Ljubljana - Spomenik Simonu Gregorčiču - Spomenik Simonu Gregorčiču
OsrednjeslovenskaLjubljana - Spomenik Simonu Gregorčiču

Ljubljana - Spomenik Simonu Gregorčiču

Danes
clear;;light
12 23
Jutri
clear;;light
11 25
09.07.2020
mostClear;;light
12 29

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Trg francoske revolucije je nastal na območju srednjeveških Križevniških vrat. Na začetku se je imenoval Križniški trg, nato pa Valvasorjev trg. V Trg francoske revolucije je bil s strani Skupščine Mestnega ljudskega odbora Ljubljana preimenovan leta 1952.
Na trgu se stikajo Vegova ulica in Emonska ter Rimska cesta, na vzhod pa trg zapira Turjaška palača, kjer ima prostore Mestni muzej Ljubljana. Arheološka izkopavanja so pokazala, da so se tukaj nahajala tudi stranska vrata rimske Emone. Njihovi ostanki so bili odkriti ob izkopavanjih na predelu sedanjega Ilirskega spomenika. Ilirski steber je v spomin na 20-letnico Ilirskih provinc postavil na trg Jože Plečnik. Na ostankih mestnega obzidja na vogalu z Vegovo ulico je Plečnik leta 1937 postavil v kamnito pergolo spomenik Simonu Gregorčiču, ki je delo znanega kiparja Zdenka Kalina. Gregorčič (1844-1906) je bil znani slovenski pesnik in duhovnik. Njegovo najbolj znano delo je Soči. Doprsni kip stoji na podstavku iz starih kamnov. Najbolj imeniten spomenik na trgu je kompleks križevniškega samostana ob njegovi južni stranici. Križniki so bili v Ljubljani nastanjeni gotovo že v 13. stoletju, cerkev in redovna hiša se omenjata že leta 1263. Ukvarjali so se z nego bolnikov in so imeli v sklopu samostana tudi svojo šolo. Samostanski kompleks je med leti 1950 in 1956 preuredil arhitekt Jože Plečnik v letno gledališče Križanke, kjer vsako poletje poteka vrsta kulturnih prireditev v okviru ljubljanskega poletnega festivala. Ob samostanu je na mestu sedanje cerkve sv. Marije pomočnice stala gotska cerkev, katere ostanki so še danes ohranjeni v lapidariju Križank in v Mestnem muzeju. Sedanja baročna cerkev je bila zgrajena leta 1714.
Trg francoske revolucije je bil temeljito obnovljen leta 2002. Pretlakovan je bil po načrtih, ki sta jih zasnovala arhitekta Boro Rotovnik in Marjan Ocvirk. Leta 2009 je bil trg razglašen za kulturni spomenik državnega pomena v okviru Plečnikove Zelene avenije.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Spomenik Simonu Gregorčiču - Spomenik Simonu Gregorčiču na Trgu francoske revolucije

Fotografija: 2016920-0

Spomenik Simonu Gregorčiču na Trgu francoske revolucije
Spomenik Simonu Gregorčiču - Spomenik Simonu Gregorčiču

Fotografija: 2016920-1

Spomenik Simonu Gregorčiču
Spomenik Simonu Gregorčiču - Doprsni kip - Simon Gregorčič (kipar Zdenko Kalin)

Fotografija: 2016920-2

Doprsni kip - Simon Gregorčič (kipar Zdenko Kalin)
Spomenik Simonu Gregorčiču - Doprsni kip - Simon Gregorčič

Fotografija: 2016920-3

Doprsni kip - Simon Gregorčič

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 110 €
Ljubljana
od 88 €
od 93.5 €
Ljubljana
od 115.5 €
od 119.5 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)