Šmarna gora - Cerkev Matere božje - Šmarna gora - Cerkev
OsrednjeslovenskaŠmarna gora - Cerkev Matere božje

Šmarna gora - Cerkev Matere božje

Trenutno
clear;;light
4
Jutri
clear;;light
-3 12
02.03.2021
clear;;light
0 12

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Šmarna gora je priljubljena izletniška točka za mnoge Ljubljančane in okoličane, ki si želijo rekreacije in zdravega načina življenja. Obiskovalce privablja v vsakem letnem času. Na Šmarno goro lahko pridete iz večih koncev. Najbolj poznana mi je pot iz Tacna, kjer vas pričaka tudi urejeno parkirišče. Na vrhu Šmarne gore je cerkev Matere božje z obzidjem in zraven nje je gostilna Ledinek, kjer nudijo slastne domače jedi. Prvo svetišče (kapelico) omenjajo viri že leta 1216. Da je to svetišče bilo že v 13. stoletju zelo obiskano, dokazuje listina iz leta 1314, ko je oglejski patriarh Otobon potrdil odpustke, ki so jih že njegovi predhodniki podelili obiskovalcem svetišča na Šmarni gori. V 15. stoletju je bilo okoli cerkve zaradi turških vpadov zgrajeno obzidje. Sedanja cerkev je bila zgrajena v letih 1711-12, na mestu, kjer je že prej stala dvoladijska gotska cerkev s sedmimi oltarji iz leta 1432. Zidana je v baročnem slogu. Gradil jo je takratni najboljši stavbenik, Gregor Maček. Poslikava stropov je nastala v naslednjem stoletju. Križev pot je delo dunajskega slikarja Jožefa Planka. Orgle je šmarnogorska cerkev imela že zgodaj. V zvoniku, ki je prezidan nekdanji obrambni stolp, visijo štirje zvonovi. Na pročelju zvonika je doprsni kip Jakoba Aljaža, delo kiparja Franceta Kralja. Jakob Aljaž je bil namreč rojen v Zavrhu pod Šmarno goro. Bil je znan skladatelj, duhovnik in planinec. Šmarna gora je podružnica vodiške župnije. Sveta maša je vsako nedeljo ob 11. uri.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Fotografije

Cerkev Matere božje - Šmarna gora - Cerkev

Fotografija: 2094-0

Šmarna gora - Cerkev
Cerkev Matere božje - Vhod znotraj obzidja z vzhodne strani

Fotografija: 2094-1

Vhod znotraj obzidja z vzhodne strani
Cerkev Matere božje - Priprave na poroko na Šmarni gori

Fotografija: 2094-2

Priprave na poroko na Šmarni gori
Cerkev Matere božje - Kapelica ob grobovih

Fotografija: 2094-3

Kapelica ob grobovih
Cerkev Matere božje - Pogled znotraj kapelice

Fotografija: 2094-4

Pogled znotraj kapelice
Cerkev Matere božje - Pogled na obzidje na Šmarni gori z notranje strani

Fotografija: 2094-5

Pogled na obzidje na Šmarni gori z notranje strani
Cerkev Matere božje - Cerkev na Šmarni gori

Fotografija: 2094-6

Cerkev na Šmarni gori
Cerkev Matere božje - Galerija na Šmarni gori

Fotografija: 2094-7

Galerija na Šmarni gori
Cerkev Matere božje - Desna stran cerkve

Fotografija: 2094-8

Desna stran cerkve
Cerkev Matere božje - Oltar cerkve na Šmarni gori

Fotografija: 2094-9

Oltar cerkve na Šmarni gori
Cerkev Matere božje - Strop v cerkvi

Fotografija: 2094-10

Strop v cerkvi
Cerkev Matere božje - Zbiralnik vode

Fotografija: 2094-11

Zbiralnik vode
Cerkev Matere božje - Pogled znotraj obzidja z zahodne strani

Fotografija: 2094-12

Pogled znotraj obzidja z zahodne strani
Cerkev Matere božje - Prehod na zahodni strani

Fotografija: 2094-13

Prehod na zahodni strani

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 90 €
od 95 €
Ljubljana
Ljubljana
od 134.35 €
od 135.35 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)