Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Ljubljanska (stranska) vrata - Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Ljubljanska (stranska) vrata
OsrednjeslovenskaStolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Ljubljanska (stranska) vrata

Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Ljubljanska (stranska) vrata

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljanska, stranska vrata je zasnoval Franci Petrič, izdelal kipar Mirsad Begić, ulil pa Borut Kamšek. Vrata pripovedujejo zanimivo zgodovino ljubljanske (nad)škofije v 20. stoletju, ker predstavljajo ljubljanske škofe v tem obdobju.
Vsi škofje s svojimi pastirskimi palicami črpajo moč iz trpečega Kristusa, ki leži mrtev ob njihovem vznožju. Ptica nesmrtnosti, feniks, ki je v levem kotu nad njim, pa pripoveduje o njegovem vstajenju. Škofje niso razporejeni v kronološkem redu. Najbližji Kristusu je škof Stanislav Lenič, ki je bil v času komunizma obsojen in zaprt ter je dve leti preživel v samici. Najvišje med škofi je Anton Jeglič, ki je začrtal kulturno, duhovno in politično življenje v škofiji in slovenskemu narodu. Ustanovil je Škofove zavode in podpisal Majniško deklaracijo. Ob njem je Anton Vovk, pranečak pesnika Franceta Prešerna, ki je postal prvi ljubljanski nadškof v 20. stoletju. Ob njem je Gregorij Rožman, ki je vodil škofijo v času druge svetovne vojne, ko je na predelu Slovenije potekala tudi državljanska vojna. Po končani vojni je odšel z begunci v tujino, pokopan je bil v Ameriki, sedaj pa je bil prenešen v stolnico. Naslednji je nadškof Jožef Pogačnik, ki je skrbel za izvajanje določil Drugega vatikanskega koncila v Cerkvi na Slovenskem. Poleg njega je škof Alojzij Šuštar, ki je ključno pripomogel k demokratizaciji Slovenije in na podlagi svetovnih vezi olajšal njeno državno priznanje. Pod Kristusom se nakazujejo arheološki ostanki Emone, prve krščanske skupnosti na predelu Ljubljane. Ob Kristusu stoji vrč za vodo, ki predstavlja simbol očiščevanja za vsakogar, ki pride v svetišče. Pod škofi in nad Kristusom so stilirizirane lobanje, ki so simbol človeške minljivosti. Nad škofi je v reliefu upodobljena Marija Pomagaj z Brezij, ki predstavlja Kraljico Slovencev.
Desno od nje je zgradba, ki se še zida in predstavlja Cerkev na Slovenskem, ki se pripravlja na tretje tisočletje. Ob njej je kipar nakazal vstajenje kot najbolj pomemben smisel verovanja. V luneti nad portalnim okvirom je viden kasneje nameščeni relief Svete Trojice, ki je prav tako delo Begića.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Ljubljanska (stranska) vrata - Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Ljubljanska (stranska) vrata

Fotografija: 2015752-0

Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Ljubljanska (stranska) vrata
Ljubljanska (stranska) vrata - Ljubljanska (stranska) vrata

Fotografija: 2015752-1

Ljubljanska (stranska) vrata
Ljubljanska (stranska) vrata - Ljubljanska škofijska zgodovina v 20. stoletju

Fotografija: 2015752-2

Ljubljanska škofijska zgodovina v 20. stoletju
Ljubljanska (stranska) vrata - Vodje ljubljanske škofije

Fotografija: 2015752-3

Vodje ljubljanske škofije
Ljubljanska (stranska) vrata - Sveta vrata

Fotografija: 2015752-4

Sveta vrata

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
Ljubljana
od 80 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)