Podravsko - pomurska - Babičev mlin na Muri
Podravsko - pomurska

Podravsko - pomurska

Sv. Trojica v Slov. goricah - Cerkev in samostan
Maribor - Vožnja s splavom na Dravi
Studenice - Samostan Studenice
Studenice
Ptujska Gora
Trenutno
partCloudy;;
25
Jutri
prevCloudy;SHRA;
13 20
29.05.2024
partCloudy;;
14 22
Podravsko - pomurska
Vir: Javne informacije Slovenije, Geodetska uprava Republike Slovenije,
Državna pregledna karta merila 1 : 1.000.000, 1995
www.gu.gov.si
Podravska regija
Podravska regija je dobila ime po reki Dravi, ki teče od avstrijske meje med Pohorjem in Kozjakom do Maribora in naprej po Dravskem polju. Dolžina reke v Sloveniji je 142 km. Regijo sestavlja 41 občin, vključno z mestnima občinama Maribor in Ptuj. Maribor je središče političnega, gospodarskega, športnega in kulturnega dogajanja severovzhodne Slovenije in je tudi drugo največje mesto v Sloveniji. Ime Maribor je prvi zapisal pesnik Stanko Vraz leta 1836.
MariborMaribor ima v zgodovini Slovenije posebno mesto. General Maister je novembra 1918 prevzel poveljstvo vojaške vlade za Spodnjo Štajersko in tako ohranil to območje v novi državi Srbov, Hrvatov in Slovencev. Še huje pa je Maribor trpel v drugi svetovni vojni. Hitler je obiskal Maribor 26. Aprila 1941 in ukazal etnično čiščenje, ko so prisilno odpeljali 5.000 Mariborčanov, ostale pa prisilno ponemčili.
Mariboru, z zavetnikom sv. Janezom Krstnikom, dajejo pomemben utrip Maribor - Reka Dravareka Drava in bližnji gozdovi Pohorja ter vinorodni griči. V samem mestu pa so najpomembnejše turistične znamenitosti: Maribor - Mestni parkmestni park, Maribor - Glavni trgGlavni trg, Maribor - Stara trta in hiša Stare trtestara trta, Pokrajinski muzej Maribor, Maribor - Židovska ulicaSinagoga Maribor in Maribor - LentLent – najstarejši del mesta. V mestu je poleg tega tudi množica trgovin s spominki, trgovskih centrov, knjigarn ter tržnica. Za obiskovalce željne zabave pa so na razpolago festivali. Najbolj znan je festival na Lentu (ob Dravi), festival Maribor, festival Stare trte in pozimi tekmovanje za Zlato lisico. Zelo poznano je tudi srečanje gledaliških skupin - Borštnikovo srečanje.
V bližini mesta je zelena oaza Vzhodno PohorjePohorje, ki poleg naravnih znamenitosti (jezera, slapovi, pragozd, šotna barja), ponuja tudi množico aktivnosti za sprostitev in rekreacijo: pohodništvo, smučanje, kolesarstvo...
V Podravski regiji so zanimive tudi naslednje lokacije:
DravogradDravograd je mesto, kjer v Slovenijo priteče Drava. Vas LibeličeLibeliče, ki je v bližini, ima urejeno naravoslovno in etnološko pot imenovana Velika uharica.
Na reki Dravi je možno Maribor - Vožnja s splavom na Dravisplavarjenje ter ogled muzeja pri Hidroelektrarna (HE) Falahidroelektrarni Fala.
Miklavž na Dravskem polju - Rimske gomileRimske gomile v Miklavžu na Dravskem polju, kjer je gomila št. 1, ki je bila zgrajena iz kamnitih plošč, obnovljena in si obiskovalci lahko ogledajo njeno notranjost.
Dvorec ŠtatenbergDvorec Štatenberg v Dravinjski dolini iz 18 stoletja je s svojo okolico in tremi ribniki najpomembnejša turistična znamenitost v občini Makole.
Ptujska GoraPtujska gora z eno najlepših gotskih cerkva na Slovenskem, leži na 352 m visokem vrhu, in nudi zatočišče številnim vernikov in romarjev, ki prihajajo v baziliko Marije Zavetnice.
Bistriški vintgar v bližini Slovenska BistricaSlovenske Bistrice nudi čudovit dnevni izlet po gozdni poti, ob kateri si lahko ogledamo rimski kamnolom, slap Bistriški Šum ter ostanke številnih mlinov.
PtujPtuj je eno najstarejših mest v Sloveniji in pravi turistični biser. Terme PtujTerme Ptuj ponujajo velik vodni park in wellness. Ptujski grad leži na zadnjem obronku Slovenskih goric. Zgrajen je bil že pred 12 stoletjem. Kurenti predstavljajo pustni lik z Dravskega polja in s truščem odganjajo zimo in zlo, vanjo pa kličejo pomlad ter dobro letino.
Pomurska regija
