Prevoz po SlovenijiV Sloveniji je možno potovati naokoli z vsemi prevoznimi sredstvi. Najbolj enostavno je z lastnim prevoznim sredstvom, toda če ga nimate, so na voljo zanesljiva potovanja po železnicah, cestah, morju ali zraku. Za ljubitelje kolesarjenja pa je na voljo veliko kolesarskih poti. V vseh primerih se je potrebno prej pozanimati, kaj je potrebno vedeti, da bo potovanje učinkovito in primerno željam glede hitrosti.

Avtomobil

Z avtomobilom se po Sloveniji najhitreje potuje po avtocestah. Z vožnjo po njih se zahtevajo vinjete, brez te nalepke pa so zagrožene dokaj visoke kazni, in sicer globa v znesku od 300 do 800 EUR. Vinjete so na voljo na vseh bencinskih črpalkah, na poštnih uradih, nekaterih kioskih in drugje. Če ne želite kupiti vinjete, se morate voziti po stranskih cestah. V okviru cestnoprometnih predpisov velja obvezna uporaba zasenčenih luči med vožnjo tudi v dnevnem času. Avtomobil je možno najeti v določenih agencijah, če ste stari najmanj 21 let in imate vozniški izpit vsaj dve leti, nekatere izposojevalnice pa zahtevajo tudi plačilo dodatka za mlade voznike.
Podrobne informacije za vinjete so na voljo na spletni strani Darsa - http://www.dars.si/

Avtobus

Z avtobusom se je po Sloveniji možno pripeljati v vsa mesta, večino naselij in manjše vasi. Vozniki vam lahko ustavijo na postajališču v vsakem naselju. Na večjih avtobusnih postajah se vozovnica lahko kupi za točno določen datum, lahko se jo pa kupi tudi kar pri vozniku avtobusa. V poletnem času so dobre avtobusne povezave iz Ljubljane z obalnimi mesti na Hrvaškem. V zimski sezoni vozi ski bus iz Ljubljane na bližnje smučarsko središče Krvavec. V Slovenijo se je možno z avtobusom pripeljati iz mnogih evropskih mest.
Podrobne informacije o vožnji z avtobusi so na voljo na spletni strani Avtobusne postaje Ljubljana - http://www.ap-ljubljana.si/

Vlak

Na območju Slovenije vozijo samo vlaki, ki so v lasti Slovenskih železnic. Le-ti imajo vse cenike in vozne rede objavljene na spletnih straneh. Vozovnica se lahko kupi na vsaki železniški postaji, na voljo pa je tudi na vlaku. Prevoz z vlakom je cenovno precej ugoden. Brez večjih postankov med večjimi slovenskimi mesti se priporoča uporaba Intercity vlak – IC, ki nima večjih postankov. Iz vseh sosednjih držav in mnogih drugih držav v Slovenijo vozijo neposredni hitri vlaki. Lahko se pripelje tudi z nočnimi vlaki, ki imajo spalnike.
Podrobne informacije o vožnji z vlakom so na voljo na spletni strani Slovenske železnice - http://www.slo-zeleznice.si/

Letalo

Z letalom znotraj območja Slovenije ni smiselno potovati, saj so premajhne razdalje med kraji. Glavno letališče je mednarodno letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, od koder se vsakodnevno lahko leti v mesta po celotni Evropi. Nekaj mednarodnih poletov opravljajo tudi na letališču v Mariboru in Portorožu. GoOpti, ki je nizkocenovni prevoznik, nudi ugodne storitve prevozov iz okoliških letališč v Slovenijo in obratno.
Podrobne informacije o vožni z letalom so na voljo na spletni strani Aerodroma Ljubljana – Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana - http://www.lju-airport.si

Ladja

V Slovenijo je možno pripluti z jahto, motornim čolnom, jadrnico, hitrimi potniškimi katamarani in gliserji. V času od aprila do konca oktobra trije hitri katamarani enkrat do trikrat na teden plujejo med Benetkami in Izolo ali Piranom. V poletnem času se je po slovenskem morju možno popeljati tudi z atraktivnimi turističnimi ladjami. Večje skupine se lahko dogovorijo za izlet s posebnim programom. Turistične ladje nudijo številne panoramske izlete po morju, na katerih nudijo tudi hrano in pijačo. Če se želite peljati z jadrnico, jo je možno najeti v večih obmorskih krajih. V Sloveniji so tri moderno urejene marine v Izoli, Portorožu in Kopru.
Luka Koper
Marina Koper
Marina Portorož

Kolo

Po Sloveniji se lahko potuje tudi s kolesom. Na voljo so podeželske ceste z malo prometa, ki so idealne za rekreativne kolesarje in družine z otroki. Bolj izkušeni kolesarji pa se lahko podajo na strme in vijugaste gorske prelaze. Kolesarjenje je prepovedano na avtocestah in hitrih cestah, omejitve pa veljajo še za Triglavski narodni park, kjer je možno kolesarjenje le na določenih kolovozih in makadamskih cestah. V Sloveniji so kolesarjem na razpolago tudi posebna območja, kjer je vrsta dobro urejenih in označenih kolesarskih poti. Na teh lokacijah je možno dobiti tudi zemljevide kolesarskih poti in tur, kolesarske vodnike, servis koles in nastanitev. V Sloveniji se kolo lahko najame pri večih ponudnikih. Za kolesarjenje se priporoča uporaba čelade, ki je obvezna za otroke do starosti 14 let.

Vsi članki