Ljubljana - Stiški dvorec - Stiški dvorec
OsrednjeslovenskaLjubljana - Stiški dvorec

Ljubljana - Stiški dvorec

Danes
clear;;light
13 28
Jutri
partCloudy;;light
14 31
11.07.2020
prevCloudy;SHRA;light
16 30

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana je čudovito mesto, ki skozi celo leto privablja mnoge domače in tuje obiskovalce. Poznana je po številnih kulturno-zgodovinskih in naravnih znamenitostih. Med njimi najbolj izstopa mogočen Ljubljanski grad nad starim mestnim jedrom.
Stari trg je nadaljevanje Mestnega trga in je zaprt za promet. Tukaj so prijetna gostišča in trgovine. V tem okolju sta se rodila pisec in zgodovinar Janez Vajkard Valvasor in slikar M. Jama. Na njunih rojstnih hišah sta vzidani spominski tabli. Med zanimivimi hišami ob Starem trgu najbolj izstopa Stiški dvorec, Stari trg 34, ki stoji ob razširjenem delu trga ob Stiški ulici in Gallusovem nabrežju. Dvorec so kot mestno rezidenco opatov cistercijanskega samostana v Stični zgradili v letih 1628 in 1630. Izvorno zgodnjebaročni, dvonadstropen dvorec so sezidali iz treh hiš. Ima temeljito prezidano notranjščino. Ulična fasada ima podvojen vhod. Zgradba je kot večina starotrških stavb zasnovana kot hiša na dvorišče, ki jo obdajajo trije mestni prostori: Stiška ulica, Stari trg in Gallusovo nabrežje. Lega v prostoru je pogojevala podolgovato obliko zgradbe in nesimetrično obliko notranjosti. Glavni prostori dvorca so razporejeni okoli notranjega dvorišča s treh uličnih strani. Popravek nesimetrične zasnove je viden na fasadi proti Staremu trgu, kjer slepa okna v nadstropjih in dvojni portal skušajo ustvariti simetričen videz. Sedanja fasada je rezultat prenove v 18. stoletju. Stiški dvorec je večkrat zamenjal lastnika in bil velikokrat prezidan. Od leta 1830 pa vse do začetka 20. stoletja je bil dvorec sedež deželnega in okrožnih sodišč. Tu sta delovala France Prešeren in Ivan Tavčar. Danes so v dvorcu prostori Akademije za glasbo v Ljubljani.
Sredi širokega Starega trga stoji pred Stiškim dvorcem Herkulov vodnjak, ki je tukaj stal že v 17. stoletju. Kip Herkula je delo Janeza Kumersteinerja, vodnjak pa je sodobna interpretacija originala. Zraven vodnjaka je nekdaj rastla lipa, ki so jo posekali v 17. stoletju.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Stiški dvorec - Stiški dvorec na Starem trgu

Fotografija: 2015802-0

Stiški dvorec na Starem trgu
Stiški dvorec - Stiški dvorec v Ljubljani

Fotografija: 2015802-1

Stiški dvorec v Ljubljani
Stiški dvorec - Stiški dvorec

Fotografija: 2015802-2

Stiški dvorec
Stiški dvorec - Stiški dvorec iz 17. stoletja

Fotografija: 2015802-3

Stiški dvorec iz 17. stoletja
Stiški dvorec - Stiški dvorec med Starim trgom in Stisko ulico

Fotografija: 2015802-4

Stiški dvorec med Starim trgom in Stisko ulico
Stiški dvorec - Balkon

Fotografija: 2015802-5

Balkon
Stiški dvorec - Informativna tabla - Stiški dvorec

Fotografija: 2015802-6

Informativna tabla - Stiški dvorec
Stiški dvorec - Stiški dvorec - Univerza v Ljubljani - Akademija za glasbo

Fotografija: 2015802-7

Stiški dvorec - Univerza v Ljubljani - Akademija za glasbo
Stiški dvorec - Stiški dvorec ob 90-letnici Univerze v Ljubljani

Fotografija: 2015802-8

Stiški dvorec ob 90-letnici Univerze v Ljubljani

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 103.91 €
od 113.91 €
Ljubljana
od 230 €
Ljubljana
Ljubljana
od 166.6 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)