Pomurska regija se nahaja v skrajnem severovzhodnem delu Slovenije in je dobila ime po reki Muri, na katerem levem in desnem bregu leži. Njena dolžina v Sloveniji je 95 km (od skupnih 493 km). Panonsko morje, ki je pred 23 milijoni let zalilo današnje Pomurje, je poskrbelo za rodovitno prst in tudi zaloge nafte in zemeljskega plina. Prst, vreme in ravnina dajejo dobre pogoje za kmetijstvo. Odročna lega in slabe prometne povezave so glavna ovira za gospodarski razvoj regije. Nezaposlenost je največja med slovenskimi regijami, mladi pa se za iskanje služb odpravljajo v osrednjo Slovenijo ali Avstrijo.
Pomursko regijo sestavlja 27 občin, vključno z mestno občino Murska SobotaMurska Sobota. Ime Murska Sobota naj bi izhajal iz dejstva, da so bili ob sobotah v mestu sejmi in so ljudje iz okolice in Hrvaške imeli soboto rezervirano za sejem – murska sobota. Mesto ima cca 12.000 prebivalcev, ki je v glavnem poseljeno s Slovenci. Pomemben del prebivalstva pa predstavljajo Romi, ki živijo v Pušči, največjem romskem naselju v Sloveniji.
Zavetnik mesta je Sv. Nikolaj (Miklavž), ki je povezan tudi z mestnim grbom. V grbu so tri sonca, ki naj bi simbolizirala tri zlate krogle, ki jih je sv. Nikolaj podaril trem dekletom, da so se lahko poročile.
Murska Sobota se ponaša z mnogimi znamenitostmi. Stolna cerkev Sv. Nikolaja s poznoromanskim cerkvenim jedrom iz 13. stoletja in evangeličanski kompleks, ki je bil dograjen leta 1910 sta čudovita primerka sakralne arhitekture. Sovjetska vojska je pomagala osvoboditi Prekmurje zato je v centru mesta Spomenik zmage, ki je izdelan iz belega carskega marmorja. Ob spomeniku sta kipa dveh sovjetskih vojakov in topova. Sodobnejše arhitektske dosežke lahko občudujemo v podobi gledališča Park, glasbene šole, Šavel centra in knjižnice. Murska Sobota - Grad Murska SobotaGrad Murska Sobota, prvič omenjen 1255 leta, je domovanje Pomurskega muzeja in Mladinskega kluba.
Glavne mestne prireditve so Bogračiada v mesecu maju, Festival soboški dnevi v juniju in Aeromiting v avgustu na bližnjem letališču Rakičani.
Izletniške točke v Prekmurju:
BeltinciBeltinci ležijo ob glavni cesti Murska Sobota – Lendava in se ponašajo z gradom in cerkvijo Sv. Ladislava v katerem je grobnica rodbine Zichy. Poznan pa je tudi mednarodni folklorni festival.
V Ižakovcih je Ižakovci - Otok ljubezniOtok ljubezni na reki Muri, kjer je tudi delujoč plavajoči mlin in lahko obiskovalci kupijo več vrst moke.
NegovaNegova si zasluži obisk tako zaradi gradu Negova iz 1425 leta, Negovskega jezera, ki je del Negovskega krajinskega parka, predvsem pa je kraj poznan po Ivanu Krambergerju t.i. dobrotniku iz Negove, ki je kandidiral za predsednika Republike Slovenije in bil kasneje zahrbtno ustreljen.
Pravi avanturisti morajo obiskati Ženavlje - Spomenik balonarjemaŽenavlje, majhno vasico, kjer sta leta 1934 pristala s stratosferskim balonom belgijska znanstvenika in povzročila novinarsko senzacijo v celi Evropi. Na dogodek spominja spomenik v obliki krogle.
Severozahodni del Prekmurja skriva kar nekaj znamenitosti, ki si jih je potrebno ogledati. Omenimo tri: pred 1,6 mio leti je v bližnji Avstriji izbruhnil vulkan, ki je pustil ostanke v Grad Grad na GoričkemGradu na Goričkem, kjer je sedaj nastal doživljajski park Vulkanija. Ljubitelji mineralne vode se bodo okrepčali pri Nuskovi, kjer je Nuskova - Slatinski vrelecSlatinski vrelec – izvir vode obogatene z minerali. Na vrhu Sotinski breg - KuglaSotinskega brega (418 metrov) ali t.i. Kugle je razgledna ploščad od koder se nam odpira pogled na celotno Goričko.
LendavaLendava leži na skrajnem severovzhodu v bližini Madžarske in Hrvaške meje. Lendavski grad iz 12. stoletja in sinagoga sta zanimivi v mestu, najnovejša znamenitost pa je 53,5 m stolp Vinarium na vrhu Lendavskih goric.
Najbolj znano turistično naselje so Moravske TopliceMoravske toplice, ki izkoriščajo vročo termalno vodo v zdravilne in turistične namene. Še posebej je zanimiva črna termo mineralna voda, ki pomaga pri boleznih kože.
Radenci ali dežela Treh src so poznani po enem najstarejših naravnih zdravilišč, mineralni vodi Radenska Tri srca in vsakoletnem maratonu, ki se ga udeleži več tisoč tekačev.
Gornja RadgonaGornja Radgona je poznana po mostu prijateljstva s sosednjo Avstrijo in mednarodnim kmetijsko-živilskem sejmu.

