Friday, 02. December, 2016

Blog: KRAJI - Slovenija

Tropski vrt, stolp Vinarium, Radenci, ...Moravske Toplice
Že nekaj časa sva se spravljala v Prekmurje, da bi obiskala stolp Vinarium, Tropski vrt in še več drugih krajev. Ker je bila lepa napoved za prvi vikend v decembru, sva se odločila za izlet. Pred odhodom sva našla bivališče v Aparthotelu Vital, ki se nahaja v Moravskih Toplicah.

1. dan

Turnovi ribniki
Na poti proti Moravskim Toplicam sva zavila z avtoceste proti Račam, kjer sva se prvo ustavila pri Lovskem domu Rače. Tam je parkirišče in izhodišče za ogled Turnovih ribnikov. Sprehodila sva se mimo prvega večjega do drugega in potem nazaj po isti poti do izhodišča. Od tam sva se peljala še do Račkih ribnikov, ki niso daleč stran. Pri Račkih ribnikih je opazovalnica, s katerega se ponuja še lepši pogled na tri ribnike.
Rački ribniki

Rački ribniki

Grad Rače
Ogled sva nadaljevala še v Račah, kjer sva pofotografirala grad Rače. Tokrat le od zunaj, kdaj drugič pa bo prišlo še kaj več na vrstu. Naredila sva še kratek sprehod po Račah in nadaljevala pot proti Moravskim Toplicam.
Konj
Na poti tja sva se ustavila še v Rakičanu, kjer sva se sprehodila okrog dvorca Rakičan. Ob gradu so konji lepo nastavljali fotoaparatu, posebej eden je prav veselo prihitel do naju in potem veselo poziral. Druga dva pa se nista pustila motiti in še naprej jedla svoj obrok. Pri gradu Rakičan se nahaja tudi park, ki je bolj gozd z osrednjo promenado. Tam se skriva še grajska kapela.
Dvorec Rakičan

Dvorec Rakičan

Pred končnim postankom za ta dan sva se ustavila še v Murski Soboti, kjer sva pojedla pozno kosilo v Gostilni Nona. Zelo dobro je bilo. Večer sva izkoristila še za malo sprostitve, in sicer obiskala sva savne v Termah Vivat.

2. dan

Dobrovnik - Cerkev sv. Jakoba
Prvi postanek osrednjega dneva vikend izleta sva začela v Dobrovniku, kjer sva malo pofotografirala cerkev sv. Štefana, žal samo od zunaj. Ne daleč stran se nahaja Tropski vrt, kjer gojijo in prodajajo orhideje. V samem Tropskem vrtu pa se nahaja veliko eksotičnih rastlin (bananovec, poper, papajo ...) in tudi veliko čudovitih orhidej. Vsekakor priporočam obisk, še posebej za ljubitelje narave in rastlin.
Tropski vrt

Tropski vrt

Judovsko pokopališče pri Dolgi vasi
Od tu sva se peljala še do Judovskega pokopališča pri Dolgi vasi. Tam lahko vidimo veliko starih nagrobnikov z napisi v hebrejski pisavi. Naslednji postanek je bil osrednja točka celega izleta, in sicer stolp Vinarium nad Lendavo. Stolp zelo lepo izgleda in je viden že od daleč. Sicer lahko kdo reče, da ne sodi v tisto okolje, pripeljal pa bo vseeno dosti turistov, ki drugače tja mogoče ne bi zašli. Na stolp se lahko odpraviš z dvigalom ali peš po stopnicah, midva sva preizkusila obe varianti. S stolpa se ponuja lep razgled v štiri države: Avstrijo, Madžarsko, Hrvaško in Slovenijo.
Stolp Vinarium

Stolp Vinarium

Cerkev svete Trojice - mumificiran Mihael Hadik
Od stolpa sva se odpravila do cerkve Svete Trojice, kjer smo bili dogovorjeni, da pogledamo tudi notranjost. Prijazna gospa nama je odprla vrata cerkve, tako da sva lahko v miru pofotografirala notranjost in mumificiranega Mihaela Hadika. Po ogledu cerkvice sva se ponovno vrnila do Vinariuma in se sprehodila še do Piramide, hribčka malo naprej od stolpa.
Lendava
Nato sva se zapeljala do cerkve sv. Katarine v Lendavi in si jo ogledala. Nato pa pot nadaljevala še po starem delu Lendave ter si privoščila pozno kosilo v Bella Venezia. Notranjost mogoče deluje že malo nakičeno, vseeno pa je zanimiva ogleda. Testenine in solata pa sta tudi bili dobri in se sem še vrneva.
Terme Lendava
Pot sva nadaljevala do Term Lendava, toliko da sva pred temo naredila vsaj nekaj fotografij, da bova lahko še Terme Lendava postavila na zemljevid spletne strani. Večer sva izkoristila še za malo kopanja v Termah Vivat ter pijačo v Pizzeriji Perunika.

3. dan

Radenci
Zadnji dan vikend izleta sem dopoldne izkoristil za krajšo masažo v Hotelu Livada Prestige. Nato pa sva spakirala ter se odpravila fotografirati Radence. Sprehodila sva se malo po mestu, parku in hotelskih objektih. Škoda, da zaradi lastniških zapletov propadajo nekateri objekti. Pot sva nadaljevala proti Kapelskemu vrhu, kjer sva se sprehodila do cerkve sv. Marije Magdalene ponuja lep razgled na okoliške gričke posejane s trto.
Kapelski vrh

Kapelski vrh

Križev pot na Gorco
Naslednji postanek ni bil planiran, ampak je prišel spontano tako, da sva ga opazila prvi dan na poti pri Mariboru. Takrat sva zagledala kapelce, ki so delovale kot križev pot in cerkvico na vrhu hriba. Zvečer sem preveril, kaj je to, zato da bi se zadnji dan tam ustavila. In sva se v Malečniku ter se sprehodila mimo kapelic križevega pota na Gorco. Na vrhu je cerkev Device Marije, od koder se ponuja lep razgled na okolico Maribora.
Cerkev Device Marije

Cerkev Device Marije

Na lepem vikend izletu sva videla veliko novih in zanimivih krajev Slovenije in naredila prek 1000 fotografij.

Vsi članki