Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Dolničarjev lapidarij - Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Dolničarjev lapidarij
OsrednjeslovenskaStolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Dolničarjev lapidarij

Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Dolničarjev lapidarij

Danes
clear;;light
11 25
Jutri
mostClear;;light
14 29
10.07.2020
clear;;light
15 31

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Prva cerkev na tem mestu je stala že v 13. stoletju. Sezidali so jo leta 1262 čolnarji in ribiči, ki so živeli v tem delu mesta in jo posvetili svojemu zaščitniku svetemu Nikolaju. Prvotna cerkev je bila verjetno triladijska romanska bazilika s tremi apsidami.
V 15. stoletju je bila cerkev gotizirana. Sedanja stolna cerkev sv. Nikolaja je bila sezidana v začetku 18. stoletja. Glavna pobudnika za zidavo nove stolnice sta bila brata Janez Anton in Janez Gregor Dolničar, najbolj zaslužna člana Akademije operozov za razvoj likovne umetnosti v Ljubljani. Po bratih Dolničar je dobila ime ozka uličica, ki tik ob cerkvi povezuje Pogačarjev trg z Vodnikovim. Cerkev so pričeli graditi leta 1701 in je bila v zelo kratkem času dokončana. Do leta 1706 sta bila zgrajena stolpa, naslednje leto pa je bil obešen veliki zvon. Leta 1707 je bila cerkev slovesno posvečena ob navzočnosti odličnih gostov. Sedanjo kupolo je postavil skoraj 150 let kasneje stavbenik Matej Medved po načrtih inženirja Benedikta Mullerja. Stolnica je bila do danes večkrat prenovljena. Ljubljanska stolnica predstavlja ključni spomenik baročne dobe v Ljubljani kot pomembna kiparska, arhitekturna in slikarska celota. Notranjost je za obiskovalca posebno doživetje, saj izraža popolno harmonijo slikarstva, kiparskega okrasa in arhitekture. Na zunanjščini desno in levo od glavnega vhoda stojita v nišah kipa sv. Tomaža Akvinskega in sv. Bonaventure, še bolj desno pa je vzidan sklepnik s Kristusovo glavo iz okoli leta 1380, ki je prvotno krasil obok gotske cerkve. Vzhodno, južno in severno pročelje krasijo freske, ki predstavljajo Marijino oznanenje. V južno steno so v glavnem vzidani antični napisi grobnikov iz rimske Emone. V stolnico so bili vzidani na pobudo Janeza Gregorja Dolničarji in se zaradi tega imenujejo tudi Dolničarjev lapidarij. Namen je bil obuditi spomin na Emono kot predhodnico Ljubljane.
V večini gre za rimske nagrobnike, ko so bili najdeni v Ljubljani ali na Igu. Med nagrobnimi simboli izstopa delfin, ki je bil antični simbol posmrtne usode in je predstavljal srečno potovanje iz tega sveta v onostranstvo.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Dolničarjev lapidarij - Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Dolničarjev lapidarij

Fotografija: 2015753-0

Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Dolničarjev lapidarij
Dolničarjev lapidarij - Plošča s posvetilnim napisom Herkulu

Fotografija: 2015753-1

Plošča s posvetilnim napisom Herkulu
Dolničarjev lapidarij - Nagrobna stela - Enini ...

Fotografija: 2015753-2

Nagrobna stela - Enini ...
Dolničarjev lapidarij - Nagrobna stela - Severin ...

Fotografija: 2015753-3

Nagrobna stela - Severin ...
Dolničarjev lapidarij - Nagrobna stela - Lucij ...

Fotografija: 2015753-4

Nagrobna stela - Lucij ...

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
Ljubljana
od 110 €
Ljubljana
od 80 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)