Spomeniki, kipi, znamenja
Ljubljana - Ilirski steber - Ilirski steber
OsrednjeslovenskaLjubljana - Ilirski steber

Ljubljana - Ilirski steber

Trenutno
partCloudy;;mod
8
Jutri
prevCloudy;;light
-3 7
30.01.2022
partCloudy;;light
-2 10

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana, glavno mesto Slovenije, velja za izvirno mesto, prepredeno s prijetnimi in slikovitimi kotički, kjer se skrivajo mnoga drobna presenečenja. V mestu so ohranjeni sledovi vseh petih tisočletij njene zgodovine, med njimi izstopa staro mestno jedro s srednjeveškim gradom.
Trg francoske revolucije, nekdaj Križevniški trg, se nahaja na levem bregu reke Ljubljanice. Urejen je bil v prvi polovici 19. stoletja na mestu porušenih srednjeveških Križevniških mestnih vrat. Arheološka izkopavanja so pokazala, da so bila tukaj tudi stranska vrata rimske Emone. Njihove ostanke so odkrili ob izkopavanjih na mestu, kjer stoji Ilirski steber. Trg francoske revolucije je dobil današnjo podobo med obema vojnama. Takrat ga je preurejal arhitekt Jože Plečnik v sklopu projekta zelene promenade, ki naj bi povezovala Trnovsko cerkev z Zvezdo. Ilirski steber je bil na Trgu francoske revolucije postavljen leta 1929 ob 120-letnici Ilirskih provinc. Oblikoval ga je arhitekt Jože Plečnik. Na južni strani stebra je pritrjena pozlačena bronasta glava Ilirije, na severni strani pa Napoleonova glava z lovorjevim vencem, oboje delo kiparja Lojzeta Dolinarja. Na spodnjem delu so vklesani Župančičevi in Vodnikovi verzi, ki slavijo Napoleona in Ilirijo ter posvetilo neznanemu francoskemu vojaku, ki naj bi padel nekje v bližini Ljubljane leta 1813. Na ostankih mestnega obzidja na vogalu z Vegovo ulico je Plečnik na pobudo kulturnega društva Soča postavil v kamnito pergolo spomenik Simona Gregorčiča (1844-1906), avtorja Zdenka Kalina. Vzhodno stranico trga zapira Auerspergova palača, danes poslopje Mestnega muzeja. Mogočna baročna palača, nekdaj last grofov Auerspergov s Turjaka, je nastala leta 1642 s prezidavo iz več manjših hiš, nato pa je bila v 17. in 18. stoletju še večkrat prezidana. V 19. stoletju je dobila novo, klasicistično fasado.
Najbolj imeniten spomenik na Trgu francoske revolucije je kompleks Križevniškega samostana – Križank ob njegovi južni stranici. Samostanski kompleks je med letoma 1951 in 1956 preuredil Plečnik v letno gledališče Križanke, kjer vsako poletje poteka vrsta kulturnih prireditev.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Ilirski steber - Ilirski steber na Trgu francoske revolucije v Ljubljani

Fotografija: 2016901-0

Ilirski steber na Trgu francoske revolucije v Ljubljani
Ilirski steber - Spomenik Napoleonovim Ilirskim provincam

Fotografija: 2016901-1

Spomenik Napoleonovim Ilirskim provincam
Ilirski steber - Ilirski steber

Fotografija: 2016901-2

Ilirski steber
Ilirski steber - Ilirski steber iz leta 1929

Fotografija: 2016901-3

Ilirski steber iz leta 1929
Ilirski steber - Bronasti relief Napoleona

Fotografija: 2016901-4

Bronasti relief Napoleona
Ilirski steber - Verzi pesnika Valentina Vodnika iz ode Ilirija oživljena

Fotografija: 2016901-5

Verzi pesnika Valentina Vodnika iz ode Ilirija oživljena
Ilirski steber - Verzi pesnika Valentina Vodnika

Fotografija: 2016901-6

Verzi pesnika Valentina Vodnika
Ilirski steber - Bronasti relief Ilirije

Fotografija: 2016901-7

Bronasti relief Ilirije

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 100 €
Ljubljana
od 93.11 €
od 95.09 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)