Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Notranjost - Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Notranjost
OsrednjeslovenskaStolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Notranjost

Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Notranjost

Danes
clear;;light
11 25
Jutri
mostClear;;light
14 29
10.07.2020
clear;;light
15 31

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljanska stolnica sv. Nikolaja predstavlja ključni spomenik baročne dobe v Ljubljani kot pomembna kiparska, slikarska in arhitekturna celota. Prva cerkev je na tem mestu stala že v 13. stoletju. Zgradili so jo leta 1262 ribiči in čolnarji, ki so živeli v tem delu mesta.
Sedanja stolna cerkev sv. Nikolaja je bila zgrajena na začetku 18. stoletja. Pričeli so jo gradili leta 1701 in je bila končana v zelo kratkem času. Leta 1707 je bila cerkev slovesno posvečena ob navzočnosti odličnih gostov in številnih predstavnikov plemstva. Stolnica je bila do danes večkrat prenovljena. Sedanjo kupolo je postavil skoraj 150 let pozneje stavbenik Matej Medved po načrtih inženirja Benedikta Mullerja. V letih 1969 do 1971 so po načrtih arhitekta Antona Bitenca preuredili prezbiterij ter obnovili glavni in stranski vhod. Notranjost stolnice je pravo doživetje, saj izraža popolno harmonijo arhitekture, kiparskega okrasa in slikarstva. Oltarna slika sv. Nikolaja je delo Matevža Langusa, pod njo so korni sedeži in škofov prestol, za katerega je po vojni izdelal osnutke Jože Plečnik. Prezbiterij je poslikal Giulio Quaglio. Na stenah so prikazani prizori čudežev sv. Nikolaja, stropna freska pa prikazuje ustanovitev ljubljanske škofije. Quaglio je poslikal tudi stranske kapele, najpomembnejše delo pa je poslikava svoda v ladji, ki prikazuje poveličanje sv. Nikolaja. Pod pandantivi kupole je Quaglio naslikal štiri evangeliste, freske v kupoli s prizori iz Marijinega življenja pa so delo domačega slikarja Matevža Langusa. Tudi bogat kiparski okras je v glavnem delo znanih italijanskih mojstrov. Oltar svetega Rešnjega telesa z dvema kerubinoma v severni prečni ladji je sredi 18. stoletja izklesal Francesco Robba, v nišah pod kupolo so postavljeni kipi štirih emonskih škofov, ki jih je izdelal Angelo Pozzo, poprsje J. A. Dolničarja, ki krasi steno nasproti vhoda v zakristijo, je najbrž delo Jacoba Contierija iz leta 1721, mogočne orgle pa so delo italijanskega mojstra iz začetka 18. stoletja. Ljubljanska stolnica s svojo čelno fasado ne izdaja svoje odličnosti, saj je pročelje zato, ker je cerkev postavljena v ulični niz tako kot mnoge druge srednjeveške cerkve, kar nekam utesnjeno.
Od dopolnitev, ki so bila narejena v 20. stoletju, so izjemna glavna vhodna vrata z upodobitvijo zgodovine Slovenije, ki jih je naredil kipar Tone Demšar, ter stranska vrata s portreti škofov, ki so delo kiparja Mirsada Begića.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Notranjost - Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Notranjost

Fotografija: 2015754-0

Stolnica (cerkev sv. Nikolaja) - Notranjost
Notranjost - Notranjost ljubljanske stolnice

Fotografija: 2015754-1

Notranjost ljubljanske stolnice
Notranjost - Kupola

Fotografija: 2015754-2

Kupola
Notranjost - Quaglijeva iluzionistična poslikava stropa

Fotografija: 2015754-3

Quaglijeva iluzionistična poslikava stropa
Notranjost - Kor

Fotografija: 2015754-4

Kor
Notranjost - Ljubljanska stolnica

Fotografija: 2015754-5

Ljubljanska stolnica
Notranjost - Ljubljanska stolnica

Fotografija: 2015754-6

Ljubljanska stolnica
Notranjost - Razpelo

Fotografija: 2015754-7

Razpelo

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 110 €
Ljubljana
od 80 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)