Ljubljana - Narodna in univerzitetna knjižnica - Narodna in univerzitetna knjižnica
OsrednjeslovenskaLjubljana - Narodna in univerzitetna knjižnica

Ljubljana - Narodna in univerzitetna knjižnica 

NUK
Trenutno
overcast;RASN;light
5
Jutri
partCloudy;;light
1 5
04.12.2021
partCloudy;;light
-3 3

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana je živahna prestolnica Slovenije, ki pritegne veliko tujih in tudi domačih obiskovalcev. Mesto je poznano po mnogih znamenitostih, kot so veličasten Ljubljanski grad, Prešernov trg s Prešernovim spomenikom, Tromostovje, Mestna hiša in čudoviti park Tivoli.
Na območju Gosposke ulice se nahajajo obrambni stolp, Antiq Palace Hotel, Barbova palača in Narodna in univerzitetna knjižnica. Barbova palača je bila zgrajena po zgledu dunajskih baročnih palač. Zanimiva je tudi notranjost s stopniščem: iz veže vodita na vsako stran dva polkrožna stopničasta rokava, ki se na sredini združita in skupaj pripeljeta v nadstropje. Knjižnica je najbolj pomembno Plečnikovo delo v Ljubljani. Zgrajena je bila med letoma 1936 in 1941. Stoji na predelu nekdanjega baročnega Knežjega dvorca iz 17. stoletja, ki je bil podrt po potresu leta 1895. V svoji bogati zbirki knjižnica hrani številne renesančne tiske, srednjeveške rokopise in inkunabule. Zunanjost zgradbe odraža vplive italijanskih palač. Značilna fasada v kombinaciji opeke in različno obdelanih kamnitih klad je oblikovana po zgledu hiše rimskega umetnika Federica Zuccarija. Kjuko vhodnih vrat knjižnice krasita glavi konjičkov, ki predstavljata Pegaza, mitološkega krilatega konja, ki v tem primeru ponazarjata simboličnega vodnika obiskovalcev v svet znanja. Iz vhodne veže vodijo vrata na glavno, mogočno in znamenito črno stopnišče z 32 stebri iz podpeškega marmorja, ki se vrstijo do velike čitalnice. V slikovito oblikovani čitalnici so zanimivi lestenci, ki jih je zasnoval arhitekt Plečnik, ter dve stekleni steni, skozi kateri prihaja svetloba z dveh strani med knjige, bralce in lesene mize. Nad stranskimi vhodom je bronasti kip Mojzesa, ki je delo kiparja Lojzeta Dolinarja.
Ob zgradbi Narodne in univerzitetne knjižnice so prezentirane smeri srednjeveškega in rimskega obzidja. Plečnik je nad nekdanje mestno obzidje dal postaviti spomenike slavistom, pred bližnjo Glasbeno matico pa vrsto spomenikov slovenskim skladateljem.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Narodna in univerzitetna knjižnica - Narodna in univerzitetna knjižnica (arhitekt Plečnik)

Fotografija: 2018510-0

Narodna in univerzitetna knjižnica (arhitekt Plečnik)
Narodna in univerzitetna knjižnica - Narodna in univerzitetna knjižnica

Fotografija: 2018510-1

Narodna in univerzitetna knjižnica
Narodna in univerzitetna knjižnica - Narodna in univerzitetna knjižnica (1936-1941)

Fotografija: 2018510-2

Narodna in univerzitetna knjižnica (1936-1941)
Narodna in univerzitetna knjižnica - Narodna in univerzitetna knjižnica - Turjaška ulica 1

Fotografija: 2018510-3

Narodna in univerzitetna knjižnica - Turjaška ulica 1
Narodna in univerzitetna knjižnica - NUK ob Turjaški ulici

Fotografija: 2018510-4

NUK ob Turjaški ulici
Narodna in univerzitetna knjižnica - Narodna in univerzitetna knjižnica - Vhod

Fotografija: 2018510-5

Narodna in univerzitetna knjižnica - Vhod
Narodna in univerzitetna knjižnica - Kljuka - Glava konja

Fotografija: 2018510-6

Kljuka - Glava konja
Narodna in univerzitetna knjižnica - Kljuka na vhodnih vratih

Fotografija: 2018510-7

Kljuka na vhodnih vratih
Narodna in univerzitetna knjižnica - Spominska plošča - Matija Čop

Fotografija: 2018510-8

Spominska plošča - Matija Čop
Narodna in univerzitetna knjižnica - Informativna tabla - Narodna in univerzitetna knjižnica

Fotografija: 2018510-9

Informativna tabla - Narodna in univerzitetna knjižnica
Narodna in univerzitetna knjižnica - NUK ob Gosposki ulici

Fotografija: 2018510-10

NUK ob Gosposki ulici
Narodna in univerzitetna knjižnica - Narodna in univerzitetna knjižnica - Gosposka ulica 14

Fotografija: 2018510-11

Narodna in univerzitetna knjižnica - Gosposka ulica 14
Narodna in univerzitetna knjižnica - Narodna in univerzitetna knjižnica ob Vegovi ulici

Fotografija: 2018510-12

Narodna in univerzitetna knjižnica ob Vegovi ulici
Narodna in univerzitetna knjižnica - NUK ob Vegovi ulici

Fotografija: 2018510-13

NUK ob Vegovi ulici
Narodna in univerzitetna knjižnica - NUK

Fotografija: 2018510-14

NUK
Narodna in univerzitetna knjižnica - Narodna in univerziteta knjižnica <br> Kip Mojzesa

Fotografija: 2018511-0

Narodna in univerzite...

Kip Mojzesa

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)