Grič pri Klevevžu - Klevevška Toplica
JugovzhodnaGrič pri Klevevžu

Grič pri Klevevžu

Trenutno
prevCloudy;RA;mod
17
Jutri
prevCloudy;RA;light
10 14
28.10.2020
partCloudy;;
6 14

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Grič pri Klevevžu je manjše naselje, ki spada v Občino Šmarješke toplice. Območje se nahaja v jugovzhodnem delu Slovenije. Pokrajina je zelo raznolika in ima tri večja središča. Eno od njih so Šmarješke Toplice, kjer se nahaja zdravilišče Terme Šmarješke Toplice.
Največje naravne znamenitosti so Klevevška Toplica, Spodnja in Zgornja Klevevška jama, mokrišče Zdravci, soteska potoka Radulja ter indijski lotus v jezercu v zdraviliškem parku. Med kulturne znamenitosti spada cerkev Karmelske matere božje v Slapih. Grič pri Klevevžu je razloženo naselje, ki se razprostira na pobočju Homskega hriba nad okljukom reke Radulje. Na drugi strani sta zaselka Kačja Rid in Slape, med njima se nahajajo razvaline gradu Klevevž. V bližini je sadovnjak, ki je v lasti kmetijske zadruge. V steni pod gradom sta Zgornja in Spodnja Klevevška jama, iz katere privre na dan hipotermalna voda, katere temperatura se giblje med 16 in 20 stopinj Celzija. Je edina znana topliška jama. Blizu jame sta dve železnodobni gomili, prav tako so gomile v gozdu severno od gradu Klevevž. Grad se v pisnih virih prvič omenja leta 1267. Zgraditi so ga dali freisinški škofje, ob koncu 15. stoletja je bil njegov lastnik celo Matija Korvin, kralj Kraljevine Ogrske. Ob koncu 17. stoletja je prišel v posest stiškega samostana, ki ga je kmalu prodal kostanjeviškemu samostanu. Kasneje je z njim upravljala država, nato pa je prišel v last francoske družine Jombard in pod Ulme. V 19. stoletju je dobil neoromansko podobo in takrat je bil tudi zadnjič temeljito obnovljen. Grad Klevevž je bil med drugo svetovno vojno požgan, danes pa je v predelu zadružne posesti ohranjena samo še njegova lokacija in ostanki parka.
Marijina cerkev v zaselku Slape je bila pozidana v 17. stoletju. Današnja stavba je nasledila starejšo srednjeveško zgradbo. Cerkev je povezana z družino Moscon, ki so jo zgradili kot njihovo družinsko grobno cerkev.

Fotografije

Grič pri Klevevžu - Cerkev sv. Marije

Fotografija: 5341-0

Grič pri Klevevžu - Cerkev sv. Marije <br> Okolica cerkve

Fotografija: 5341-6

Cerkev sv. Marije

Okolica cerkve
Grič pri Klevevžu - Cerkev sv. Marije <br> Tematska pot Vir življenske energije

Fotografija: 5341-9

Cerkev sv. Marije

Tematska pot Vir življenske energije
Grič pri Klevevžu - Klevevška Toplica <br> Most na drugo stran potoka Radulja (pozor hud pes!)

Fotografija: 5342-1

Klevevška Toplica

Most na drugo stran potoka Radulja (pozor hud...
Grič pri Klevevžu - Klevevška Toplica <br> Jezerce potoka Radulja

Fotografija: 5342-2

Klevevška Toplica

Jezerce potoka Radulja
Grič pri Klevevžu - Klevevška Toplica <br> Potok Radulja

Fotografija: 5342-6

Klevevška Toplica

Potok Radulja
Grič pri Klevevžu - Klevevška Toplica <br> Prostor za počitek

Fotografija: 5342-7

Klevevška Toplica

Prostor za počitek
Grič pri Klevevžu - Klevevška Toplica

Fotografija: 5342-15

Grič pri Klevevžu - Klevevška Toplica <br> Čudovito naravno kopališče

Fotografija: 5342-17

Klevevška Toplica

Čudovito naravno kopališče

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Smarjeske Toplice
Smarjeske Toplice
od 250.6 €
Otočec
od 106.4 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: ŠMARJEŠKE TOPLICE (3310 prebivalcev)

Naselja v občini:

Šmarješke Toplice (603 prebivalcev), Šmarjeta (315), Družinska vas (313), Gorenja vas pri Šmarjeti (230), Brezovica (228),

Vinji Vrh (212), Radovlja (182), Orešje (178), Zbure (164), Dolenje Kronovo (127), Žaloviče (121), Bela Cerkev (118), Vinica pri Šmarjeti (105), Čelevec (58), Gradenje (55), Strelac (42), Koglo (41), Grič pri Klevevžu (38), Hrib (37), Sela (37), Mala Strmica (34), Dol pri Šmarjeti (27), Sela pri Zburah (26), Draga (19)