Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Grad Grad na Goričkem
Podravsko - pomurska

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico

Nuskova - Slatinski vrelec
Tromejnik
Cankova - Cerkev sv. Jožefa
Sotinski breg - Kugla
Cankova - Park
Danes
prevCloudy;RA;
4 9
Jutri
partCloudy;RA;light
2 16
27.04.2024
partCloudy;SHRA;light
6 18

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico imajo mnoge naravne in kulturne znamenitosti, ki privabljajo številne domače in tuje obiskovalce. Med njimi najbolj izstopajo grad Grad na Goričkem, Cankova, Kuzma, Ledavsko jezero, Nuskova – Slatinski vrelec, Puconci, Sotinski breg – Kugla in Tromejnik.
Grad Grad se nahaja v naselju Grad na Goričkem. Vas Grad je največje in najstarejše naselje na Goričkem. Grad je kulturni spomenik državnega pomena. Varuje se skupaj s svojo okolico in grajskim parkom kot umetnostno-arhitekturni in zgodovinski spomenik.
Objekt je velik adut za turistično oživitev vasi Grad. Grad Grad se trenutno obnavlja. Je najobsežnejši grajski kompleks v Sloveniji. Ima kar 365 sob. Zgodovina gradu sega v leto 1208. Lastniki so se večkrat menjavali.
Med obema svetovnima vojnama je bil njegov gospodar industrijalec Geza Hartner iz Murske Sobote. Takrat je bil opremljen z umetninami in lepo ohranjen, nato je bil do obnove dolgo opuščen in prepuščen propadu. Znotraj gradu se nahaja vodnjak, ki je zavarovan s ploščo in vklesan v živo skalo.
V času napadov in obleganj je le-ta igral pomembno vlogo. Na grajskem dvorišču je žarišče energijskih moči. Obiskovalci si lahko ogledajo le del prostorov. Odprta je poročna dvorana, urejene so kovaška, lončarska in kolarska delavnica ter nekaj etnoloških zbirk.
Cankova je manjše naselje, ki leži na skrajnem jugozahodnem delu Goričkega, blizu meje z Avstrijo. Sredi vasi se nahaja lepo urejen park, kjer je ob vodometu spomenik – doprsni kip dr. Avgusta Pavla in kip duhovnika Jožefa Borovnjaka.
Okoli parka so najbolj pomembne stavbe, kot so vrtec, šola, gasilski dom, občina, rojstna hiša dr. Avgusta Pavla, Vila Vogler in župnijska cerkev sv. Jožefa. V parku se nahaja tudi slikoviti vodnjak na vzvod, ki je prava posebnost Panonske nižine in ga imajo le še redki.
Kuzma je manjše naselje z gručastim jedrom, ki se nahaja na gričevnatem Goričkem ob meji z Avstrijo. Vasica, ki leži ob zgornjem toku potoka Lukaj, je središče istoimenske občine. Občina Kuzma obstaja od leta 1999, pred tem so bili del občine Grad.
V Kuzmi so največje zanimivosti fontana, zeliščni park, župnijska cerkev sv. Kozme in Damijana ter spominski park Kuzma. Poleg tega je v kraju občinska zgradba, dom upokojencev, zdravniška ambulanta, gasilski dom, osnovna šola, trgovina, gostilna, bistro in drugo.
Cerkev sv. Kozme in Damijana je posvečena zdravniškima zavetnikoma. Prvotna cerkev je stala tukaj že v 15. stoletju, po mnogih prezidavah, nazadnje v letih 1850 in 1880, pa sta se ohranila le prezbiterij in zvonik. Sedanjo podobo je dobila v letu 1969 in predstavlja primer nezahtevnih stavbnih gradenj v 19. stoletju, kar velja tudi za njeno notranjo opremo.
Ledavsko jezero je umetno akumulacijsko jezero, ki se razprostira med vasema Pertoča in Krašči. Jezero domačini imenujejo tudi Kraško jezero in spada med pomembne naravne znamenitosti v Krajinskem parku Goričko.
Vode reke Ledave in potoka Lukaj so bile zajezene z namenom, da bi zavarovali nižje ležeče vasi in Mursko Soboto pred poplavami. Z zajezitvijo voda so se razvila mokriščna, obvodna in vodna življenjska okolja, kjer je svoje prebivališče našlo veliko ogroženih in redkih živalskih in rastlinskih vrst.
Jezero zaradi onesnaženosti ni primerno za kopanje, zato so rekreativne dejavnosti omejene na sprehod okoli jezera in ribolov. Zaradi varovanja ptic po jezeru ni zaželjena vožnja s čolni in surfi.
Nuskova je razloženo in deloma obcestno naselje, ki se nahaja na Goričkem. Kraj spada v občino Rogašovci in v znameniti Krajinski park Goričko, ki je drugi največji naravni park v Sloveniji.
Središče Nuskove predstavlja Srednja Gasa z gostilno, avtobusno postajo in kapelo svete Trojice iz leta 1925. Skozi Nuskovo teče rečica Ledava. Nuskovski slatinski vrelec se nahaja v okolici naselja Nuskova.
Je kaptiran, prebivalci iz okolice vodo občasno še uporabljajo. V letu 2008 je bil Slatinski vrelec zaradi dotrajanosti obnovljen s sredstvi v okviru projekta Oaza zdravja. Ob Slatinskem vrelcu je urejeno počivališče za kolesarje in pohodnike pod slamnato streho.
Puconci so manjše naselje, ki se nahaja na Goričkem v severozahodnem delu Slovenije. Kraj se prvič omenja v 14. stoletju pod imenom Monakfolua, madžarsko poimenovanje pa je Batthyand.
V kmečkem naselju prevladujeta sadjarstvo, živinoreja in poljedelstvo, od leta 1954 pa obratuje ob prodnati terasi separacija kremenčevega peska. Skozi naselje teče sodobna železniška proga Puconci – Hodoš, ki je omogočila promet z Madžarsko.
Območje Puconcev je znano po sožitju katoličanov, evangeličanov in pripadnikov binkoštne cerkve. Največje krajevne znamenitosti so evangeličanska cerkev, spominsko obeležje spomenik Spametnosti in spomenik 1. božje službe.
Vas Sotina je poznana po vrhu Kugla ali Sotinskem bregu, ki je s svojimi 418 metri najvišji vrh na območju Prekmurja. Na Kugli se nahaja leseni razgledni stolp, ki je visok 14 metrov. S stolpa se odpira čudovit razgled na Slovenske gorice in Mursko polje.
Tromejnik se nahaja v bližini naselja Trdkova na Goričkem, v severovzhodnem delu Slovenije. Spada v Krajinski park Goričko, ki je bil ustanovljen leta 2003 in je drugi največji naravni park v Sloveniji.
Tromejnik je geografska točka na tromeji Avstrije, Slovenije in Madžarske. Kulturnozgodovinski spomenik leži na nadmorski višini 388 metrov. Mejni kamen je bil postavljen leta 1924.

