Križanke - Marijino znamenje - Marijino znamenje
OsrednjeslovenskaKrižanke - Marijino znamenje

Križanke - Marijino znamenje

Danes
overcast;;light
1 9
Jutri
mostClear;;light
1 15
28.10.2021
partCloudy;;light
2 13

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana je največje in glavno mesto Slovenije. Zaznamujejo jo kulturne, zgodovinske in naravne znamenitosti, ki privabljajo mnoge domače in tuje obiskovalce. Največje zanimivosti so Ljubljanski grad, Tromostovje, tržica, mestna hiša in park Tivoli.
Trg francoske revolucije je nastal na območju srednjeveških Križevniških vrat. Arheološka izkopavanja so pokazala, da so bila tukaj tudi stranska vrata rimske Emone. Ilirski steber je v spomin na stodvajsetletnico Ilirskih provinc postavil na trg arhitekt Jože Plečnik. Najbolj imeniten spomenik na Trgu francoske revolucije je kompleks križevniškega samostana. Križniki so bili v mestu nastanjeni že v 13. stoletju. Njihova cerkev in redovna hiša se omenjata leta 1263. Samostanski kompleks je med leti 1950 in 1956 preuredil Jože Plečnik v letno gledališče, kjer vsako poletje poteka vrsta kulturnih prireditev v okviru ljubljanskega poletnega festivala. Križanke so predvsem popularno prizorišče koncertov rocka, jazza in etno glasbe. Ob samostanu je na mestu sedanje cerkve svete Marije Pomočnice oziroma Križevniške cerkve stala gotska cerkev, katere ostanki so še danes ohranjeni v lapidariju Križank in v Mestnem muzeju. Najbolj znameniti ostanek je relief Madone z otrokom iz leta 1260. Sedanja baročna cerkev je bila sezidana leta 1714. Arhitekturna zasnova je delo beneškega arhitekta Domenica Rossija, zgradil jo je ljubljanski stavbar Gregor Maček. V tlorisu ima obliko grškega križa z dvema stranskima kapelama. Nad križiščem je listnat obok, ki je nadomestil prvotno zamišljeno kupolo.
Notranjost je precej asketska, medtem ko stroga, pilastrsko členjena in s trikotno atiko zaključena fasada deluje bolj monumentalno. Na vogalu proti Gosposki ulici je vzidano Marijino znamenje, ki je spomin na prvi Marijanski kongres leta 1924.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Marijino znamenje - Marijino znamenje na severovzhodnem delu Križank

Fotografija: 2016933-0

Marijino znamenje na severovzhodnem delu Križank
Marijino znamenje - Marijino znamenje pri Mestnem muzeju Ljubljana

Fotografija: 2016933-1

Marijino znamenje pri Mestnem muzeju Ljubljana
Marijino znamenje - Križanke - Marijino znamenje

Fotografija: 2016933-2

Križanke - Marijino znamenje
Marijino znamenje - Marijino znamenje

Fotografija: 2016933-3

Marijino znamenje
Marijino znamenje - Marijino znamenje v spomin na Marijanski kongres iz leta 1924

Fotografija: 2016933-4

Marijino znamenje v spomin na Marijanski kongres iz leta 1924

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
Ljubljana
od 100 €
Ljubljana
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)