Ljubljana - Palača Ljudske posojilnice - Palača Ljudske posojilnice
OsrednjeslovenskaLjubljana - Palača Ljudske posojilnice

Ljubljana - Palača Ljudske posojilnice

Trenutno
clear;;light
16
Jutri
prevCloudy;;light
-1 13
05.03.2021
overcast;SHRA;light
1 11

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ob Miklošičevi cesti stojijo prelepe secesijske hiše. Cesta je bila urejena v začetku 20. stoletja. V spodnjem predelu med Prešernovim trgom in Miklošičevim parkom je bila pozidana z najbolj kakovostnimi secesijskimi palačami.
Njeno zgornje območje od Pražakove proti železniški postaji pa je bilo urejeno šele med obema vojnama. Palačo Ljudske posojilnice na Miklošičevi 4 je leta 1907 zasnoval znani arhitekt Josip Vancaš. Značilno secesijsko pročelje zgradbe odlikujeta keramična obloga v slogu dunajskega arhitekta Otta Wagnerja, in plitvi balkoni, ki spominjajo na slog Maksa Fabianija. Na palači še posebej izstopajo balkonske ograje ter konzoli z dekliškima glavama, ki zaključujeta glavni, bogato okrašeni del pročelja. Na strehi palače Ljudske posojilnice sta dve sedeči ženski figuri, razkritih ramen in bosi, opremljeni s panjem, mošnjičkom in ščitoma, na katerih sta upodobljeni mravlja in čebela, ki predstavljata simbol marljivosti, varčnosti in denarnega bogastva. Notranjost palače Ljudske posojilnice ni odprta za turistične oglede.
Ob Miklošičevi cesti se nahajajo tudi Central Hotel, Bambergova hiša, Delavska zbornica – Slovenska kinoteka, Grand Hotel Union, Krisperjeva hiša, Regallijeva hiša, stavba Zadružne gospodarske banke, Šubičev stanovanjski blok, Zavod za zdravstveno zavarovanje. Hotel Union je prvi moderni, izrazito funkcionalno zasnovani hotelski objekt in na začetku 20. stoletja največja zgradba v mestu. Ponašal se je z največjo in najbolj reprezentativno dvorano na vsem Balkanu, ki je zaradi zahtevne železne strešne konstrukcije veljala tudi za izreden tehnološki dosežek. Celoten hotelski objekt, tako zunanje pročelje kot tudi notranjost z vso notranjo opremo in bogato zbirko jedkanih stekel, je bil oblikovan v dekorativnem secesijskem slogu po načrtih znanega arhitekta Josipa Vancaša.
Ob Miklošičevi cesti se razprostira Miklošičev park, ki je bil skoraj v celoti obzidan med 1900 in 1907 in je postal najlepši secesijski ambient v Ljubljani. Mestna občina ga je žal pred drugo svetovno vojno preuredila z dvema diagonalnima potema in tako zabrisala prvotno zasnovo.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Palača Ljudske posojilnice - Palača Ljudske posojilnice v Ljubljani

Fotografija: 2015001-0

Palača Ljudske posojilnice v Ljubljani
Palača Ljudske posojilnice - Palača Ljudske posojilnice

Fotografija: 2015001-1

Palača Ljudske posojilnice
Palača Ljudske posojilnice - Palača Ljudske posojilnice - Miklošičeva cesta 4

Fotografija: 2015001-2

Palača Ljudske posojilnice - Miklošičeva cesta 4
Palača Ljudske posojilnice - Palača Ljudske posojilnice (arhitekt Josip Vancaš, 1907)

Fotografija: 2015001-3

Palača Ljudske posojilnice (arhitekt Josip Vancaš, 1907)
Palača Ljudske posojilnice - Sedeči ženski figuri

Fotografija: 2015001-4

Sedeči ženski figuri
Palača Ljudske posojilnice - Palača Ljudske posojilnice s strani

Fotografija: 2015001-5

Palača Ljudske posojilnice s strani

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 113 €
od 128 €
Ljubljana
od 350 €
Ljubljana
od 100 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)