Najlepši izleti

Podravsko - pomurska - Babičev mlin na Muri

Fotografija: 3001-0

Podravsko - pomurska - Murska Sobota <br> Grad Murska Sobota

Fotografija: 3003-9

Murska Sobota

Grad Murska Sobota

Podravsko - pomurska - Selo v Prekmurju <br> Rotunda

Fotografija: 3051-0

Selo v Prekmurju

Rotunda

Podravsko - pomurska - Bukovniško jezero

Fotografija: 3052-0

Podravsko - pomurska - Bogojina <br> Cerkev Gospodovega vnebovzetja

Fotografija: 3053-0

Podravsko - pomurska - Terme 3000 <br> Vodni park

Fotografija: 3063-3

Terme 3000

Vodni park

Podravsko - pomurska - Moravske Toplice <br> Terme Vivat

Fotografija: 3077-3

Moravske Toplice

Terme Vivat

Podravsko - pomurska - Dobrovnik <br> Tropski vrt

Fotografija: 3095-22

Dobrovnik

Tropski vrt

Podravsko - pomurska - Gornja Radgona <br> Radgonski grad

Fotografija: 3102-0

Gornja Radgona

Radgonski grad

Podravsko - pomurska - Kapelski vrh

Fotografija: 3125-6

Podravsko - pomurska - Negova <br> Grad Negova

Fotografija: 3133-0

Podravsko - pomurska - Beltinci <br> Grad Beltinci

Fotografija: 3152-0

Podravsko - pomurska - Ižakovci <br> Plavajoči mlin na Muri

Fotografija: 3160-7

Ižakovci

Plavajoči mlin na Muri
Podravsko - pomurska - Odranci <br> Cerkev Svete Trojice

Fotografija: 3190-0

Podravsko - pomurska - Maribor <br> Lent

Fotografija: 3206-0

Maribor

Lent

Podravsko - pomurska - Maribor <br> Vodni stolp in reka Drava s Starim mostom

Fotografija: 3206-5

Maribor

Vodni stolp in reka Drava s Starim mostom
Podravsko - pomurska - Maribor <br> Mestni grad

Fotografija: 3219-0

Podravsko - pomurska - Grad Slovenska Bistrica

Fotografija: 3305-0

Podravsko - pomurska - Črno jezero

Fotografija: 3340-12

Podravsko - pomurska - Ptuj <br> Orfejev spomenik

Fotografija: 3353-13

Ptuj

Orfejev spomenik
Podravsko - pomurska - Ptujska vinska klet

Fotografija: 3359-0

Podravsko - pomurska - Ptujski grad

Fotografija: 3375-0

Podravsko - pomurska - Ptujska Gora <br> Bazilika Marije Zavetnice - Notranjost

Fotografija: 3403-0

Podravsko - pomurska - Studenice <br> Samostan Studenice

Fotografija: 3423-0

Podravsko - pomurska - Dvorec Štatenberg

Fotografija: 3440-0

Podravsko - pomurska - Ljutomer <br> Cerkev sv. Janeza Krstnika

Fotografija: 3455-0

Podravsko - pomurska - Jeruzalem

Fotografija: 3480-0

Podravsko - pomurska - Rače <br> Grad Rače

Fotografija: 15502-0

Podravsko - pomurska - Ormož <br> Ormoški grad

Fotografija: 20003-0

Podravsko - pomurska - Velika Nedelja <br> Grad Velika Nedelja

Fotografija: 20021-0

Velika Nedelja

Grad Velika Nedelja

Podravsko - pomurska - Lendava <br> Vinarium

Fotografija: 20109-0

Lendava

Vinarium

Podravsko - pomurska - Lendava <br> Terme Lendava

Fotografija: 20115-0

Podravsko - pomurska - Zavrh <br> Maistrov stolp

Fotografija: 20421-0

Podravsko - pomurska - Sv. Trojica v Slov. goricah <br> Cerkev in samostan

Fotografija: 20431-0

Sv. Trojica v Slov. g...

Cerkev in samostan

Podravsko - pomurska - Grad Grad na Goričkem

Fotografija: 20501-0

Podravsko - pomurska - Sotinski breg <br> Kugla

Fotografija: 20540-0

Sotinski breg

Kugla

Podravsko - pomurska - Ledavsko jezero

Fotografija: 20550-0

Podravsko - pomurska - Zdravilišče Radenci

Fotografija: 3100007-2

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Maribor
od 79.9 €
od 94 €
Maribor
od 94.5 €
od 117 €
Maribor
od 70 €
od 90 €
Pohorje
od 117.6 €
od 161.1 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: