Mengeš - Župnišče - Župnišče
OsrednjeslovenskaMengeš - Župnišče

Mengeš - Župnišče

Trenutno
partCloudy;;light
24
Jutri
prevCloudy;;light
12 22
04.06.2023
prevCloudy;SHRA;light
12 24

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Mengeš je manjše mesto, ki se razprostira na zahodnem delu Kamniškobistriške ravnine, zahodno od Domžal. Je upravno središče občine Mengeš, ki zajema še naselja Topole, Dobeno in Loka pri Mengšu. Nad krajem je na griču Gobavica Mengeška koča, ki je priljubljena rekreacijska točka.
V pisnih virih je kraj prvič omenjen leta 1154, prafara je bil pred 13. stoletjem, trške pravice pa je dobil leta 1867. Mengeš je bil v prvih časih pokristjanjevanja pomemben kot misijonsko središče, ki je gotovo zajemalo vso vzhodno Gorenjsko. Prvi župnik Konrad se omenja šele v 13. stoletju in prvi zapiski o cerkvi segajo šele v sredino 15. stoletja. Toda svojo cerkev, kljub temu da samo leseno, je kraj imel že v obdobju romanike. Masiven zvonik, ki se nahaja ločeno od cerkve, je imel nekdaj tudi obrambni značaj, vključen je bil v tabor okrog cerkve. Iz zvonika na južnem delu tabora se je odpiral dober pregled. Na zahodnem delu sta tabor varovala potok Pšata in strm ter težko prehoden grič Gobavica. Tabor je obstajal vse do požara v letu 1834. Na zunanjem delu obzidja je bil izkopan globok jarek, ki so ga ob turških vpadih napolnili z vodo iz potoka Pšata.
Na območju Trdinovega trga se poleg cerkve sv. Mihaela in župnišča nasproti, nahaja kip Frana Jelovška, Marijino znamenje, pokopališče, rojstna hiša Janeza Trdine in spomenik Janezu Trdini. Med duhovniki izstopa Janez Zorec, ki ima nekaj zaslug za arheologijo, saj je opozoril na staroslovenske izkopanine na gradbišču novega župnišča in jih rešil.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 300€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Mengeš - Župnišče in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Mengeš in Trzin z okolico in to samo za 300€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Fotografije

Župnišče - Župnišče na Trdinovem trgu

Fotografija: 12007-0

Župnišče na Trdinovem trgu
Župnišče - Župnišče v Mengšu

Fotografija: 12007-1

Župnišče v Mengšu
Župnišče - Župnišče

Fotografija: 12007-2

Župnišče
Župnišče - Župnišče in Marijino znamenje

Fotografija: 12007-3

Župnišče in Marijino znamenje

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: