Goriška - Velika korita Soče
Goriška

Goriška

Mangart
Šmartno
Vila Vipolže
Trdnjava Kluže
Izvir Soče
Danes
partCloudy;;light
8 23
Jutri
partCloudy;;light
10 25
16.06.2024
partCloudy;;light
14 27
Goriška
Vir: Javne informacije Slovenije, Geodetska uprava Republike Slovenije,
Državna pregledna karta merila 1 : 1.000.000, 1995
www.gu.gov.si
Goriška regija leži na zahodu države ob italijanski meji. Vključuje 13 občin, vključno z mestno občino Nova Gorica. Za regijo so značilne Julijska Alpe, reka Soča in rodovitna Vipavska dolina.
Do prve svetovne vojne je bila regija pod avstrijsko upravo. Italija je v zameno za pristop k silam Antante, lahko zasedla Goriško regijo. Še posebej z vzponom mussolinijevih fašistov se je pričel proces načrtne asimilacije Slovencev. Jugoslovanska vojska je v drugi svetovni vojni osvobodila zasedena ozemlja. S podpisom osimskega sporazuma je bila tudi uradno priznana meja med Jugoslavijo in Italijo.
Gospodarsko je regija zelo močna, saj je veliko sodelovanja s čezmejno bolje razvito Italijo. Turizem je pomembna panoga. Po št. prenočitev je regija točno na sredini lestvice z 577.000 nočitvami v letu 2014. Zelo velik je dnevni obisk regije, saj se le-ta ponaša z nekaterimi največjimi turističnimi biseri (Soča, Vršič, Mangart, rudnik srebra).
Največje mesto je Nova GoricaNovo Gorica, ki je nastala z delitvijo ozemlja med Jugoslavijo in Italijo. Po velikosti je deseto največje mesto v Sloveniji. Imenujejo ga tudi mesto vrtnic, saj blaga klima omogoča, da rastlinje cveti vse leto. V mestu je močan igralniški turizem. Ker je mesto mlado je starejših stavb razmeroma malo. Frančiškanski samostan z grobnico pobeglih francoskih Kostanjevica - Grobnica Burbonovkraljev Burbonov je eden najstarejših. V okolici mesta je veliko zanimivih točk: kamniti Solkan - Solkanski mostmost čez Sočo v Solkanu, Sabotin in kaverne iz prve svetovne vojne, romarska božja pot na Sveto Goro ali renesančni Kromberk - Grad Kromberkgrad Kromberk.
V Goriški regiji so zanimive tudi naslednje lokacije:
AjdovščinaAjdovščina je središče Vipavske doline in se ponaša z obnovljenim delom obzidja, stolpom in v obzidje vključenimi renesančnimi grajskimi arkadami.
BovecBovec je manjši kraj obkrožen z Julijskimi Alpami in del Triglavskega narodnega parka. Reka Soča, ki teče v bližini je simbol celotne regije in središče turističnega utripa. Slap BokaSlap Boka je najmogočnejši slap v Sloveniji s pretokom tudi do 100m3/s. Krnsko jezero je največje slovensko visokogorsko jezero. Preko cestnega prelaza VršičVršič pridemo iz GorenjskaGorenjske na Bovško stran. Gorska Cesta na Mangartsko sedlocesta na Mangrtsko sedlo je najvišja gorska cesta v Sloveniji.
CerknoCerkno je dom Partizanska bolnica FranjaPartizanske bolnice Franja, simbola partizanskega gibanja.
Goriška brda so središče hedonizma, užitek ob dobri kapljici, češnjah, kulinariki. Male vasice so razmetane med vinogradi in sadovnjaki. Odličen razgled se ponuja z Gonjače - Razgledni stolprazglednega stolpa, ki je postavljen na hribu Mejnik nad vasjo Gonjači.
IdrijaIdrija je kraj, kjer je veliko izredno zanimive dediščine nekdanjega rudnika tako tehnične kot infrastrukture. Najprej obvezno obiščemo Antonijev rov, ki nam prikaže delovanje nekoč enega od največjih rudnikov živega srebra na svetu. Zunaj si ogledamo Idrijski kamšt, vodno črpalko, ki je črpala vodo iz rudnika. Vodni kanal t.i. rake so zagotavljale pritok vode iz zajezene reke Idrijce. Izredno zanimive so originalne vodne pregrade t.i. klavže, ki so do velike poplave l. 1923, zagotavljale plavljenje lesa iz višje ležečih delov.
KobaridKobarid z okolico poskrbi za počitek v neokrnjeni naravi, še posebej ob Robič - Nadiža - Plažareki Nadiži in ogled ostankov prve svetovne vojne, ki je pustila neizbrisljiv pečat v teh krajih.
V okolici TolminTolmina je Javorca-Spominska cerkev sv. DuhaJavorca, originalna lesena kapela iz prve svetovne vojne, v kateri so vojaki molili, da bi bilo vojne norije čim prej konec. Divja Tolminska koritaTolminska korita so najnižja točka Triglavskega narodnega parka.
Trenta z okolicoTrenta je dolina v začetku Posočja. Eden najbolj nenaseljenih predelov Slovenije, obkrožen z vrhovi Julijskih Alp. Sredi doline teče Soča, ki je izdolbla kar nekaj Velika korita Sočekorit. Prva svetovna vojna je pustila za seboj pokopališča.
VipavaVipava ali slovenske Benetke, zaradi kar 25 mostov, ki se vzpenjajo nad deltastim izvirom reke Vipave, ležijo pod razvalinami starega gradu. Na pokopališču pa si lahko ogledamo dva Vipava - Staroegipčanska sarkofagaegipčanska sarkofaga, ki ju je pripeljal Anton Lavrin, ki je bil eden prvih avstrijskih konzulov v Egiptu.

