Spomeniki, kipi, znamenja
Ljubljana - Spomenik Francu Miklošiču - Spomenik Francu Miklošiču
OsrednjeslovenskaLjubljana - Spomenik Francu Miklošiču

Ljubljana - Spomenik Francu Miklošiču

Ljubljana - Spomenik Francu Miklošiču
Trenutno
partCloudy;;light
4
Jutri
partCloudy;SN;
-5 5
23.01.2022
partCloudy;SN;
-2 6

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana je slikovita prestolnica Slovenije, ki jo skozi celo leto obišče veliko domačih in tujih obiskovalcev. Leži v spodnjem delu Ljubljanske kotline ob Ljubljanskih vratih, ob reki Ljubljanici, ki ji daje poseben čar. Ob reki se razprostira staro mestno jedro.
Na križišču Tavčarjeve in Miklošičeve ceste se nahaja Miklošičev park, ki je nastal z namenom, da bi bil prostor pred veličastno sodno palačo čim lepše urejen. Načrt za park je v letih 1902 do 1906 zasnoval znani slovenski arhitekt Maks Fabiani. Miklošičev park je edini po načelih secesijskega oblikovanja urejeni mestni nasad v Ljubljani v obliki pravilnega pravokotnika z grmičevjem, tratami in drevjem. V parku stoji sedanji spomenik slavistu Franu Miklošiču (1813-1891), ki ga je izdelal Tine Kos. Leta 1918 so ga namestili na isti podstavek, na katerem je do tedaj stal spomenik cesarju Francu Jožefu, delo Svetoslava Peruzija. Leta 1908 so namreč Ljubljančani svojemu cesarju postavili spomenik iz hvaležnosti, ker je zelo pomagal pri obnovi popotresne Ljubljane. Napis na spomeniku je sicer nov, ampak srednji del spomenika je ostal. Na njem kleči mlada ženska, ki predstavlja mesto Ljubljana in ima v eni roki ljubljanski grb, drugo, v kateri drži lovorjev venec, pa dviga proti cesarju. Na zadnji strani spomenika je relief, ki prikazuje žrtve potresa. Spomenik tako lahko razumemo le, če poznamo njegovo pestro preteklost. Franc Miklošič je bil slovenski slavist, filolog in jezikoslovec, ki velja za največjega slovenskega slavista vseh časov. Njegova številna dela se ne ukvarjajo samo s slovanskimi jeziki, temveč tudi z albanščino, romunščino, grščino in jezikom Romov. Pisal je tudi slovenska besedila za gimnazijce.
Na območju Miklošičevega parka se poleg sodne palače nahajajo Pogačnikova, Deghengijeva in Čudnova hiša, ki so vse tri delo Cirila Metoda Kocha ter Krisperjeva hiša, delo Maksa Fabianija, ki je bila vzor vsem drugim hišam ob trg in Regalijeva hiša, delo kiparja Frana Bernekerja.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Spomenik Francu Miklošiču - Miklošičev park - Spomenik Francu Miklošiču

Fotografija: 2041-0

Miklošičev park - Spomenik Francu Miklošiču
Spomenik Francu Miklošiču - Spomenik Francu Miklošiču

Fotografija: 2041-1

Spomenik Francu Miklošiču
Spomenik Francu Miklošiču - Spomenik Francu Miklošiču pri sodni palači

Fotografija: 2041-2

Spomenik Francu Miklošiču pri sodni palači
Spomenik Francu Miklošiču - Spomenik Francu Miklošiču - Rojen leta 1813 v Slovenskih goricah

Fotografija: 2041-3

Spomenik Francu Miklošiču - Rojen leta 1813 v Slovenskih goricah
Spomenik Francu Miklošiču - Franc Miklošič - Veliki slavist

Fotografija: 2041-4

Franc Miklošič - Veliki slavist
Spomenik Francu Miklošiču - Spomenik Francu Miklošiču (kipar Tine Kos, 1926)

Fotografija: 2041-5

Spomenik Francu Miklošiču (kipar Tine Kos, 1926)
Spomenik Francu Miklošiču - Spomenik Francu Miklošiču od zadaj

Fotografija: 2041-6

Spomenik Francu Miklošiču od zadaj

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 38 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)