Bazilike, cerkve, kapele
Vrhpolje - Kapelica pri šoli - Kapelica pri šoli
GoriškaVrhpolje - Kapelica pri šoli

Vrhpolje - Kapelica pri šoli

Trenutno
prevCloudy;SHRA;
22
Jutri
partCloudy;SHRA;light
10 23
25.05.2024
partCloudy;SHRA;
10 24

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Vrhpolje je slikovita primorska vasica, ki se razprostira v Vipavski dolini, med Nanosom in Kovkom. Začetki naselja segajo v 14. stoletje. Listine goriških grofov ga omenjajo že leta 1398. Prvotno vaško jedro se je takrat izoblikovalo okoli stare cerkve.
Sedaj to strnjeno območje vasi imenujejo Brith. Tukaj so še vidne kamnite kolone in okenski okvirji, ki so značilni za arhitekturo na Primorskem. Skozi stoletja se je vas širila. Največji razcvet je doživela v času narodnega prebujenja zlasti po zaslugi poslanca Mateja Lavrenčiča. Vrhplje je takrat dobilo novo cerkev, vodovod in sistem jezov na Beli. Pomembne krajevne znamenitosti so cerkev sv. Primoža in Felicijana, stara cerkev sv. Križa, poslopje šole, kostanji pred cerkvijo, Petrov pil, Teodozijev križ, kapelice, spomenik osamosvojitvi Slovenije, obeležja znamenitim vaščanom ter spomenik padlim v drugi svetovni vojni ob župnijski dvorani. Kapelice so pogosta znamenja v vasi, ki pričajo o povezanosti duha in življenja. Nekatere od njih so nastale iz zaobljub. Danes so lepo obnovljene in oskrbovane. Kapelica pri stari šoli je iz 19. stoletja. Ima dvokapno korčno streho in odprto nišo v kateri je kip Device Marije. V ometu ima izvedene delilne zidce. Kapelica zahodno ob pokopališču ima dvokapno korčno streho in odprto nišo. Pozidana je bila v drugi polovici 19. stoletja, obnovljena pa leta 1998. Kapelica pri hiši Vrhpolje 2, v zaselku Brith, ima betonsko, polkrožno zaključeno streho in zaprto nišo. Kapelica vzhodno od vasi, ob Petrovem pilu, izvira iz 19. stoletja.
Ima dvokapno, korčno streho in odprto nišo v kateri je razpelo. V ometu ima izvedeno okrasje. Kapelica ob cesti Vipava – Vrhpolje je iz konca 19. stoletja. Ima štirikapno korčno streho in odprto, polkrožno zaključeno nišo. V njej je slika Križanega.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 300€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Vrhpolje - Kapelica pri šoli in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Vipava z okolico in to samo za 300€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Fotografije

Kapelica pri šoli - Vrhpolje - Kapelica pri šoli

Fotografija: 4388-0

Vrhpolje - Kapelica pri šoli
Kapelica pri šoli - Kapelica pri šoli

Fotografija: 4388-1

Kapelica pri šoli
Kapelica pri šoli - Kapelica pri šoli s kipom Device Marije

Fotografija: 4388-2

Kapelica pri šoli s kipom Device Marije
Kapelica pri šoli - Kip Device Marije

Fotografija: 4388-3

Kip Device Marije
Kapelica pri šoli - Kraljica - Brez madeža spočeta, za nas boga prosi!

Fotografija: 4388-4

Kraljica - Brez madeža spočeta, za nas boga prosi!

Informacije, izleti, ...

Podatki

Občina: VIPAVA (5580 prebivalcev)

Naselja v občini:

Vipava (1900 prebivalcev), Vrhpolje (574), Slap (442), Podnanos (375), Podraga (331),

Duplje (229), Gradišče pri Vipavi (229), Lože (217), Lozice (198), Goče (183), Orehovica (150), Manče (143), Poreče (108), Sanabor (102), Podbreg (94), Zemono (80), Erzelj (79), Hrašče (76), Podgrič (50), Nanos (20)