HrvaškaHrvaška je soseda Slovenije in meji nanjo na jugu in vzhodu države ter leži ob Jadranskem morju.

Zagreb

Zagreb
Zagreb je glavno mesto Hrvaške. Največje kulturno-zgodovinske znamenitosti v Zagrebu so cerkev sv. Marka, Hrvaško narodno gledališče, kamnita vrata iz 13. stoletja, ki so današnjo obliko dobila v 18. stoletju, stolp Lotrščak, neogotska katedrala z osmimi zvonovi, trg Zrinjevac z alejo platan, Katarinin trg z baročno cerkvijo in še mnogo drugega. Poleg tega se v Zagrebu nahaja zanimiv botanični vrt in večji živalski vrt.

Narodni parki

Plitvička jezera
Hrvaška je pravi biser naravnih lepot, ki jih lahko občudujemo v naravnih parkih, ki se nahajajo v obalnem delu in v planinskem območju. V obalnem delu so najbolj poznani Narodni park Brioni, Narodni park Kornati, Narodni park Mljet in Narodni park Krka, v planinskem območju pa Narodni park Risnjak, Narodni park Plitvička jezera, Narodni park Paklenica in Narodni park Severni Velebit. Poleg teh parkov so še Naravni park Žumberak, Naravni park Vransko jezero, Naravni park Velebit, Naravni park Papuk, Naravni park Lonjsko polje, ki je največji naravni park v osrednji Hrvaški in drugi. Velebit je največje hrvaško gorovje, ki je deloma pokrito s pašniki in gozdovi, večji del pa obsega kamniti kras. Najvišji vrh je Vaganjski vrh z 1758 metri nadmorske višine.

Obala

Rabac
Hrvaška ima čudovito obalo, ki jo odlikujejo raznolike plaže - skalnate in peščene plaže, plaže s skritimi zalivi, nudistične plaže in urejena mestna kopališča. Hrvaška je dežela otokov, saj jih ima kar 1244, od katerih so najbolj znani otok Rab, Krk, Brač, Hvar, Korčula, Murter, Mljet, Lošinj in mnogi drugi. Največji jadranski otok je otok Cres, ki je prava zakladnica živalskega in rastlinskega sveta. Hrvaška je poleg plaž in otokov poznana tudi po slikovitih obmorskih mestih, kot so Rijeka, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula in druga. Hrvaška nudi številne možnosti za preživljanje aktivnega turizma, kot so jadranje in navtika, potapljanje, rafting, kolesarstvo, igranje golfa, jahanje, letenje, plovba s kajakom, kanujem, jamarstvo, športni ribolov, planinarjenje in smučanje. Hrvaška ima na voljo pestre namestitve, kot so hoteli, sobe in apartmaji, hostli, svetilniki, družinski in mali hoteli ter kampi. Za ljubitelje sproščanja pa so na voljo številni wellness centri, ki nudijo vrhunske užitke.
Rovinj

Rovinj

Vsi članki