Trbiž - Trg enotnosti (Piazza Unitá)

Trbiž

Trbiž - Spomenik habsburškemu bojevniku
Danes
mostClear;;light
16 28
Jutri
partCloudy;;light
14 27
11.08.2022
partCloudy;;
14 27

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Trbiž je italijansko mesto, ki se nahaja v severovzhodnem delu dežele Furlanija-Julijska krajina v Videmski pokrajini. Leži nedaleč od tromeje med Italijo, Sloveniji in Avstrijo. V bližini Trbiža se nahajajo Belopeški jezeri in gora Svete Višarje.
V Trbižu se avtohtono govorijo štirje jeziki: nemščina, slovenščina, italijanščina in furlanščina. Kraj je poznan tudi pod imeni Tarvis in Tarvisio. Nemško govoreči prebivalci so ga nekdaj imenovali Klein Tarvis in ga s tem ločili od Tervisa v deželi Benečiji, ki so ga imenovali Tarvis. Trbiž ima okoli 5000 prebivalcev, njegov gospodarski razvoj pa temelji izključno na turizmu. Kraj obdajajo smučišča, predvsem tista na strmih pobočjih Svetih Višarij. Ena od smučarskih prog je vključena tudi v tekmovanja za svetovni pokal. Vzhodno od Trbiža se nahaja smučarska skakalnica, ki so jo pred leti obnovili za potrebe univerzijade. Kraj se je razvil ob pomembnem prometnem križišču na enem najbolj ugodnih prehodov prek Alp. Tukaj se srečujejo ceste iz Gorenjske, Posočja, Furlanije in Celovške kotline. V sedemdesetih letih 20. stoletja se jim je pridružila avtocesta in nedavno še sodobna Tabeljska železnica z novo železniško postajo Boscoverde, ki stoji vzhodno od naselja. V osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je v Trbižu razvilo sejmišče, na katerega so prihajali obiskovalci od daleč in blizu. Prizorišče je bilo znano predvsem po usnjarskih izdelkih.
Med arhitekturnimi spomeniki izstopa predvsem cerkev svetega Petra in Pavla, ki stoji na vzpetini nad starim mestnim jedrom in je utrjena z obrambnimi stolpi. Pred cerkvijo je obnovljena ploščad, ki velja za središče Trbiža in nudi obiskovalcem lep razgled na mesto in bližnje gore.

Fotografije

Trbiž - Trbiž

Fotografija: 70010-0

Trbiž
Trbiž - Trg enotnosti (Piazza Unitá)

Fotografija: 70011-3

Trbiž - Cerkev sv. Petra in Pavla

Fotografija: 70012-4

Trbiž - Srednjeveški stolp (severni)

Fotografija: 70013-1

Trbiž - Srednjeveški stolp (južni)

Fotografija: 70014-3

Trbiž - Steber sv. Trojice

Fotografija: 70015-1

Trbiž - Ulica Via Roma

Fotografija: 70016-5

Trbiž - Tržnica

Fotografija: 70020-3

Trbiž - Nekdanja železniška postaja

Fotografija: 70030-3

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Log pod Mangartom
Log pod Mangartom
Log pod Mangartom
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: