Križanke - Spomenik Antonu Aškercu - Spomenik Antonu Aškercu
OsrednjeslovenskaKrižanke - Spomenik Antonu Aškercu

Križanke - Spomenik Antonu Aškercu

Trenutno
overcast;lightRA;light
9
Jutri
mostClear;;light
4 12
25.10.2021
overcast;;light
0 12

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Poletno gledališče Križanke veljajo za eno najbolj akustičnih in kakovostnih prizorišč za prireditve na prostem v Sloveniji. Je eden osrednjih, pa tudi najbolj samosvojih prireditvenih prostorov v Ljubljani. Križanke so popularno prizorišče koncertov rocka, jazza in etno glasbe.
Križanke se nahajajo na slikovitem območju Trga francoske revolucije. Trg je bil urejen na mestu srednjeveških Križevniških vrat. Kompleks Križank ima pestro zgodovinsko preteklost. Križniki so bili v Ljubljani verjetno nastanjeni že v 13. stoletju, njihova cerkev in redovna hiša se omenjata že leta 1263. Bili so samostojno gospostvo in niso bili podrejeni mestni občini. Sedanje samostansko poslopje je bil sezidano leta 1579, iz tega časa je tudi njegov renesančni portal. Poslopje je bilo kasneje barokizirano, v 19. in 20. stoletju pa še večkrat prenovljeno. Po prenovi med letoma 1950 in 1956 po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika je bil samostanski kompleks spremenjen v poletno gledališče. Manjše prireditve so tudi na Peklenskem dvorišču, preurejena baročna Viteška dvorana v samostanskem poslopju pa služi skozi celo leto za občasne komorne predstave in koncerte, filmske retrospektive in posamezne nastope domačih in tujih umetnikov. Tri dvorišča v samostanskem kompleksu je Plečnik uredil dekorativno izredno bogato, tako da je vanje vključil razne arhitekturne elemente iz podrtih ljubljanskih hiš. Na vzhodnem dvorišču je uredil pokrit lapidarij, veliko dvorišče je opremil z arkadami in okrasil z grafiti, južno dvorišče je preuredil v letno gledališče.
Na zunanji strani obzidja proti cesti je vgradil tri poznobaročne portale iz podrtih ljubljanskih hiš, na vogalu Emonske in Zoisove ceste pa je postavil spomenik pesniku, duhovniku in arhivistu Antonu Aškercu (1856-1912), delo kiparja Nikolaja Pirnata.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Spomenik Antonu Aškercu - Spomenik Antonu Aškercu

Fotografija: 2016940-0

Spomenik Antonu Aškercu
Spomenik Antonu Aškercu - Anton Aškerc (1856 - 1912)

Fotografija: 2016940-1

Anton Aškerc (1856 - 1912)
Spomenik Antonu Aškercu - Spomenik Antonu Aškercu ob Križankah

Fotografija: 2016940-2

Spomenik Antonu Aškercu ob Križankah
Spomenik Antonu Aškercu - V delih svojih sam boš živel večno

Fotografija: 2016940-3

V delih svojih sam boš živel večno

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 95.31 €
od 96.24 €
Ljubljana
od 97.74 €
od 98.5 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)