Spomeniki, kipi, znamenja
Narodna in univerziteta knjižnica - Kip Mojzesa - Narodna in univerziteta knjižnica - Kip Mojzesa
OsrednjeslovenskaNarodna in univerziteta knjižnica - Kip Mojzesa

Narodna in univerziteta knjižnica - Kip Mojzesa

Trenutno
overcast;RASN;light
5
Jutri
partCloudy;;light
1 5
04.12.2021
partCloudy;;light
-3 3

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Narodna in univerzitetna knjižnica je veličastna Plečnikova arhitektura, ki zajema blok Gosposke, Vegove in Turjaške ulice. Zgrajena je bila med leti 1936 in 1941 na prostoru poznorenesančnega knežjega dvorca, ki so ga podrli po potresu leta 1895.
Plečnik je načrte za knjižnico narisal že v letih 1930-1931. Štiri in večnadstropno kvadrasto poslopje stoji ob robu srednjeveškega mestnega jedra. Zgodovina knjižnice sega daleč nazaj v 18. stoletje. Prve zametke knjižnice sestavljajo dokumenti, ki so se po požaru jezuitskega kolegija na Levstikovem trgu leta 1774 ohranili na jezuitski gimnaziji. Med drugo svetovno vojno je bila knjižnica močna postojanka ilegalnega dela in že v prvih mesecih je v njej delovala osvobodilna fronta. V spomin na padle aktiviste je v veži vzidana spominska plošča. Leta 1944 je na knjižnico padlo nemško letalo, ki je uničilo veliko čitalnico in zaradi požara tudi 60 000 knjig. Po vojni so čitalnico obnovili. Knjižnica hrani poleg obsežne zbirke knjig, ki šteje približno milijon izvodov in zbirke periodičnega tiska, še posebne zbirke: glasbeno, rokopisno, kartografsko in zbirko drobnega tiska. Narodna in univerzitetna knjižnica je eno najpomembnejših Plečnikov del posvetne arhitekture v Sloveniji. Razgibano fasado je mojster oblikoval samo z domačimi materiali, vrhniško opeko in podpeškim kamnom, notranjost pa je zasnovana monumentalno: stopnišče v črnem marmorju in peristil z 32 marmornimi stebri vodita v veliko čitalnico, ki sega čez vso dolžino južnega trakta od Vegove do Gosposke ulice. Nad stopniščem je Plečnik postavil kip Primoža Trubarja, delo Toneta Kralja. Knjižnico se odlikuje tudi po izredno lepi, obrtniško izdelani notranji opremi.
Na stranski portal na Gosposki je Plečnik postavil mogočen kip Mojzesa, ki z iztegnjeno desnico vabi mimoidoče v hram učenosti. Kip je delo kiparja Lojzeta Dolinarja in spominja na lik impresionističnega slikarja Riharda Jakopiča.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Kip Mojzesa - Narodna in univerziteta knjižnica - Kip Mojzesa

Fotografija: 2018511-0

Narodna in univerziteta knjižnica - Kip Mojzesa
Kip Mojzesa - Kip Mojzesa nad vhodom v NUK z Gosposke ulice

Fotografija: 2018511-1

Kip Mojzesa nad vhodom v NUK z Gosposke ulice
Kip Mojzesa - Kip Mojzesa

Fotografija: 2018511-2

Kip Mojzesa

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)