Sunday, 13. December, 2015

Blog: KRAJI - Slovenija

Učna pot ob reki Kokri od Visokega do TupaličŠportni park Visoko
Lepo nedeljsko popoldne sva izkoristila za kratek sprehod po učni poti ob reki Kokri, ki se nahaja med Visokim in Tupaličami. Ker ti kraji verjetno niso ravno poznani vsakemu v Sloveniji, naj še dodam, da se to nahaja na poti med Kranjem in Preddvorom. Če ne pridemo tja s kolesom, je še najlažje parkirati kar pri Športnem parku Rapa, ki se nahaja pod naseljem Visoko.
Prodišče ob reki Kokri

Prodišče ob reki Kokri

Pot ob reki Kokri
Ker sva bila prvič tukaj in ker izhodišče ni bilo točno na začetku ali koncu poti, sva prvo zavila v smeri Tupalič. Že pri Športnem parku se nahaja učna točka Prodišča ob reki Kokri. Tam je informativna tabla in velika piramida, kjer lahko vidimo različne kamnine, ki se nahajajo pri reki Kokri. Od tu sva nadaljevala pot ob reki Kokri po makadamski cesti, ki je zelo primerna tudi za kolesarjenje.
Reka Kokra se predstavi

Reka Kokra se predstavi

Zgodba o sedmih mlinih
Nato sva prišla do osrednje točke na poti, kjer se nahajata dve informativni tabli Reka Kokra se predstavi in Zgodba o sedmih mlinih. Reka Kokra se predstavi nas pouči o reki Kokri, ki izvira na Jezerskem, dolga je 36 km in v Kranju se izlije v reko Savo. Zgodba o sedmih mlinih nam predstavi sedem mlinov, ki so nekoč obratovali v bližini današnje učne poti. V tem delu se nahajata tudi dva mala slapišča na reki Kokri. Lahko pa tam tudi posedimo na klopci.
Tupaliče in Breg ob Kokri

Tupaliče in Breg ob Kokri

Visoko
Od osrednje točke na učni poti sva nadaljevala pot proti Tupaličem. Ob poti je most, preko katerega bi lahko prišli do poti okrog Brda pri Kranju. Tam se nahaja še ena informativna tabla Gorska reka Kokra povezuje naravo in človeka. Od tu sva se odpravila naprej in prišla do mostu, kjer je na desnem bregu Breg ob Kokri, na levem pa so Tupaliče. Tukaj je začetek / konec učne poti, zato sva se vrnila nazaj proti izhodišču in še naprej do drugega konca / začetka poti, na Visokem. Cela pot je v eno smer dolga približno 2 kilometra in je ves čas ravninska in primerna bolj kot ne za vsakogar.

Vsi članki