Ljubljana - Stavba Zadružne gospodarske banke - Stavba Zadružne gospodarske banke
OsrednjeslovenskaLjubljana - Stavba Zadružne gospodarske banke

Ljubljana - Stavba Zadružne gospodarske banke 

Ena najbolj znanih stavb v Ljubljani
Trenutno
prevCloudy;RA;mod
12
Jutri
prevCloudy;RA;mod
10 12
24.10.2021
partCloudy;;light
5 13

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Stavba Zadružne gospodarske banke se nahaja na območju Miklošičeve ceste. Cesto in Miklošičev park je zasnoval Maks Fabiani. Ime sta dobili po profesorju slavistike na dunajski univerzi Franu Miklošiču, katerega marmorno doprsje je nadomestilo kip Franca Jožefa.
Zadružna gospodarska banka je ena najbolj znamenitih in znanih stavb v Ljubljani. Z bogato okrašenim živobarvnim pročeljem izstopa iz svojega urbanističnega konteksta, čeprav je bila sezidana v jedru secesijske četrti mesta, ki je že v osnovi barvno precej pestra. Je eden najlepših primerov arhitekture tako imenovanega narodnega sloga, s katerim se je arhitekt Ivan Vurnik ukvarjal ne samo v svojem arhitekturnem opusu, temveč tudi pri načrtovanju notranje opreme in umetnoobrtnih izdelkov. Stavbo Zadružne gospodarske banke odlikuje poslikana bančna dvorana, ki zajema celotno pritličje obcestnega in dvoriščnega trakta. Slikana dekoracija zavzema celotni del dvorane, vključno s stebri in dvoriščni del dvorane. Dvorana je osvetljena skozi steklen strop, sestavljen iz majhnih modrih steklenih kvadratov, vanj pa je vgrajen dekorativni pas raznobarvnih stekelc. Barvni vitraži v dekorativnih geometrijskih motivih krasijo tudi stopniščno vežo v prvih dveh nadstropjih obcestnega trakta. Poslikava pročelja in dvorane je delo arhitektove soproge Helene Vurnik, odlične dekorativne slikarke, po rodu Dunajčanke, ki je sodelovala pri moževem ustvarjanju tipične slovenske arhitekture.
Geometrijski ornament v rdeče-belo-modri barvni kombinaciji slovenske trobojnice se dopolnjuje z motivi bogate slovenske ikonografije: stilirizirano slovensko pokrajino smrekovih gozdov in žitnih polj ter vinske trte, v katero je vkomponiran motiv žena v slovenski narodni noši.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Stavba Zadružne gospodarske banke - Stavba Zadružne gospodarske banke v Ljubljani

Fotografija: 2015003-0

Stavba Zadružne gospodarske banke v Ljubljani
Stavba Zadružne gospodarske banke - Stavba Zadružne gospodarske banke - Miklošičeva cesta 8

Fotografija: 2015003-1

Stavba Zadružne gospodarske banke - Miklošičeva cesta 8
Stavba Zadružne gospodarske banke - Stavba Zadružne gospodarske banke pri Grand Hotelu Union

Fotografija: 2015003-2

Stavba Zadružne gospodarske banke pri Grand Hotelu Union
Stavba Zadružne gospodarske banke - Stavba Zadružne gospodarske banke

Fotografija: 2015003-3

Stavba Zadružne gospodarske banke
Stavba Zadružne gospodarske banke - Stavba Zadružne gospodarske banke (arhitekt Ivan Vurnik, 1922)

Fotografija: 2015003-4

Stavba Zadružne gospodarske banke (arhitekt Ivan Vurnik, 1922)
Stavba Zadružne gospodarske banke - Stavba Zadružne gospodarske banke na Miklošičevi cesti

Fotografija: 2015003-5

Stavba Zadružne gospodarske banke na Miklošičevi cesti
Stavba Zadružne gospodarske banke - Poslikava fasade

Fotografija: 2015003-6

Poslikava fasade
Stavba Zadružne gospodarske banke - Bogato okrašeno pročelje

Fotografija: 2015003-7

Bogato okrašeno pročelje

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 39.9 €
Ljubljana
od 100 €
Ljubljana
od 45 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)