Ravne na Koroškem - Stanovanjske soseske - V ozadju Uršlja gora
Koroško - savinjskaRavne na Koroškem - Stanovanjske soseske

Ravne na Koroškem - Stanovanjske soseske

Danes
overcast;;mod
3 14
Jutri
overcast;SHRA;light
7 17
13.04.2021
overcast;SN;light
3 4

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ravne na Koroškem so stisnjene v široko kotlino v spodnji Mežiški dolini. Mesto obdajajo gozdovi, z južne strani pa stoji veličastna Uršlja gora. Kraj so v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pozidali z novimi bivalnimi soseskami.
Najbolj razvita gospodarska dejavnost je železarstvo in zaradi tega so Ravne izrazito delavsko mestno naselje. Staro trško jedro, nekdanji Guštanj, leži v dolini, med potokom Suho in reko Mežo oziroma pod vzpetino s cerkvijo svetega Egidija in je manjši del mestne urbane zasnove. Na terasi Na Gradu je grad Ravne. Grofje Thurni so polja uredili v grajski park, ki je zasajen z redkimi drevesnimi vrstami. Novi soseski Na Šancah in Javornik sta v smeri proti Kotljam. Na terasasti uravnavi nad dolino je sodobna stanovanjska in poslovna soseska Čečovlje. Njene zelenice krasijo železne skulpture Forme vive, ki so razporejene tudi po vsem mestu in so delo tujih in slovenskih umetnikov. Na planoti Ravne je Grajski park, kjer je kar nekaj objektov, in sicer Srednja šola Ravne, Gimnazija Ravne, Koroški pokrajinski muzej – Muzej Ravne in Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika. Tukaj se nahaja tudi Športni center Ravne z okrepčevalnico, zimskim bazenom, s telovadnico za košarko in odbojko, fitnesom, savnami, kegljiščem, šahovsko sobo in večnamenskimi dvoranami. Zunanje območje Športnega centra obsega moderen stadion z nogometnim igriščem, stezo z umetno maso ter sedežno tribuno. Poleg tega so tukaj še nogometno igrišče, košarkarsko igrišče, tenis igrišča, fitnes na prostem in igrišče za odbojko na mivki. Mestno kopališče ima poleg olimpijskega bazena, ki je pozimi pokrit z balonom, tudi otroški bazen, drčo in tobogan. Za ljubitelje zimskih aktivnosti je na voljo smučišče Poseka, ki nudi možnost dnevne in nočne smuke. Skozi Ravne na Koroškem je nekdaj vodila rimska cesta Celeia – Virunum. Izkopanine so vidne v lapidariju Muzeja Ravne.
Iz Čečovlja vodi cesta do Ivarčkega jezera in kmetije Ošven, kjer je smučišče, naprej pa na razgledno Uršljo goro, kjer so Planinski dom, TV-oddajnik in Sveta Uršula, ki je ena najvišje ležečih cerkev v Sloveniji.

Fotografije

Stanovanjske soseske - V ozadju Uršlja gora

Fotografija: 3505-0

V ozadju Uršlja gora
Stanovanjske soseske - Stari perzonali - delavska stanovanja jeklarjev iz začetka 20. stoletja

Fotografija: 3505-1

Stari perzonali - delavska stanovanja jeklarjev iz začetka 20. stoletj...
Stanovanjske soseske - Čečovje, v ozadju Urslja gora

Fotografija: 3505-2

Čečovje, v ozadju Urslja gora
Stanovanjske soseske - Čečovje

Fotografija: 3505-3

Čečovje
Stanovanjske soseske - Javornik

Fotografija: 3505-4

Javornik
Stanovanjske soseske - Javornik

Fotografija: 3505-5

Javornik
Stanovanjske soseske - Javornik

Fotografija: 3505-6

Javornik
Stanovanjske soseske - Soseska ob Suhi

Fotografija: 3505-7

Soseska ob Suhi

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ravne na Koroškem
Ravne na Koroškem
od 85 €
Prevalje
od 27 €
od 67.5 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:
Count: 1