Križanke - Križevniška soteska - Križevniška soteska
OsrednjeslovenskaKrižanke - Križevniška soteska

Križanke - Križevniška soteska

Trenutno
overcast;;light
-2
Jutri
clear;;light
-3 7
19.01.2022
clear;;light
-5 8

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Poletno gledališče Križanke veljajo za eno najbolj akustičnih in kakovostnih prizorišč za prireditve na prostem v Sloveniji. Nekdanji samostanski prostori so z edinstveno prenovo, ki jo je zasnoval arhitekt Plečnik, postali eden osrednjih prireditvenih prostorov v Ljubljani.
Križanke, ki se nahajajo na levem bregu Ljubljanice, so bile zgrajene kot obsežen samostanski kompleks. Bile so sedež nemškega viteškega reda, ki se je v Ljubljani naselil v 13. stoletju. Plečnik je izvedel prenovo v letih 1952 do 1956 in se pri njej zgledoval po načelih renesančnih arhitektov. Zoisova cesta, ki se imenuje tudi Graben, teče po obrambnem jarku, ki je obdajal srednjeveški Novi trg. Plečnik jo je oblikoval v dveh fazah: v 20. letih je uredil pločnike, postavil piramido in zasadil drevored. V 50. letih pa je uredil park ob Križankah, dodal spomenik Antonu Aškercu in oblikoval iztek Križevniške soteske, ozke srednjeveške ulice ob Križankah. Plečnik je ob prvi ureditvi Zoisove leta 1927 pločnik zaradi pomanjkanja denarja tlakoval le v pasu hojnice – namesto takrat običajnega kamna je uporabil cenejše betonske plošče, prihranek pa je namenil za druge posege. Obstoječi kostanjev drevored je zamenjal z javori in hrasti. V točko prevoja Zoisove v Šentjakobski most je postavil piramido, ki je bila nadomestilo za prvotno načrtovani spomenik Žigi Zoisu. Piramida je bila na začetku obrasla z bršljanom, tako kot večina ostalih Plečnikovih piramid.
Ob urejanju kompleksa Križank leta 1956 je arhitekt v vogal Emonske in Zoisove postavil spomenik Antonu Aškercu, ki je delo kiparja Nikolaja Pirnata. Iztek Križevniške soteske je zaznamoval s portalom porušene Smoletove hiše, vhod v Fakulteto za arhitekturo pa z baldahinom.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Križevniška soteska - Pogled proti Križevniški soteski v smeri proti Zoisovi cesti

Fotografija: 2016944-0

Pogled proti Križevniški soteski v smeri proti Zoisovi cesti
Križevniška soteska - Križevniška soteska

Fotografija: 2016944-1

Križevniška soteska
Križevniška soteska - Križevniška soteska ob nekdanjem križevniškem samostanu

Fotografija: 2016944-2

Križevniška soteska ob nekdanjem križevniškem samostanu
Križevniška soteska - Križevniška soteska v smeri proti Trgu francoske revolucije

Fotografija: 2016944-3

Križevniška soteska v smeri proti Trgu francoske revolucije

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 68.4 €
Ljubljana
Ljubljana
od 76 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)