Logatec - Ponor Jačka - Ponor Jačka
OsrednjeslovenskaLogatec - Ponor Jačka

Logatec - Ponor Jačka

Trenutno
overcast;modRA;light
11
Jutri
prevCloudy;;mod
11 19
26.09.2023
prevCloudy;;mod
15 24

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Logatec je osrednje in največje naselje Občine Logatec, ki se nahaja v samem osrčju Notranjske, na stiku dinarskega in alpskega sveta. Osrednji del Logatca se je do leta 1980 delil na Dolenji in Gorenji Logatec. Kraj je leta 2006 z državnim odlokom postal mesto. Leži sredi slikovitega Logaškega polja.
Logatec zaznamuje bogata kulturna zgodovina, ki se odraža tudi v različnih tipih kulturne dediščine. Predel Logatca je bil skozi celotno zgodovino vse do vzpostavitve sodobnega cestnega sistema priznan kot ena izmed najbolj pomembnih strateških točk pri prehodu z Apeninskega polotoka v Srednjo Evropo. Gre za edini večji prehod med morjem in Alpami, in vojske so v preteklem času to vedno izkoriščale. Skozi Logatec so zaradi tega potekale velike zgodovinske strateške meje vse od rimskega obrambnega sistema z mrežo zapornih zidov in utrdb, imenovanih Claustra Alpium Iuliarum, do Rapalske meje, Rupnikove linije in Alpskega zidu. Poleg bogate kulturne dediščine Logatec z okolico odlikuje tudi dragocena naravna dediščina.
Jačka je ozka globoka dolina in ponor potoka Logaščice, ki se nahaja nedaleč od železniške postaje sredi Logatca. Vode, ki se stekajo z dolomitskega predela severno od naselja, pritečejo na kraško logaško polje kot Logaščica. Potok na začetku teče v plitvi strugi po dnu logaškega polja, nato se okoli 300 metrov pred ponorom spusti v okoli 20 metrov globoko dolino Jačka, ki je vrezana v dno polja. Dolina se zaključi z navpično steno, v kateri je več zamreženih požiralnikov, v katerih voda nato izginja v podzemlje. Največji je okoli 20 metrov globoka in 200 metrov dolga jama. Ob srednji in nizki vodi ponori lahko odvajajo vso vodo, ko pa se kraško podzemlje po dolgem deževju napolni, prične voda pred njimi zastajati. Logaščica tako lahko ob močnejšem deževju poplavi polje in dele Logatca.
Zadnja velika poplava je bila leta 1979. Po tej poplavi so v povirju potoka sezidali dolinsko pregrado, ki ob večjih deževjih zadrži poplavni val na zemljišču, ki je neposeljeno ter preprečuje poplave. Dokazano je bilo, da Logaščica skozi Jačko odteka v zahodne izvire Ljubljanice na Vrhniki.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 300€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Logatec - Ponor Jačka in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Logatec z okolico in to samo za 300€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Fotografije

Ponor Jačka - Ponor Jačka

Fotografija: 12504-0

Ponor Jačka
Ponor Jačka - Jačka

Fotografija: 12504-1

Jačka
Ponor Jačka - Spomenik NOB nad Jačko

Fotografija: 12504-2

Spomenik NOB nad Jačko
Ponor Jačka - Most v bližini Jačke

Fotografija: 12504-3

Most v bližini Jačke
Ponor Jačka - Potok Logaščica

Fotografija: 12504-4

Potok Logaščica
Ponor Jačka - Potok Logaščica

Fotografija: 12504-5

Potok Logaščica
Ponor Jačka - Potok Logaščica  v smeri proti Jački

Fotografija: 12504-6

Potok Logaščica v smeri proti Jački

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Logatec
od 42 €
od 65 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LOGATEC (13976 prebivalcev)

Naselja v občini:

Logatec (9428 prebivalcev), Rovte (951), Hotedršica (634), Kalce (607), Petkovec (476),

Laze (331), Rovtarske Žibrše (247), Grčarevec (239), Medvedje Brdo (206), Žibrše (177), Lavrovec (121), Novi Svet (106), Hlevni Vrh (94), Jakovica (68), Zaplana - del (66), Praprotno Brdo (62), Hleviše (61), Vrh Sv. Treh Kraljev (53), Ravnik pri Hotedršici (49)