Ljubljana - Krisperjeva hiša - Krisperjeva hiša
OsrednjeslovenskaLjubljana - Krisperjeva hiša

Ljubljana - Krisperjeva hiša

Trenutno
clear;;light
4
Jutri
clear;;light
-3 12
02.03.2021
clear;;light
0 12

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Na prehodu v 20. stoletje se je v več evropskih mestih razvila nova umetnostna smer, ki je imela skupni slogovni jezik, obenem pa različne kulturne izraze in tudi različna imena. V Sloveniji se je uveljavilo ime secesija.
Nova smer je zajela vse zvrsti umetnosti, od slikarstva in kiparstva, arhitekture, do uporabne umetnosti, glasbe, gledališča, mode, literature. Tako kot družba in gospodarstvo se je tudi nova umetnost v Ljubljani uveljavljala pozneje in počasneje kot v industrijsko razvitih evropskih mestih, šele v začetku 20. stoletja. Prva pomembna secesijska arhitektura, Zmajski most, je bil zgrajen leta 1901. Glavnina secesijskih stavb pa je bila zgrajena v prvem desetletju 20. stoletja med starim mestnim jedrom in železniško postajo ob Miklošičevi in v obrobju Miklošičevega parka. Ta predel mesta je zato tudi dobil vzdevek secesijska Ljubljana. Krisperjeva hiša se nahaja na Miklošičevi 20. Prvo hišo na Slovenskem trgu je načrtoval arhitekt Maks Fabiani sam in tako pokazal, kako si je zamislil, da bi bil obzidan trg. Načrt za stavbo mu je naročil ljubljanski odvetnik Valentin Krisper. Pročelje hiše je oblikoval v lahkotnem secesijskem slogu po vzoru moderne dunajske arhitekture in ga okrasil s tipičnimi rastlinskimi in cvetličnimi stiliziranimi motivi v elegantni liniji, ki spominja na Hortov priljubljeni motiv udarca z bičem. Na belgijsko različico nove umetnosti spominjajo tudi nekateri drobni detajli iz kovanega železa, kukalo, zvonec, kljuke in poštni nabiralnik. Nekateri od njih so iz hiše že izginili in so ohranjeni le še na slikah. Kot je arhitekt Maks Fabiani sam zapisal, je rastlinski secesijski okras uporabil na izrecno željo lastnika, občinskega svetnika Valentina Krisperja. Ta okras sicer ni značilen za njegov slog. Krisperjeva hiša je bila zgrajena v letih 1900 in 1901.
Ob Miklošičevi cesti se nahajajo tudi Central Hotel, Bambergova hiša, Delavska zbornica – Slovenska kinoteka, Grand Hotel Union, palača Ljudske posojilnice, Regallijeva hiša, stavba Zadružne gospodarske banke, Šubičev stanovanjski blok, Zavod za zdravstveno zavarovanje.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Krisperjeva hiša - Krisperjeva hiša

Fotografija: 2015006-0

Krisperjeva hiša
Krisperjeva hiša - Krisperjeva hiša - Miklošičeva cesta 20

Fotografija: 2015006-1

Krisperjeva hiša - Miklošičeva cesta 20
Krisperjeva hiša - Krisperjeva hiša (arhitekt Maks Fabiani, 1900-1901)

Fotografija: 2015006-2

Krisperjeva hiša (arhitekt Maks Fabiani, 1900-1901)

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 136 €
Ljubljana
od 62.9 €
od 75.65 €
Ljubljana
Ljubljana
od 54 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)