivih krajev se skriva v Sloveniji, a da niso kaj preveč poznani vsaj tistim, ki niso ravno iz teh krajev.
Velika riba pri ribniku Rakovnik

Velika riba pri ribniku Rakovnik

Vsi članki