Mestne hiše - Rotovži
Moravče - Mestna hiša - Mestna hiša
OsrednjeslovenskaMoravče - Mestna hiša

Moravče - Mestna hiša

Danes
overcast;RA;light
5 11
Jutri
overcast;SHRA;light
7 15
13.04.2021
overcast;RASN;light
2 3

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Moravče so edino večje naselje na območju občine Moravče. Občina je postala samostojna leta 1995, ko je večja občina Domžale razpadla na manjše dele, ampak je vseeno ostala še naprej Upravna enota. Nahaja se v osrednjem predelu Slovenije, v bližini urbanega središča države in geometričnega središča Slovenije.
Moravče so poznane kot staro naselje, prvič omenjeno v pisnih virih leta 1232, ki je nastalo na križišču šestih krajevnih cest. V srednjem veku je skozi Moravško dolino vodila tovorna pot iz Ljubljane proti Štajerski. Ko je v 18. stoletju postala proti Štajerski pomembnejša pot skozi Črni graben, proti jugu pa pot po dolini Save, je Moravška dolina ostala v zatišju. To je bilo ugodno za obstoj kulturne in etnološke dediščine, kar pomeni veliko kulturnozgodovinsko bogastvo. Moravče so tako prispevale kar nekdaj znanih osebnosti v slovenskem prostoru, od katerih je najpomembnejši baron, svetovno znani matematik, Jurij Vega. Njegovo ime ima osnovna šola, poimenovana je glavna ulica in v parku stoji njegov doprsni kip. Znani Moravčani so še dramatik in pisatelj Fran Detela, akademski kipar Tine Kos, pesnik in dramatik Dane Zajc. Zasnova starega moravšega trškega jedra se je ohranila vse do danes.
Središče jedra je cerkev sv. Martina, ki je bila sredi 18. stoletja prezidana v baročnem slogu. Cerkev obdajata park in krožna cesta. K njej so obrnjena pročelja mestne oziroma občinske hiše in strnjeno zidanih trških hiš. Kraj je postal trg leta 1804, ko so od Marije Terezije dobili dovoljenje za volitve trškega odbora in za prirejanje sejmov.

Fotografije

Mestna hiša - Mestna hiša

Fotografija: 2421-0

Mestna hiša
Mestna hiša - Mestna hiša - Občina Moravče

Fotografija: 2421-1

Mestna hiša - Občina Moravče
Mestna hiša - Občina Moravče - Vhod

Fotografija: 2421-2

Občina Moravče - Vhod
Mestna hiša - Stolp

Fotografija: 2421-3

Stolp

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Lukovica pri Domžalah
od 58.3 €
Dob
od 40 €
Lukovica pri Domžalah
od 45 €
od 50 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:
Count: 1