Križanke - Spominsko obeležje Srečko Kosovelu - Spominsko obeležje Srečko Kosovelu
OsrednjeslovenskaKrižanke - Spominsko obeležje Srečko Kosovelu

Križanke - Spominsko obeležje Srečko Kosovelu

Trenutno
;;light
17
Jutri
partCloudy;;light
10 23
14.07.2020
prevCloudy;;light
10 24

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Križanke so poletno gledališče, ki predstavljajo eno najbolj akustičnih in kvalitetnih prizorišč za prireditve na prostem v Sloveniji. Gledališče je pokrito s premično streho in zaradi tega prireditve lahko potekajo tudi v deževnem vremenu.
Nekdanji samostanski prostori so pomemben del prostora srednjeveškega jedra Ljubljane in zgodovinske dediščine Slovenije. Samostanski kompleks zaključuje jugozahodni vogal srednjeveške Ljubljane ob Zoisovi in Emonski cesti. Križanke so bile sezidane kot obsežen samostanski kompleks. Predstavljale so sedež nemškega viteškega reda, ki je v Ljubljani deloval po sredini 13. stoletja. Prvotno zgodnjegotsko Križevniško cerkev je v 18. stoletju nadomestila baročna zgradba Italijana Domenica Rossija. Po letu 1945 so bili redovniki izseljeni in Križanke so oblasti dodelile Ljubljanskemu festivalu in Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo. Celostna preureditev Križank je potekala v letih od 1952 do 1956. Preureditev je bila zadnje obsežno delo arhitekta Jožeta Plečnika, ki sta ga nadaljevala učenca Viktor Molka in Anton Bitenc z dokončanjem Plečnikovega hrama, letnega gledališča in notranjosti samostana. Plečnik je z ureditvijo povezal različne odprte prostore samostana ter vključil značilnost delov nekdanjega samostana v ureditev Emonske ceste, Zoisove ceste in Vegove ulice kot kulturne magistrale. Obodni zidovi nekdanjega samostana imajo urejene vhode in kovinske mreže oken in vrat, spominske plošče ter dodane portale nekdanjih ljubljanskih hiš. Zahodno obzidje na ostankih vzhodnega emonskega obzidja ima bronasto plaketo posvečeno Srečku Kosovelu, ki je delo kiparja Toneta Demšarja. Srečko Kosovel (1904-1926) je bil znani slovenski pesnik, publicist in kritik. Južno obzidje srednjeveške Ljubljane ima spominsko ploščo penatov, ki je posvečena Andreju Smoletu (1800-1840), trgovcu, zbiratelju in zapisovalcu narodnih pesmi.
Vzhodni zid ima renesančni vhodni portal in prezentacijo gotskih odprtin ter spominski tondo Matere božje, ki je bil postavljen leta 1924. Severni zid ima bronasto ploščo posvečeno Ilirskim provincam in kip Harlekina kiparja Stojana Batiča.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Spominsko obeležje Srečko Kosovelu - Spominsko obeležje Srečko Kosovelu na obzidju Križank

Fotografija: 2016941-0

Spominsko obeležje Srečko Kosovelu na obzidju Križank
Spominsko obeležje Srečko Kosovelu - Spominsko obeležje Srečko Kosovelu

Fotografija: 2016941-1

Spominsko obeležje Srečko Kosovelu
Spominsko obeležje Srečko Kosovelu - Srečko Kosovel (1904 - 1926)

Fotografija: 2016941-2

Srečko Kosovel (1904 - 1926)

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 115.5 €
od 119.5 €
Ljubljana
od 105.75 €
od 114.95 €
Ljubljana
od 50 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)