Najlepši izleti

Goriška - Izvir Soče

Fotografija: 4001-18

Goriška - Velika korita Soče

Fotografija: 4030-20

Goriška - Slap Boka

Fotografija: 4051-0

Goriška - Cesta na Mangartsko sedlo

Fotografija: 4085-0

Goriška - Trdnjava Kluže

Fotografija: 4096-11

Goriška - Soteska Koritnice <br> Kluška korita

Fotografija: 4097-0

Soteska Koritnice

Kluška korita

Goriška - Tolminska korita

Fotografija: 4104-12

Goriška - Tolmin <br> Mestni trg

Fotografija: 4122-0

Goriška - Grad Kozlov rob

Fotografija: 4130-13

Goriška - Most na Soči <br> Jezero

Fotografija: 4141-0

Most na Soči

Jezero

Goriška - Slap Kozjak

Fotografija: 4151-0

Goriška - Napoleonov most pri Kobaridu

Fotografija: 4157-2

Goriška - Koseška korita

Fotografija: 4177-32

Goriška - Napoleonov most čez Nadižo

Fotografija: 4191-0

Goriška - Divje jezero

Fotografija: 4211-0

Goriška - Idrija

Fotografija: 4225-0

Goriška - Grad Dobrovo

Fotografija: 4255-0

Goriška - Gonjače <br> Razgledni stolp

Fotografija: 4263-0

Goriška - Šmartno

Fotografija: 4265-2

Goriška - Vila Vipolže

Fotografija: 4290-2

Goriška - Ajdovščina <br> Vzhodno obzidje

Fotografija: 4303-0

Ajdovščina

Vzhodno obzidje

Goriška - Vipava <br> Lanthierijeva graščina

Fotografija: 4354-0

Goriška - Izvir Vipave <br> Podskalca

Fotografija: 4364-0

Izvir Vipave

Podskalca

Goriška - Nova Gorica

Fotografija: 4401-0

Goriška - Kostanjevica <br> Grobnica Burbonov

Fotografija: 4417-0

Kostanjevica

Grobnica Burbonov

Goriška - Solkan <br> Solkanski most

Fotografija: 4421-0

Goriška - Partizanska bolnica Franja

Fotografija: 4460-0

Goriška - Porezen

Fotografija: 4490-1

Goriška - Cerje

Fotografija: 30050-0

Goriška - Kanal

Fotografija: 30101-0

Goriška - Javorca-Spominska cerkev sv. Duha

Fotografija: 4100001-10

Goriška - Sabotin <br> Kaverne

Fotografija: 4250004-8

Sabotin

Kaverne

Goriška - Klet Brda <br> Vinska klet

Fotografija: 4256003-8

Klet Brda

Vinska klet

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Bohinj
od 213.74 €
Bohinj
od 153 €
Kranjska Gora
od 125 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: