Ljubljanski grad - Kaznilnica - Samica
OsrednjeslovenskaLjubljanski grad - Kaznilnica

Ljubljanski grad - Kaznilnica

Trenutno
overcast;;light
-2
Jutri
clear;;light
-3 7
19.01.2022
clear;;light
-5 8

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljanski grad je veličastna srednjeveška zgradba, ki predstavlja edinstveni simbol mesta Ljubljana. Stoji na robu Grajskega griča, tik nad srednjeveško Ljubljano. Do Ljubljanskega gradu se je možno pripeljati z avtom, se iz starega mestnega jedra iz Krekovega trga vzpeti s tirno vzpenjačo ali pa se sprehoditi po eni izmed urejenih poti. Ljubljanski grad se je razvil iz utrjenega stolpa z obrambnim zidom že pred prvo omembo Ljubljane okoli leta 1120. Na griču, kjer grad stoji, pa je bila potrjena prisotnost človeka že vse od časa pozne bronaste dobe.
Na Ljubljanskem gradu je na ogled naslednje: razgledni stolp, grajska kapela sv. Jurija, stalna razstava Kaznilnica, stalna razstava Slovenska zgodovina, Stanovska dvorana, Friderikov stolp in Friderikovi sobi, prodajna galerija domače in umetnostne obrti Rustika, Stolp strelcev in Peterokotni stolp. V Virtualnem gradu je na ogled dvanajstminutna projekcija zgodovine gradu, njegovega arhitekturnega razvoja in arheoloških spoznanj. V Gostilni na Gradu gostom nudijo tipične slovenske jedi, ki so narejene po sodobnih recepturah. V Grajski kavarni pa gostom nudijo pestro izbiro kav in drugih napitkov, sadne kupe, koktajle in izbrane slaščice.
Na Ljubljanskem gradu je bila kaznilnica odprta leta 1815. Pomenila je, da so se uresničile potrebe po takšnem zavodu, ki so se pojavile ob sprejetju modernega kazenskega zakonika v letu 1803. Država je z zakonikom spremenila kazensko pravo in postopek. Z njim so v habsburški monarhiji dokončno uveljavili kaznovanje z odvzemom prostosti. Kaznilnica na gradu je bila namenjena obsojenim ženskam in moškim iz Koroške in Kranjske, ki so dobili kazen do 10 let ječe. Podatki, ki so iz leta 1840 kažejo, da so v grajskih ječah prebivali obsojeni zaradi uboja, ropa, povzročitve hude poškodbe, detomora, največ pa zaradi kraje.
Stalna razstava Kaznilnica se nahaja pod dvorano Palacij in predstavlja niz ohranjenih zaporniških samic, ki so jih obnovili v letu 2011. Samice so bile sezidane v drugi kaznilniški fazi v času od 1868 do 1895. V njih je na ogled avtentična arhitektura, kaznilniška oprema, razmere in zgodovinski pregled dogodkov. Zanimiva je četrta samica, kjer so kaznjenci prikazani s hologramom oziroma navidezno resničnostjo. Prostori samic delujejo utesnjeno, k neprijetnemu občutku pa prispevajo tudi vrata in rešetke. V grajskih kaznilnicah so bili zaprti tudi znani Slovenci, kot sta Hinko Smrekar, znani slikar in karikaturist ter Ivan Cankar, ki je največji slovenski pisatelj.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Kaznilnica - Vhod v kaznilnico

Fotografija: 2031-0

Vhod v kaznilnico
Kaznilnica - Pogled skozi okno na grajsko dvorišče

Fotografija: 2031-1

Pogled skozi okno na grajsko dvorišče
Kaznilnica - Vrata zaporniške celice

Fotografija: 2031-2

Vrata zaporniške celice
Kaznilnica - Odprtina v samico

Fotografija: 2031-3

Odprtina v samico
Kaznilnica - Razstava o kaznilnici na Ljubljanskem gradu

Fotografija: 2031-4

Razstava o kaznilnici na Ljubljanskem gradu
Kaznilnica - Zaporniška celica

Fotografija: 2031-5

Zaporniška celica
Kaznilnica - Samica

Fotografija: 2031-6

Samica
Kaznilnica - Izhod iz samice

Fotografija: 2031-7

Izhod iz samice
Kaznilnica - Podatki o kaznilnici na Ljubljanskem gradu

Fotografija: 2031-8

Podatki o kaznilnici na Ljubljanskem gradu
Kaznilnica - Grof Batthyány Lajos

Fotografija: 2031-9

Grof Batthyány Lajos
Kaznilnica - Razstavljena originalna vrata in rešetke

Fotografija: 2031-10

Razstavljena originalna vrata in rešetke
Kaznilnica - Pogled na Ljubljano iz kaznilnice

Fotografija: 2031-11

Pogled na Ljubljano iz kaznilnice
Kaznilnica - Grajski hodnik

Fotografija: 2031-12

Grajski hodnik
Kaznilnica - Stopnišče v bližini kaznilnice

Fotografija: 2031-13

Stopnišče v bližini kaznilnice

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 42 €
Ljubljana
od 70 €
Ljubljana
od 110 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)