Bazilike, cerkve, kapele
Naklo - Cerkev sv. Petra - Cerkev sv. Petra
GorenjskaNaklo - Cerkev sv. Petra

Naklo - Cerkev sv. Petra

Trenutno
clear;;light
11
Jutri
clear;;light
7 25
30.09.2023
prevCloudy;;light
9 23

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Naselje Naklo se razprostira v bližini mesta Kranj na Gorenjskem. Kraj leži v ravninski dolini, med dvema najstarejšima terasama Tržiške Bistrice in Save. Naklo spada v istoimensko občino, ki poleg tega vključuje še naslednja naselja: Gobovce, Malo Naklo, Bistrico, Podbrezje, Strahinj, Cegelnico, Žeje, Bistrico, Spodnje in Zgornje Duplje, Okroglo ter Polico.
Naklo se v pisnih virih prvič omenja v letu 1241. Skozi pestro zgodovino so ga zaznamovali turški vpadi, rokovnjači, Napoleonova vojska, furmanstvo, kovaštvo, pletilstvo in drugo. Danes se je kraj iz nekdanjega kmečkega naselja razvil v urbano naselje, kjer se nahajajo mnogi objekti, kot so vrtec, osnovna šola, hotel, kavarna, dom starejših občanov, policijska postaja, občina, gostilna, pošta, industrijska cona in ostalo. Naklo ima zelo dobre cestne povezave, saj ob robu gozdne površine Udin Boršta poteka avtocesta Jesenice – Ljubljana, na zahodnem delu pa magistralna cesta proti Tržiču in Jesenicam.
V Naklem so največje kulturno – zgodovinske znamenitosti župnijska cerkev sv. Petra, spomenik dr. Gregorju Voglarju, vila Toma Zupana, kapelica Lurške Matere Božje, Lavičkova vila, železniška proga in muzejska lokomotiva, Španova hiša in kapelica, Vrtec Rožle iz leta 1910, Dom Janeza Filipiča iz leta 1939 in ostalo. Zelo zanimiv je tudi rimski obrambni stolp, ki stoji na Gradišču ali Štuclju nad Naklom.
Cerkev sv. Petra je poznana kot ena izmed najbolj kakovostnih baročnih cerkva na območju Gorenjske. Zgrajena je bila leta 1755, načrte je izdelal arhitekt Matija Perski, posvečena pa je bila v letu 1761. V cerkveni notranjosti je pet oltarjev, od tega je veliki oltar delo Janeza Vurnika st. iz Radovljice in je posvečen sv. Petru. Pod oltarjem se nahaja relief Zadnje večerje, ki je delo kiparja Franca Ksaverja Zajca. Relief je avtor izklesal iz istrskega marmorja. V cerkvi sv. Petra se od leta 2000 nahajajo nove koncertne orgle. Oprema je bila nazadnje prenovljena v letih med 2000 in 2004.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 300€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Naklo - Cerkev sv. Petra in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Kranj z okolico in to samo za 300€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Fotografije

Cerkev sv. Petra - Cerkev sv. Petra v Naklem

Fotografija: 142-0

Cerkev sv. Petra v Naklem
Cerkev sv. Petra - Cerkev sv. Petra

Fotografija: 142-1

Cerkev sv. Petra
Cerkev sv. Petra - Pročelje

Fotografija: 142-2

Pročelje
Cerkev sv. Petra - Plastika

Fotografija: 142-3

Plastika

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Naklo
od 79.2 €
od 118.8 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: NAKLO (5377 prebivalcev)

Naselja v občini:

Naklo (1818 prebivalcev), Podbrezje (782), Strahinj (733), Zgornje Duplje (529), Spodnje Duplje (527),

Cegelnica (375), Okroglo (140), Polica (123), Žeje (114), Zadraga (89), Bistrica (70), Gobovce (61), Malo Naklo (16)