Gradovi, graščine, stolpi, trdnjave, utrdbe
Preddvor - Grad Preddvor - Grad Preddvor
GorenjskaPreddvor - Grad Preddvor

Preddvor - Grad Preddvor

Trenutno
overcast;;light
16
Jutri
mostClear;;light
8 22
25.05.2024
prevCloudy;SHRA;light
9 23

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Preddvor je manjše naselje, ki se nahaja pod strmimi pobočji Storžiča v severnem delu Slovenije. Od najbližjega mesta Kranj je oddaljen okoli 10 kilometrov. Razprostira se v zavetju pod travnato Zaplato, kjer priteče reka Kokra iz soteske in je obdan s kar štirimi gradovi. Preddvor je najbolj poznan po jezeru Črnava, ob njem neposredno stoji hotel Bor.
Največje kulturne znamenitosti v Preddvoru in bližnji okolici so Novi grad ali Pusti grad, grad Turn, grad Preddvor, grad Hrib, župnijska cerkev sv. Petra in ostalo. Razvaline Pustega gradu se nahajo na levi strani od poti na sv. Jakoba nad Podakom. Grad Turn je bil zgrajen v 15. stoletju pod Pustim gradom in okoli njega je bil nekdaj tudi lep park. Grad Hrib izhaja iz 16. stoletja in je v začetku spadal pod grad Turn. Danes deluje v sklopu hotela Bor in nudi grajske sobe, kjer potekajo tudi romantični poročni obredi. Zanimivo posebnost v parku ob gradu Hrib predstavlja jesenov drevored, v katerem se vrhovi dreves medsebojno prepletajo ter tako na simboličen način prikazujejo zvestobo mladoporočencev.
Grad Preddvor se nahaja v središču naselja in se v pisnih virih omenja že v letu 1147. V tem letu so grofje Andeški dali dvorec skupaj s pristavo veterinjskemu samostanu. Menihi so grad po nekaj stoletjih upravljanja prodali. Lastniki so se v naslednjih letih velikokrat menjavali in v letu 1608 so grad Preddvor prevzeli v svojo last cistercijanci iz Stične. Menihi so stavbo prenovili in jo preuredili v samostan, kjer so skrbeli za ostarele in bolne menihe. V tem času so menihi ustanovili tudi neobvezno osnovno šolo, ki je bila prva v tem naselju. Lastniki so se kmalu spet zamenjali in zadnji med njimi je bil doktor Arthur Wurzbach, od koder tudi izhaja ime Wurzbachova graščina. Wurzbach je grad v letu 1920 preuredil v turistične namene, hleve in zemljo pa je prodal.
Grad Preddvor je nato v letu 1936 kupil doktor Majerič, ki je bil doma iz Ormoža. Preuredil ga je v sanatorij, ki so ga obiskovali bogati gostje iz Jugoslavije, Nemčije in Avstrije. Pri okrevanju sta jim najbolj pomagala mir in gorski zrak. Letovišče se je takrat imenovalo hotel Grintavec. V času med drugo svetovno vojno so stavbo zavzeli žandamerija in nemški vojaki. Po koncu vojne so v gradu bivali otroci iz Bosne. Vzgojni zavod za mladino je grad Preddvor postal leta 1947. Sedaj grad sameva že več let in čaka, da bi ga obnovili.

Fotografije

Grad Preddvor - Grad v Preddvoru

Fotografija: 426-0

Grad v Preddvoru
Grad Preddvor - Grad Preddvor

Fotografija: 426-1

Grad Preddvor
Grad Preddvor - Propadajoči grad v središču Preddvora

Fotografija: 426-2

Propadajoči grad v središču Preddvora

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Preddvor
od 62.1 €
od 69 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: PREDDVOR (3619 prebivalcev)

Naselja v občini:

Preddvor (861 prebivalcev), Bašelj (450), Tupaliče (403), Srednja Bela (363), Potoče (360),

Zgornja Bela (315), Kokra (260), Mače (135), Nova vas (130), Breg ob Kokri (111), Spodnja Bela (86), Hrib (68), Možjanca (54), Hraše pri Preddvoru (23)