Sunday, 08. November, 2015

Blog: KRAJI - Slovenija

SvetinaParkirišče
Lepo jesensko nedeljo smo izkoristili za kratek sprehod v okolici vasi Svetina, ki se nahaja v občini Štore. Za izhodišče smo izbrali manjše parkirišče, do katerega pridemo, če pridemo iz smeri Laškega in približno kilometer pred Svetino zavijemo v smeri Celjske koče.
Pot po gozdu do Alminega doma
Od tu smo se po gozdni poti odpravili proti Alminemu domu. Pot po odpadlem jesenskem listju je bila prijetna. Na trenutke so se odpirali pogledi proti Celjski kotlini. Po približno 15-20 minutah smo prispeli do Alminega doma, kjer se žal nismo imeli časa ustaviti.
Almin dom

Almin dom

Spomenik NOB
Od Alminega doma smo se po cesti spustili do ceste Svetina - Štore ter se napotili proti Svetini, ki je bila leta 2004 in 2006 izbrana za najlepšo hribovsko vasico. Vmes na poti pa smo se na kratko še ustavili pri spomeniku NOB.
Cerkev Marije Snežne
Osrednja stavba na Svetini je cerkev Marije Snežne, ki ima že dolgo zgodovino. V bližini cerkve lahko vidimo grlice in pa stavbo z veliko panjskimi končnicami ter raznimi kmečkimi pripomočki, ki se dandanes ne uporabljajo več.
Grob Alme Karlin
Od tu smo se odpravili še do bližnjega pokopališča, kjer je grob Alme Karlin. Sprva smo ga malo iskali, na koncu pa ugotovili, da se nahaja pri samem vhodu na pokopališče. Alma Karlin je bila velika popotnica in poliglotka, napisala pa je veliko popotniških in drugih del.
Slovo od Svetine

Slovo od Svetine

Vsi članki