Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Slovenska (glavna) vrata - Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Slovenska (glavna) vrata
OsrednjeslovenskaStolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Slovenska (glavna) vrata

Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Slovenska (glavna) vrata

Danes
mostClear;;mod
1 12
Jutri
prevCloudy;;light
-1 10
28.03.2019
prevCloudy;;light
-2 12

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

V spomin na prvi obisk svetega papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji je ljubljanska nadškofija postavila nova bronasta vrata v stolnico, ki jih je papež blagoslovil ob svojem vstopu v stolnico maja leta 1996.
Slovenska vrata so edinstven dosežek sodobne slovenske cerkvene umetnosti. Vratom pravijo slovenska zato, ker zaznamujejo 1250 let krščanstva med Slovenci. Vrata so delo kiparja Toneta Demšarja, ulil jih je Roman Kamšek, idejno zasnovo pa je izdelal Franci Petrič. Pri tleh vrat so upodobljena rodovitna slovenska tla skupaj z arheološkimi najdbami ljudstev, ki so tukaj prebivala. Pri dnu je torej upodobljen predkrščanski humus antičnega krščanstva v Emoni, predhodnici Ljubljane. Iz tega poganja lipa, drevo slovenska in krščanstva, ki simbolizira slovenski narod, ki se je tukaj ukoreninil. Levo od drevesa sta karantanska kneza Hotimir in Gorazd, ki ju menih krsti v benedektinskem samostanu. Desno od lipe se nahaja množica, ki se zbira ob knežjem kamnu, ki predstavlja simbol prve slovanske državnosti. Ob kamnu je družina, ki je temelj vsake družbe. Za lipo se dviga Gosposvetska cerkev, ki ima dva zvonika. Ob cerkvi pri Gospe Sveti sta upodobljena sveti Pavlin Oglejski in sveti Modest, ki sta širila krščanstvo med Slovenci v Salzburški nadškofiji in v Oglejskem patriarhatu. Poleg njiju sta sveti Metod in Ciril, ki sta delovala na območju Spodnje Panonije. Poleg njiju je v sredini menih v skriptoriju, ki piše Brižinske spomenike, prvo besedilo v slovenskem jeziku.
V isti višini je tudi sklepnik z gotskega oboka križnega hodnika samostana v Stični, ki predstavlja različne menihe, ki so delovali na tem predelu. Križniški vitezi so upodobljeni kot jezdeci na konjih, ki so ob skrbi za utrjevanje vere skrbeli še za obrambo ozemlja, posebno ko je prišlo do nemirnega 16. stoletja z vpadi Turkov. Križniki so bili znan viteški red. Kmete je poleg Turkov pestila tudi gospoda in zaradi tega je prišlo do kmečkih uporov, ki se kažejo v množici z vilami, kosami in ostalim orodjem. Vmes je upodobljeno obzidje tabora z zvonikom cerkve v Hrastovljah, ki opominja na številne vpade Turkov. Turški jezdeci so upodobljeni desno od cerkve. Nastop protestantizma, ki prinese knjige v slovenskem jeziku, predstavlja roka s knjigami. Primož Trubar je leta 1550 postavil temelje v slovenščini kot knjižnemu jeziku s knjigama Katekizem in Abecednik. Nad tem so škofje, ki so zaznamovali vernost naroda od 16. stoletja naprej: Tomaž Hren v 17. stoletju, Friderik Bajaga in Anton Martin Slomšek v 19. stoletju. Nad škofi je množica obrazov in žarki, ki predstavljajo osamosvojitev Slovenije. Na nasprotni strain pa so ljudje z zavezanimi rokami, ki simbolizirajo obe svetovni vojni.
Nad množico je silhueta bazilike v Brezjah, ki je glavni romarski kraj v Sloveniji. Na vrhu je upodobljen papež Janez Pavel II., ki se sklanja nad vrata. Nagelj, ki mu ga ponuja roka iz množice, je simbol za zahvalo Vatikanu, ki je kot eden prvih priznal samostojnost Slovenije.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni €100-160 za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Slovenska (glavna) vrata in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Ljubljana in to samo za €100-160 na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu SlovenijeFotografije

Slovenska (glavna) vrata - Slovenska (glavna) vrata

Fotografija: 2015751-0

Slovenska (glavna) vrata
Slovenska (glavna) vrata - Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Slovenska (glavna) vrata

Fotografija: 2015751-1

Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Slovenska (glavna) vrata
Slovenska (glavna) vrata - Slovenska vrata upodabljajo slovensko zgodovino

Fotografija: 2015751-2

Slovenska vrata upodabljajo slovensko zgodovino

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)

Count: 1