Pot med krošnjamiTuristična ponudba slovenskih naravnih znamenitosti je iz leta v leto bolj pestra in ponuja številne možnosti za atraktivno preživljanje prostega časa. Ne glede na letni čas so dobra izbira podeželski hribi in številne vinske, kulinarične, kolesarske ali pohodniške poti, speljane med njimi.
Nova pridobitev je tudi Pot med krošnjami na Rogli na Pohorju, ki je v zadnjem času doživela mnogo medijske pozornosti. Gre za dober kilometer dolgo pot, ki se v prvi polovici v rahlem naklonu v krogu vzpenja med pohorskimi gozdovi vse do razglednega stolpa, na koncu katerega obiskovalce pričaka veličasten razgled na bližnjo in daljnjo okolico.
Pot med krošnjami na Rogli

Pot med krošnjami na Rogli

Nadgradnja tradicionalnega postavljanja lesenih razglednih stolpov
Prvi leseni razgledni stolp na Pohorju je bil postavljen že leta 1934, z novim, ki so ga poimenovali s privlačnim imenom Pot med krošnjami, pa se nadaljuje tradicija postavljanja takih stolpov na Pohorju. Stolp in pot je zgradilo češko podjetje pod okriljem nemškega podjetja AEK, po vsej Evropi pa so uresničili že 6 podobnih projektov. Tako vidimo, da tak koncept v bistvu niti ni nov, je pa vsekakor nekaj novega za Slovenijo, ki si je tako najverjetneje še bolj utrdila svoj položaj med državami z raznovrstno ponudbo doživetij v naravi. Cilj te atrakcije je tudi ljudi ozavestiti o pomenu varovanja narave in ohranitve planeta, kar je na posrečen način združeno z zabavo in zanimivo izkušnjo narave v zraku.
Pot med krošnjami v pohorskem gozdu je nastala po zgledu podobne poti iz Bavarskega gozda, ideja zanjo pa je bila podana že leta 2011 s strani Zavoda za varstvo narave. Ta je v okviru vizije trajnostnega razvoja zelene ponudbe na območju Pohorja do leta 2030 kot del strategije za turistični razvoj Pohorja predlagal postavitev različnih doživljajskih poti. Te bi bile namenjene interpretaciji narave in poskusu približati naravo obiskovalcem na tak način, ki bi naravi najmanj škodil, se z njo zlil in hkrati poudaril njene lepote. Nad projektom so bili po poročanju navdušeni tudi okoliški kraji in tako je nastala Pot med krošnjami kot dopolnitev širše turistične ponudbe Pohorja.
Številne fotografije stolpa s potjo, ki se že pojavljajo na spletu in družbenih omrežjih, ne morejo natančno posneti okolice in vseh odtenkov narave, zato vam svetujem, da se na pot odpravite sami in se prepričate na lastne oči, kot sem storil tudi sam.
Morda počakate nekaj tednov in se na ogled odpravite, ko se poleže začetna gneča. Pot med krošnjami navduši s svojo inovativnostjo, privlačna je za otroke in mlade družine, pa tudi vse ostale, ki jih mika na pohorske gozdove pogledati z nove, ptičje perspektive.

Vsi članki