Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Slovenska (glavna) vrata - Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Slovenska (glavna) vrata
OsrednjeslovenskaStolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Slovenska (glavna) vrata

Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Slovenska (glavna) vrata

Trenutno
;;light
25
Jutri
clear;;light
13 28
06.07.2020
mostClear;;light
16 30

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

V spomin na prvi obisk svetega papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji je ljubljanska nadškofija postavila nova bronasta vrata v stolnico, ki jih je papež blagoslovil ob svojem vstopu v stolnico maja leta 1996.
Slovenska vrata so edinstven dosežek sodobne slovenske cerkvene umetnosti. Vratom pravijo slovenska zato, ker zaznamujejo 1250 let krščanstva med Slovenci. Vrata so delo kiparja Toneta Demšarja, ulil jih je Roman Kamšek, idejno zasnovo pa je izdelal Franci Petrič. Pri tleh vrat so upodobljena rodovitna slovenska tla skupaj z arheološkimi najdbami ljudstev, ki so tukaj prebivala. Pri dnu je torej upodobljen predkrščanski humus antičnega krščanstva v Emoni, predhodnici Ljubljane. Iz tega poganja lipa, drevo slovenska in krščanstva, ki simbolizira slovenski narod, ki se je tukaj ukoreninil. Levo od drevesa sta karantanska kneza Hotimir in Gorazd, ki ju menih krsti v benedektinskem samostanu. Desno od lipe se nahaja množica, ki se zbira ob knežjem kamnu, ki predstavlja simbol prve slovanske državnosti. Ob kamnu je družina, ki je temelj vsake družbe. Za lipo se dviga Gosposvetska cerkev, ki ima dva zvonika. Ob cerkvi pri Gospe Sveti sta upodobljena sveti Pavlin Oglejski in sveti Modest, ki sta širila krščanstvo med Slovenci v Salzburški nadškofiji in v Oglejskem patriarhatu. Poleg njiju sta sveti Metod in Ciril, ki sta delovala na območju Spodnje Panonije. Poleg njiju je v sredini menih v skriptoriju, ki piše Brižinske spomenike, prvo besedilo v slovenskem jeziku.
V isti višini je tudi sklepnik z gotskega oboka križnega hodnika samostana v Stični, ki predstavlja različne menihe, ki so delovali na tem predelu. Križniški vitezi so upodobljeni kot jezdeci na konjih, ki so ob skrbi za utrjevanje vere skrbeli še za obrambo ozemlja, posebno ko je prišlo do nemirnega 16. stoletja z vpadi Turkov. Križniki so bili znan viteški red. Kmete je poleg Turkov pestila tudi gospoda in zaradi tega je prišlo do kmečkih uporov, ki se kažejo v množici z vilami, kosami in ostalim orodjem. Vmes je upodobljeno obzidje tabora z zvonikom cerkve v Hrastovljah, ki opominja na številne vpade Turkov. Turški jezdeci so upodobljeni desno od cerkve. Nastop protestantizma, ki prinese knjige v slovenskem jeziku, predstavlja roka s knjigami. Primož Trubar je leta 1550 postavil temelje v slovenščini kot knjižnemu jeziku s knjigama Katekizem in Abecednik. Nad tem so škofje, ki so zaznamovali vernost naroda od 16. stoletja naprej: Tomaž Hren v 17. stoletju, Friderik Bajaga in Anton Martin Slomšek v 19. stoletju. Nad škofi je množica obrazov in žarki, ki predstavljajo osamosvojitev Slovenije. Na nasprotni strain pa so ljudje z zavezanimi rokami, ki simbolizirajo obe svetovni vojni.
Nad množico je silhueta bazilike v Brezjah, ki je glavni romarski kraj v Sloveniji. Na vrhu je upodobljen papež Janez Pavel II., ki se sklanja nad vrata. Nagelj, ki mu ga ponuja roka iz množice, je simbol za zahvalo Vatikanu, ki je kot eden prvih priznal samostojnost Slovenije.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Slovenska (glavna) vrata - Slovenska (glavna) vrata

Fotografija: 2015751-0

Slovenska (glavna) vrata
Slovenska (glavna) vrata - Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Slovenska (glavna) vrata

Fotografija: 2015751-1

Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Slovenska (glavna) vrata
Slovenska (glavna) vrata - Slovenska vrata upodabljajo slovensko zgodovino

Fotografija: 2015751-2

Slovenska vrata upodabljajo slovensko zgodovino

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 230 €
od 240 €
Ljubljana
od 110 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)