Spomeniki, kipi, znamenja
Ljubljana - Vodnikov spomenik - Vodnikov spomenik
OsrednjeslovenskaLjubljana - Vodnikov spomenik

Ljubljana - Vodnikov spomenik

Trenutno
prevCloudy;;light
7
Jutri
prevCloudy;;light
-3 7
30.01.2022
partCloudy;;light
-2 10

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Vodnikov trg spada med ene mlajših trgov v Ljubljani. Razprostira se med Dolničarjevo in Kopitarjevo ulico, Krekovim trgom ter Adamič-Lundrovim nabrežjem. Nedaleč od sedanjega trga je potekalo srednjeveško mesto obzidje.
Zadnji ostanek fortifikacije je obrambni stolp (Krekov trg 4). Tukaj je bila nekdaj meja med mestom in naseljem Poljane. Sedanji trg je nastal povsem naključno po potresu, prej, že v 13. stoletju, je tukaj stal frančiškanski samostan s cerkvijo. Samostan je bil prislonjen ob vzhodno mestno obzidje. Po njem so se imenovala mestna vrata med mestom in Poljanskim predmestjem Kloštrska ali Frančiškanska vrata. Ko so se frančiškani v 18. stoletju preselili zunaj obzidja v bivši avguštinski samostan na sedanjem Prešernovem trgu, sta se v samostansko poslopje naselila licej in višja šola. V ta namen so leta 1787 zgradbo prezidali po načrtih Jožefa Schemrla. Spomin na to šolo še sedaj ohranjata na drugi strani trga ležeča Študentovska ulica, ki pelje na Grad in bronasti spomenik slovenskemu pesniku Valentinu Vodniku. Celopostavni kip pesnika, delo kiparja Alojzija Gangla, je visok 2,5 metra in stoji na kamnitem bloku, ta pa na stopničastem podstavku, oboje je delo arhitekta Jana Duffeja. Obdaja ga nizka železna ograja. Na podstavku je izpisana zadnja kitica pesmi Moj spomenik: Ne hčere, ne sina po meni ne bo, dovolj je spomina, me pesmi pojo. Pobudo za postavitev spomenika je dal politik in pesnik Lovro Toman ob 100. obletnici pesnikovega rojstva, poziv za zbiranje prispevkov zanj pa je objavil Janez Bleiweis. Je prvi slovenski spomenik, ki je bil postavljen v času prebujajoče se slovenske narodne zavesti. Spomenik so odkrili 30. junija 1889 in sta ga spremljala slovesnost in slavje, na katero so prišli Slovenci iz vse Kranjske. Poslopje liceja za spomenikom so leta 1902 podrli, ker je bilo po potresu preveč poškodovano. Na tem mestu je nato nastala mestna tržnica.
Ob proslavi 120. obletnice Ilirskih provinc leta 1912 je bil na prednjo stran podstavka dodan bronast venec s svežnjem, črkama R in F (Republique Francaise), prisegajočo roko in napisom Vodnik nad njim, saj je bil pesnik podpornik Ilirskih provinc.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Vodnikov spomenik - Vodnikov spomenik na Vodnikovem trgu

Fotografija: 2015602-0

Vodnikov spomenik na Vodnikovem trgu
Vodnikov spomenik - Vodnikov spomenik bo Osrednji tržnici

Fotografija: 2015602-1

Vodnikov spomenik bo Osrednji tržnici
Vodnikov spomenik - Vodnikov spomenik pred nekdanjim licejem

Fotografija: 2015602-2

Vodnikov spomenik pred nekdanjim licejem
Vodnikov spomenik - Vodnikov spomenik

Fotografija: 2015602-3

Vodnikov spomenik
Vodnikov spomenik - Vodnikov spomenik

Fotografija: 2015602-4

Vodnikov spomenik
Vodnikov spomenik - Valentin Vodnik

Fotografija: 2015602-5

Valentin Vodnik
Vodnikov spomenik - Bronast venec, R F (République Française) - ob 120. obletnici Ilirskih provinc

Fotografija: 2015602-6

Bronast venec, R F (République Française) - ob 120. obletnici Ilirskih...

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 58.5 €
od 65 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)