Najlepši izleti

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Grad Grad na Goričkem

Fotografija: 20501-0

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Grad Grad na Goričkem <br> Pogled na južni del z vhodom gradu Grad

Fotografija: 20501-1

Grad Grad na Goričkem

Pogled na južni del z vhodom gradu Grad
Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Grad Grad na Goričkem <br> Arkadni hodnik v pritličju

Fotografija: 20501-9

Grad Grad na Goričkem

Arkadni hodnik v pritličju
Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Grad Grad na Goričkem <br> Grajski park gradu Grad

Fotografija: 20501-17

Grad Grad na Goričkem

Grajski park gradu Grad
Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Kuzma

Fotografija: 20530-0

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Kuzma <br> Cerkev sv. Kozme in Damijana

Fotografija: 20531-0

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Kuzma <br> Spominski park

Fotografija: 20532-0

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Tromejnik

Fotografija: 20536-14

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Sotinski breg <br> Kugla

Fotografija: 20540-0

Sotinski breg

Kugla

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Nuskova <br> Slatinski vrelec

Fotografija: 20545-13

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Ledavsko jezero

Fotografija: 20550-0

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Ledavsko jezero <br> Čoln

Fotografija: 20550-22

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Cankova

Fotografija: 20560-0

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Cankova <br> Park

Fotografija: 20561-0

Cankova

Park

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Cankova <br> Cerkev sv. Jožefa

Fotografija: 20562-0

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Cerkev sv. Jožefa <br> Notranjost

Fotografija: 20562-7

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Puconci

Fotografija: 20590-0

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Puconci <br> Evangeličanska cerkev

Fotografija: 20591-5

Grad, Puconci, Cankova, Kuzma, Rogašovci z okolico - Puconci <br> Spomenik Spametnost

Fotografija: 20592-2

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Murska Sobota
od 85 €
od 168 €
Cankova
od 98.71 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: CANKOVA (1755 prebivalcev)

Naselja v občini:

Cankova (429 prebivalcev), Gerlinci (311), Krašči (242), Domajinci (216), Skakovci (204),

Korovci (170), Gornji Črnci (130), Topolovci (53)


Občina: KUZMA (1555 prebivalcev)

Naselja v občini:

Gornji Slaveči (431 prebivalcev), Kuzma (425), Dolič (365), Trdkova (168), Matjaševci (166)


Občina: ROGAŠOVCI (3084 prebivalcev)

Naselja v občini:

Serdica (550 prebivalcev), Sveti Jurij (477), Pertoča (402), Večeslavci (355), Sotina (314),

Nuskova (275), Rogašovci (246), Ropoča (204), Fikšinci (163), Ocinje (51), Kramarovci (47)