Bazilike, cerkve, kapele
Naklo - Cerkev sv. Petra - Cerkev sv. Petra
GorenjskaNaklo - Cerkev sv. Petra

Naklo - Cerkev sv. Petra

Danes
overcast;SHRASN;light
1 7
Jutri
prevCloudy;SHRA;light
4 8
29.11.2021
partCloudy;;light
2 4

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Naselje Naklo se razprostira v bližini mesta Kranj na Gorenjskem. Kraj leži v ravninski dolini, med dvema najstarejšima terasama Tržiške Bistrice in Save. Naklo spada v istoimensko občino, ki poleg tega vključuje še naslednja naselja: Gobovce, Malo Naklo, Bistrico, Podbrezje, Strahinj, Cegelnico, Žeje, Bistrico, Spodnje in Zgornje Duplje, Okroglo ter Polico.
Naklo se v pisnih virih prvič omenja v letu 1241. Skozi pestro zgodovino so ga zaznamovali turški vpadi, rokovnjači, Napoleonova vojska, furmanstvo, kovaštvo, pletilstvo in drugo. Danes se je kraj iz nekdanjega kmečkega naselja razvil v urbano naselje, kjer se nahajajo mnogi objekti, kot so vrtec, osnovna šola, hotel, kavarna, dom starejših občanov, policijska postaja, občina, gostilna, pošta, industrijska cona in ostalo. Naklo ima zelo dobre cestne povezave, saj ob robu gozdne površine Udin Boršta poteka avtocesta Jesenice – Ljubljana, na zahodnem delu pa magistralna cesta proti Tržiču in Jesenicam.
V Naklem so največje kulturno – zgodovinske znamenitosti župnijska cerkev sv. Petra, spomenik dr. Gregorju Voglarju, vila Toma Zupana, kapelica Lurške Matere Božje, Lavičkova vila, železniška proga in muzejska lokomotiva, Španova hiša in kapelica, Vrtec Rožle iz leta 1910, Dom Janeza Filipiča iz leta 1939 in ostalo. Zelo zanimiv je tudi rimski obrambni stolp, ki stoji na Gradišču ali Štuclju nad Naklom.
Cerkev sv. Petra je poznana kot ena izmed najbolj kakovostnih baročnih cerkva na območju Gorenjske. Zgrajena je bila leta 1755, načrte je izdelal arhitekt Matija Perski, posvečena pa je bila v letu 1761. V cerkveni notranjosti je pet oltarjev, od tega je veliki oltar delo Janeza Vurnika st. iz Radovljice in je posvečen sv. Petru. Pod oltarjem se nahaja relief Zadnje večerje, ki je delo kiparja Franca Ksaverja Zajca. Relief je avtor izklesal iz istrskega marmorja. V cerkvi sv. Petra se od leta 2000 nahajajo nove koncertne orgle. Oprema je bila nazadnje prenovljena v letih med 2000 in 2004.

Salon lepote Daša

Salon lepote Daša

Vodopivčeva ulica 10
4000 Kranj
Slovenija

tel: 064-277-740
email: info@salonlepotedasa.si
www.salonlepotedasa.si


Salon lepote Daša je prvič odprl vrata oktobra 2017. Je mlad salon, vendar v njem vlada prijetno vzdušje in je primeren prostor za razvajanje in sprostitev od vsakdanjih stresnih dogodkov. Ponuja različne vrste tretmajev – nege obraza, masaže, refleksno masažo stopal pa tudi IPL tretmaje in iglično mezoterapijo. Tretmaje opravlja lastnica Daša, ki vam je na voljo tudi za kakšen dodaten nasvet in informacije glede ponudbe.
Salon se nahaja v starem mestnem jedru Kranja, in sicer na Vodopivčevi ulici 10 (Mohorjev klanec).
Delovni čas je po dogovoru, zato se je potrebno prehodno naročiti na telefon 064 27 77 40 ali preko e-maila info@salonlepotedasa.si.


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Fotografije

Cerkev sv. Petra - Cerkev sv. Petra v Naklem

Fotografija: 142-0

Cerkev sv. Petra v Naklem
Cerkev sv. Petra - Cerkev sv. Petra

Fotografija: 142-1

Cerkev sv. Petra
Cerkev sv. Petra - Pročelje

Fotografija: 142-2

Pročelje
Cerkev sv. Petra - Plastika

Fotografija: 142-3

Plastika

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Naklo
od 52 €
od 79 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: NAKLO (5377 prebivalcev)

Naselja v občini:

Naklo (1818 prebivalcev), Podbrezje (782), Strahinj (733), Zgornje Duplje (529), Spodnje Duplje (527),

Cegelnica (375), Okroglo (140), Polica (123), Žeje (114), Zadraga (89), Bistrica (70), Gobovce (61), Malo Naklo (16)