Nova vas - Zgornja štirna - Zgornja štirna
Obalno - notranjskaNova vas - Zgornja štirna

Nova vas - Zgornja štirna

Trenutno
clear;;light
26
Jutri
partCloudy;;light
12 30
07.07.2020
clear;;light
10 23

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Naselje Nova vas leži na delu Bloške planote, kjer v bližini ni površinskih vodotokov, saj padavinske vode zaradi apnenčaste podlage hitro poniknejo v kraško podtalje. Zaradi oddaljenosti vasi od izvirov so leta 1863 vodo iz izvira Sušica pripeljali v središče vasi z lesenim vodovodom.
Vodo so uporabljali za dnevno oskrbo, napajanje živali in zagotavljanje požarne varnosti. Izvir Sušica je pod Volčjanskim hribom in je oddaljen približno 600 metrov od najstarejšega ohranjenega vodnjaka na Bloški planoti. Višinska razlika med izvirom in vasjo omogoča gravitacijski dotok vode v Zgornjo štirno, ki je zgrajena iz klesanih kamnitih blokov, med seboj povezanih z železnim obročem. Gre za posebno tlorisno obliko vodnjaka z večjim pravokotnim bazenom in pretočnim koritom, ki se pojavlja samo na visokih kraških planotah z veliko količino letnih padavin. Privlačno oblikovana litoželezna pipa omogoča neprekinjen 24-urni pretok s količino 0,2 litra na sekundo, in to vse leto. Za izdelavo lesenega cevovoda so strokovnjaki uporabili borov les, ki ima v nenehno vlažnem okolju dolgo življenjsko dobo. Lesene cevi so bile narejene iz ravnih neolupljenih debel s premerom okrog 20 centimetrov. Debla so vrtali z ročnimi svedri in jih povezovali z zbijanjem ošpičenega ožjega konca v razširjeni konec druge cevi ali pa s posebej izdelanimi kovinskimi sponkami, imenovanimi prstani. Za dodatno tesnitev so površino spoja pred združevanjem namazali z glino.
Originalni primerek borove vodovodne cevi je iz leta 1863. Za vzdrževanje vodnega zajetja in lesenega vodovoda so vaščani poskrbeli z letnim čiščenjem izvira Sušica, pri tem so sodelovali ženske in otroci. Vaščani so preverjali kakovost vode z naseljevanjem rib in opazovanjem hitrosti naraščanja količine zelenih alg v vodnjaku. Vodnjak je s svojo zasnovo služil kot vodohran v primeru požara in je pomembno prispeval k ohranitvi vasi, saj sta neposredna bližina vode in dobra organiziranost vaščanov lahko preprečili požar ali pa zmanjšali nevarnost za širjenje ognja na sosednje hiše. Izgradnja zgornje štirne v središču vasi je vaščanom zelo skrajšala razdaljo od nahajališča čiste sveže vode, kar jim je posledično prineslo več prostega časa za branje, izobraževanje, učenje novih obrti in druženje. Tekoča pitna voda privablja obiskovalce, zato so se lahko v okolici vodnjaka razvile gostinska, trgovska in obrtna dejavnost. Zgornja štirna je z razvojem dejavnosti veliko prispevala k rasti osrednje vloge naselja Nova vas kot upravnega in gospodarskega središča Bloške planote.
Ker je bila okolica vodnjaka v zadnjem času zelo zapuščena, ustni viri pa so se izgubljali, so člani Društva Voda poskrbeli za obnovo okolice in zbrali izročila o nastanku vodnjaka in njegovi družbeni vlogi. Edini materialni vir nastanka je izklesana letnica izgradnje na obodu vodnjaka.

Fotografije

Zgornja štirna - Staro vaško jedro z Zgornjo štirno

Fotografija: 2900102-0

Staro vaško jedro z Zgornjo štirno
Zgornja štirna - Staro vaško jedro - Zgornja štirna

Fotografija: 2900102-1

Staro vaško jedro - Zgornja štirna
Zgornja štirna - Zgornja štirna

Fotografija: 2900102-2

Zgornja štirna
Zgornja štirna - Nova vas - Zgornja štirna

Fotografija: 2900102-3

Nova vas - Zgornja štirna
Zgornja štirna - Zgornja štirna iz klesanih kamnitih blokov

Fotografija: 2900102-4

Zgornja štirna iz klesanih kamnitih blokov
Zgornja štirna - Železni obroč okrog Zgornje štirne

Fotografija: 2900102-5

Železni obroč okrog Zgornje štirne
Zgornja štirna - Zgornja štirna v Novi vasi

Fotografija: 2900102-6

Zgornja štirna v Novi vasi
Zgornja štirna - Litoželezna pipa

Fotografija: 2900102-7

Litoželezna pipa
Zgornja štirna - Zgornja štirna s pretočnim koritom

Fotografija: 2900102-8

Zgornja štirna s pretočnim koritom
Zgornja štirna - Pretočno korito pri Zgornji štirni

Fotografija: 2900102-9

Pretočno korito pri Zgornji štirni
Zgornja štirna - Pretočno korito

Fotografija: 2900102-10

Pretočno korito
Zgornja štirna - Originalna borova vodovodna cev iz leta 1863

Fotografija: 2900102-11

Originalna borova vodovodna cev iz leta 1863
Zgornja štirna - Informativna tabla - Zgornja štirna

Fotografija: 2900102-12

Informativna tabla - Zgornja štirna

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: