Vrhpolje - Vodnjak - Vodnjak
GoriškaVrhpolje - Vodnjak

Vrhpolje - Vodnjak

Trenutno
prevCloudy;RA;light
19
Jutri
partCloudy;;
10 21
06.10.2023
prevCloudy;;
10 21

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Vasica Vrhpolje pri Vipavi se razprostira v slikoviti Vipavski dolini, med mogočnim Nanosom in Kovkom. Z njenim utripom sta tesno povezani tudi vasici Sanabor in Duplje, ki se nahajata v bližini Vrhpolja.
Začetki naselja segajo v 14. stoletje. V pisnih virih se omenja že leta 1398. Prvotno vaško jedro se je takrat izoblikovalo okoli stare cerkve sv. Križa. Danes se ta strnjen predel vasi imenuje Brith. Tukaj so obiskovalcu še vidne kamnite kolone in okenski okvirji, ki so značilni za primorsko arhitekturo. Skozi stoletja se je Vrhpolje širilo. V obdobju narodnega prebujenja je zlasti po zaslugi poslanca Mateja Lavrenčiča doživelo razcvet. Kraj je takrat dobil novo cerkev sv. Primoža in Felicijana, vodovod in sistem jezov na Beli. Največje krajevne znamenitosti cerkev sv. Primoža in Felicijana, cerkev sv. Križa, poslopje osnovne šole, kostanji pred cerkvijo, kapelice, Petrov pil, Teodozijev križ, obeležja znamenitim vaščanom in spomenik padlim v drugi svetovni vojni. Cerkev sv. Primoža in Felicijana stoji sredi vasi. Zgrajena je bila leta 1875. S tem se je izoblikovalo novo vaško jedro, ki sovpada s križiščem cestnih in vodnih poti proti Sanaboru in Dupljam. V cerkvi je nekaj pomembnih umetniških del. Stranska oltarja, lestenec in Kristus na križu so delo Henrika Dejaka. Isti kipar je preoblikoval glavni oltar. Lesena kipa mučencev in apostolov Simona in Juda Tadeja sta delo Alojza Repiča. Vitražno okno je izdelal Marko Jerman. Ob cerkvi stoji tudi vodnjak, ki je bil obnovljen po obisku papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji. Vodnjak so na trg postavili leta 1890, obnovljen pa je bil leta 1996. Obnovo je zasnoval znani arhitekt Rajko Bajc, vodnjak pa je delo kamnoseka Vojka Možine iz Sela.
V obodu vodnjaka lahko vidimo vklesan napis – Kdor veruje vame, bodo iz njegovega osrčja tekle žive vode. V spodnjem delu vodnjaka je vdelana kamnita plošča, ki ima vklesan vrhpoljski grb in letnico obnove.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 300€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Vrhpolje - Vodnjak in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Vipava z okolico in to samo za 300€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Fotografije

Vodnjak - Vodnjak pri cerkvi v Vrhpolju

Fotografija: 4387-0

Vodnjak pri cerkvi v Vrhpolju
Vodnjak - Vrhpolje - Vodnjak

Fotografija: 4387-1

Vrhpolje - Vodnjak
Vodnjak - Vodnjak

Fotografija: 4387-2

Vodnjak
Vodnjak - Napis Papež Janez Pavel II v Sloveniji 1996

Fotografija: 4387-3

Napis Papež Janez Pavel II v Sloveniji 1996

Informacije, izleti, ...

Podatki

Občina: VIPAVA (5580 prebivalcev)

Naselja v občini:

Vipava (1900 prebivalcev), Vrhpolje (574), Slap (442), Podnanos (375), Podraga (331),

Duplje (229), Gradišče pri Vipavi (229), Lože (217), Lozice (198), Goče (183), Orehovica (150), Manče (143), Poreče (108), Sanabor (102), Podbreg (94), Zemono (80), Erzelj (79), Hrašče (76), Podgrič (50), Nanos (20)