Spomeniki, kipi, znamenja
Puconci - Spomenik Spametnost - Spomenik Spametnost
Podravsko - pomurskaPuconci - Spomenik Spametnost

Puconci - Spomenik Spametnost

Puconci - Spomenik Spametnost
Trenutno
clear;;light
11
Jutri
prevCloudy;;light
3 14
07.03.2024
mostClear;;mod
5 9

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Puconci so naselje na Goričkem v severozahodnem območju Slovenije. Vas se prvič omenja v 14. stoletju pod imenom Monakfolua, madžarsko poimenovanje pa je Batthyand. V kmečkem naselju prevladujeta sadjarstvo, živinoreja in poljedelstvo, od leta 1954 pa obratuje ob prodnati terasi separacija kremenčevega peska. Območje Puconcev je znano po sožitju katoličanov, evangeličanov in pripadnikov binkoštne cerkve.
Največje krajevne znamenitosti so evangeličanska cerkev, spominsko obeležje spomenik Spametnosti in spomenik 1. božje službe. Evangeličanska cerkev je bila sezidana leta 1784, njena posebnost pa je kor (balkon), ki nima podpornih stebrov. Središče vasi se je razvilo okoli evangeličanske cerkve. V tem delu se nahaja gasilski dom, občina, zobna in zdravstvena ambulanta, trgovina, lekarna, vrtec, tiskarna, lokal, pošta, slaščičarna in drugo. Blizu cerkve se nahaja OŠ Puconci, ki je bila sezidana leta 1982 in predstavlja središče kulturnega, športnega in društvenega dogajanja v naselju in v celotni občini.
Spomenik Spametnosti, ki se nahaja ob evangeličanski cerkvi, je posvečen reformaciji na slovenskih tleh. Spominsko obeležje je bilo postavljeno ob 250-obletnici ponovne oživitve evangeličanskih cerkvenih občin na območju Prekmurja. Spomenik Spametnosti je naredila akademska kiparka Irena Brunec Tebi, idejno zasnovo pa je dal Evgen Balažic. Na marmornem krogu spominskega obeležja so napisane prekmurske evangeličanske cerkvene občine z letnico njihovega nastanka, na sredini pa se dviga suho stebro, ki pričenja brsteti.
V podnožju stebra se nahaja odprta knjiga (zvitek), ki ponazarja SPAMETNOST, katere prve začetnice pomenijo naslednje: svoboda, pismenost, apologija, materinščina, ekumena, toleranca, napredek, odgovornost, svetost in transcendentnost. Ob besedilu na knjigi je relief goloba, ki je simbol za Svetega Duha in roka, ki je simbol za Boga. Na vrhu stebla je trikotnik, ki ima oko v sredini in je simbol za sv. Trojstvo.

Fotografije

Spomenik Spametnost - Spomenik Spametnost pri evangeličanski cerkvi

Fotografija: 20592-0

Spomenik Spametnost pri evangeličanski cerkvi
Spomenik Spametnost - Puconci - Spomenik Spametnost

Fotografija: 20592-1

Puconci - Spomenik Spametnost
Spomenik Spametnost - Spomenik Spametnost

Fotografija: 20592-2

Spomenik Spametnost
Spomenik Spametnost - Spomenik Spametnost v Puconcih

Fotografija: 20592-3

Spomenik Spametnost v Puconcih

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Murska Sobota
od 85 €
od 168 €
Martjanci
od 27 €
od 54 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Informacije, izleti, ...