Kaj obiskati v Sloveniji v treh dneh?Poskusil bom dati nekaj idej in približni načrt, kaj se lahko obišče v Sloveniji v 3 dneh. Bo kar natrpan urnik, tako da mogoče ne bo možno obiskati vsega, kar bom napisal. Vseeno mislim, da je možno videti vse to, toda potreboval boš avto, namesto uporabe javnega transporta.

1. dan

Dopoldan

Bled
Začni dan z obiskom Bleda. Tam je lepo jezero z otokom in gradom nad skalnato steno. Prvo se lahko sprediš malo ob jezeru. Okrog jezera je prijetna pot, tako da če imaš rad sprehode, se lahko sprehodiš po celi poti okrog jezera. To bo vzelo okrog 1 ure, odvisno kako hitro hodiš. Predlagal bi tudi, da se sprehodiš do Blejskega gradu. Od tam je lep razgled na Blejsko jezero in okolico. Toda za vstop v grad je potrebno plačati vstopnino. Če te toliko ne zanima grajski muzej, vinska klet in ostale stavbe na Blejskem gradu, a vseeno želiš čudovit pogled na Blejsko jezero lahko greš na Stražo ali Ojstrico. To sta hriba na Blejskim jezero, za katere ne potrebuješ tako veliko časa, da se povzpneš na vrh. Pri Straži se lahko uporabi tudi sedežnica.
Po Blejskem jezeru predlagam obisk soteske Vintgar. To je lepa soteska in se nahaja samo nekaj kilometrov z Bleda. V ozki soteski soteski se hodi na nekakšnih galerijah ob lepi, smaragdni reki Radovni. Soteska je več kot en kilometer dolga, tako da uporabi dobro obutev, ker je lahko na določenih delih tudi spolzko. Na koncu soteske je slap Šum in nekakšna okrepčevalnica, kjer lahko kaj poješ ali popiješ. Potem se je potrebno vrniti nazaj po isti poti do izhodišča.

Popoldan

Bohinj
Iz soteske Vintgar boš na poti za Bohinj. To bo vzelo okrog pol ure z vožnjo z avtomobilom. Bohinjsko jezero je na meji Triglavskega narodnega parka. Je malo manj turističen kot Blejsko jezero, čeprav je lahko v visoki poletni sezoni tudi zelo obiskan. Ko prideš tja, se lahko sprehodiš ob jezeru in uživaš v lepoti pri Ribčevem Lazu. Po tem predlagam obisk slapa Savica, ki se nahaja na koncu Bohinjske doline. Do slapu Savica vodi sprehajalna pot, ki bo vzela okrog 20 minut časa s parkirišča. Na poti nazaj se boš peljal do spodnje kabinske žičnice, ki te bo pripeljala na Vogel. To je gora na Bohinjskim jezerom in smučišče pozimi. Od tam boš imel lep razgled na Bohinjsko jezero in Julijske Alpe. Od zgornje postaje kabinske žičnice se lahko sprehodiš tudi višje, če boš še imel čas. Preživi noč v kampu Zlatorog, ki je v bližini spodnje postaja kabinske žičnice, če želiš biti bolj v naravi. Ali pa si poišči sobo v kakšnem od hotelov ali v veliki ponudbi privatnih namestitev v okolici.

2. dan

Dopoldan

Velika planina
Z Bohinja se boš odpeljal v mesto Kamnik, ki se nahaja severno od Ljubljane. Tam se lahko na kratko ustaviš in sprehodiš po starem mestnem jedru in do Malega Gradu. Od tam se boš odpeljal dalje do spodnje postaje kabinske žičnice za na Veliko planino. Uživaj v razburljivi vožnji, kjer boš veliko na trdimi zemeljskimi tlemi. Na vrhu predlagam, da uporabiš še sedežnico, tako da boš prihranil nekaj časa. Na vrhu boš nagrajen z lepim razgledom na Kamniško-savinjske Alpe in na Veliko planino z veliko pastirskih koč. Sprehodi se me kočami, obiščeš lahko tudi kapelo ali kakšno od planinskih koč naokoli. Verjetno boš srečal naokoli krave. Pri kakšni od pastirskih koč boš lahko dobil tudi kislo mleko. Na poti nazaj predlagam še kratek pogled na sotesko Predaselj. Nahaja se skoraj čisto ob poti, nedaleč od spodnje postaje kabinske žičnice za Veliko planino. Tako ne boš potreboval več kot 5 minut za kratek pogled na zelo globoko sotesko iz mosta na vrhu.

Popoldan

Ljubljana
Od soteske Predaselj pojdi direktno v Ljubljano, glavno mesto Slovenije. V Ljubljani je potrebno obiskati očarljivo staro mestno jedro, se sprehoditi ob reki Ljubljanici, si ogledati lepe stare zgradbe, itd. Lahko se povzpneš do Ljubljanskega gradu ali pa uporabiš vzpenjačo. Z Ljubljanskega gradu je čudovit razlged na Ljubljano in daljno okolico, posebno ob lepem vremenu. Če je še ostalo kaj časa, se lahko sprehodiš iz starega mestnega jedra po sprehajališču do parka Tivoli ali pa obiščeš kakšen muzej. Zvečer lahko greš v Irski pub ali kakšen drug bar. Preživi noč v kakšnem od hotelov ali hostlu.

3. dan

Dopoldan

Škocjanske jame
Iz Ljubljane se boš peljal v smeri proti slovenski obali. Na poti tja predlagam, da obiščeš ali Postojnsko jamo ali pa Škocjanske jame. Oboje so vredne ogleda, toda zaradi pomanjkanja časa moraš izbrati samo ene. Postojnska jama ima na začetku zanimivo vožnjo z vlakcem poleg tega, da je lepa že sama po sebi. Škocjanske jame imajo zanimiv kanjon znotraj jame, ki prav tako izgleda neverjetno in pa Škocjanske jame so malo manj turistične kot Postojnska jama. Če se odločiš za ogled Postojnske jame, potem predlagam še vožnjo do Predjamskega gradu in vsaj kratek pogled nanj, ker verjetno ne bo časa za obisk vsega. Če se odločiš za ogled Škocjanskih jam, lahko opraviš nekaj kilometrov dolgo učno pot Škocjan, kjer vidiš zanimivo naravo in kulturno dediščino.

Popoldan

Piran
Od jam boš nadaljeval proti slovenski obali in obiskal staro mediteransko mesto Piran. Tam je eden najlepših trgov v Sloveniji, Tartinijev trg. Vse naokrog njega so stare lepe stavbe in Tartinijev spomenik. Od tam se lahko povzpneš po ozkih ulicah do cerkve sv. Jurija ali mestnega obzidja. Z obeh je lep razgled na Piran in klife. Na koncu napornega dne se lahko vsedeš v kakšnega od barov in spiješ pivo.

Vsi članki