Pokljuka - Mrzli studenec - Mrzli studenec
GorenjskaPokljuka - Mrzli studenec

Pokljuka - Mrzli studenec

Pokljuka - Mrzli studenec
Trenutno
prevCloudy;RA;mod
11
Jutri
prevCloudy;RA;mod
-1 11
23.04.2024
overcast;RASN;light
3 7

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Pokljuka je obsežna gozdnata planota na vzhodni strani Julijskih Alp med Radovno, Krmo in Savo Bohinjko, ki se dviga 1200 do 1500 metrov visoko. Zaradi lege, gozdnih sadežev, obširnih gozdov in možnosti za rekreacijo je priljubljen cilj izletnikov in dopustnikov skozi vse leto.
Pokljuka je tudi znano izhodišče za najbolj udoben dostop na Triglav in vrhove v njegovi skupini. Sneg leži običajno od novembra do maja, omrežje gozdnih poti in cest, ki so speljane po planoti, je zelo primerno za sprehode ter v zimskem času hojo in tek na smučeh po vzdrževanih progah.
Na Rudnem polju se nahaja Športno-rekreacijski center Pokljuka z Biatlonskim centrom, vežbališče in prizorišče tekem za svetovni pokal in državno prvenstvo. V marcu je zelo obiskan maraton v teku na smučeh.
Planota je bila prvotno porasla z bukovo-jelovim gozdom in alpsko smreko. Pred okoli 200 leti so ta gozd izsekali. Iz lesa so kuhali oglje za mnoge fužine na območju Bohinja. Pri ponovnem obnavljanju gozda so prednost dali smreki, ki je postopoma prevladala.
Čisto prvobitne so zamočvirjene doline nekdanjih ledeniških odtokov. Tukaj so se razvila šotna visoka barja, ki se uvrščajo med najbolj južna v Evropi. Največji sta Veliko Blejsko barje in Šijec, ki ležita na obeh straneh ceste Mrzli Studenec – Bohinj ter za ogled opremljeno barje pri planini Goreljek.
Pri Mrzlem studencu se nahaja križišče več cest. Proti jugu vodi cesta skozi naselji Koprivnik in Gorjuše v Bohinj. Proti severu se dve cesti usmerjata proti pobočju Pokljuškega grebena. Do skrajnega zahodnega območja planote na Rudnem polju vodi nadaljevanje asfaltirane ceste z Bleda, ki je prevozna tudi pozimi.
Od nje se okoli 2 km za Mrzlim studencem odcepi krožna gozdna cesta do Rudnega polja čez naselje Goreljek in več pokljuških planin. Na območju Pokljuke so prometnice zelo prepletene, tako da je orientacija na določenih predelih nekoliko težja.

Fotografije

Pokljuka - Mrzli studenec - Odcep za Bled/Bohinj ali Rudno Polje pri prihodu iz Lipance

Fotografija: 300310-0

Odcep za Bled/Bohinj ali Rudno Polje pri prihodu iz Lipance
Pokljuka - Mrzli studenec - Mrzli studenec

Fotografija: 300310-1

Mrzli studenec
Pokljuka - Mrzli studenec - Cesta proti Bledu ali Bohinju

Fotografija: 300310-2

Cesta proti Bledu ali Bohinju
Pokljuka - Mrzli studenec - Piknik prostor na Mrzlem studencu

Fotografija: 300310-3

Piknik prostor na Mrzlem studencu
Pokljuka - Mrzli studenec - Cesta proti Rudnemu Polju

Fotografija: 300310-4

Cesta proti Rudnemu Polju
Pokljuka - Mrzli studenec - Odcep za Blejsko koča, Debelo peč, Planino Kranjska dolina, ...

Fotografija: 300310-5

Odcep za Blejsko koča, Debelo peč, Planino Kranjska dolina, ...
Pokljuka - Mrzli studenec - Cesta proti Blejski koči

Fotografija: 300310-6

Cesta proti Blejski koči
Pokljuka - Mrzli studenec - Informativna tabla - Pokljuka in Pokljuška pot

Fotografija: 300310-7

Informativna tabla - Pokljuka in Pokljuška pot

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: BOHINJ (5125 prebivalcev)

Naselja v občini:

Bohinjska Bistrica (1763 prebivalcev), Stara Fužina (559), Srednja vas v Bohinju (496), Bohinjska Češnjica (338), Koprivnik v Bohinju (224),

Kamnje (198), Jereka (188), Polje (166), Nomenj (162), Ribčev Laz (159), Gorjuše (147), Nemški Rovt (117), Studor v Bohinju (116), Brod (89), Podjelje (79), Bitnje (72), Savica (57), Ukanc (48), Laški Rovt (41), Ravne v Bohinju (40), Lepence (37), Log v Bohinju (12), Žlan (9), Goreljek (8)