PosočjeSlovenija je s svojo raznolikostjo sanjska destinacija vsakega turista. V prav vsakem delu države je moč najti obilico znamenitosti, zahvaljujoč relativno majhnim razdaljam med kraji pa si lahko popotnik ogleda več zanimivih točk v kratkem času. Za turiste je povečini dobro poskrbljeno, v tem pogledu pa še posebej izstopa Posočje. Pokrajina ob zgornjem toku reke Soče navdušuje s številnimi edinstvenimi naravnimi znamenitostmi, ki privabljajo turiste iz vsega sveta. Glavna atrakcija v tem delu Slovenije je slikovita zelenomodra reka Soča, ki je pokrajini dala tudi ime – Posočje.
Poleg občudovanja reke in njene okolice je Soča poskrbela tudi za razvoj turističnih atrakcij in športnih aktivnosti, kot so na primer kajakaštvo, rafting, soteskanje in podobno. Takšne in drugačne aktivnosti omogočajo turistična podjetja, ki jih v Bovcu in Kobaridu ne manjka. Seveda pa se lahko vsak obiskovalec zabava tudi na lastno pest. Sprostitev v naravi se odlično dopolnjuje s kolesarjenjem ter plavanjem v reki Soči ali katerem od njenih pritokov, aktiven oddih pa se lahko krona s pohodništvom, saj so okoliški hribi kot nalašč za krajši ali daljši pohod. Obisk gore Krn (2245m) bo združil tako občudovanje naravnih znamenitosti, kot tudi kulturne dediščine in zgodovine. V Zgornjem Posočju je namreč pred stotimi leti divjala prva svetovna vojna, ki je za seboj pustila marsikatero zanimivost, ostanke orožja in drugih vojaških predmetov pa se najde še danes. Za tiste bolj vedoželjne priporočamo obisk muzeja prve svetovne vojne v Kobaridu, zanimiva pa je tudi Pot miru, ki vodi po nekaterih pomembnih točkah Soške fronte. Ob reki Soči ne manjka niti kulturne zapuščine. Za vse obiskovalce, še posebej pa za ljubitelje poezije, priporočamo obisk krajev na levem bregu Soče, kjer se je rodil znani slovenski pesnik, Simon Gregorčič. V vasi Vrsno je na ogled njegova rojstna hiša, le kakšen kilometer stran, ob cerkvici Sv. Lovrenca v vasi Smast, pa je pesnik pokopan. Med vsemi temi aktivnostmi pa si le vzemite čas tudi za kulinariko. Kraji ob zgornjem toku Soče slovijo predvsem po okusni soški postrvi, za sladico pa si privoščite edinstvene kobariške štruklje. Za prenočišče poskrbijo kampi v okolici Bovca in Kobarida, ne manjka pa tudi hotelov za bolj zahtevne goste.
Večina turističnega dogajanja se v Posočju odvija poleti, kar pa še ne pomeni, da pozimi krajev ni vredno obiskati. V bližini Bovca je urejeno najvišje ležeče slovensko smučišče, Kanin, ki zagotavlja zabavo tudi zimskim obiskovalcem. Ob obilici naravnih in kulturnih znamenitosti Posočja torej lahko z gotovostjo trdimo, da prav nobenemu obiskovalcu teh lepih krajev ne bo dolgčas. Najdejo se aktivnosti za vse – za športne navdušence, ljubitelje narave, radovedneže, gurmane… Poskrbite le za to, da si za obisk Posočja vzamete dovolj časa, saj bi bilo res škoda izpustiti katero izmed zanimivosti.

Vsi članki