Zgornje Gorje - Cerkev sv. Jurija - Zgornje Gorje - Cerkev sv. Jurija
GorenjskaZgornje Gorje - Cerkev sv. Jurija

Zgornje Gorje - Cerkev sv. Jurija

Danes
partCloudy;;light
-6 4
Jutri
mostClear;;light
-6 6
27.01.2022
overcast;;light
-4 10

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Zgornje Gorje so manjše gručasto naselje, ki se razprostira na vrhu položnega slemena. Kraj se nahaja nedaleč od Bleda v smeri proti Pokljuki. Spada v občino Gorje, ki je nastala leta 2000, ko so se odcepili od občine Bled.
Občina meji na Bled, Kranjsko Goro, Bohinjsko Belo, Bohinj in Jesenice. Pred Zgornjimi Gorjami ležijo Spodnje Gorje, ki so najbolj znane po čudoviti soteski Blejski Vintgar. Spodnje Gorje imajo zasnovo iz 8. stoletja. Vas se prvič omenja med letoma 1050 in 1065. Zgornje Gorje so središče občine Gorje. V kraju je vrtec, osnovna šola, pošta, trgovina, bar in drugo. Župnijska cerkev sv. Jurija se prvič omenja leta 1140 kot lastniška cerkev v okviru radovljiške pražupnije na zemlji, ki je sredi 11. stoletja prešla v posest briksenške škofije. Cerkev, nastala v drugi polovici 15. stoletja, je bila večkrat prezidana in povečana. V renesančnem prezbiteriju je ohranjeno jedro prvotnega gotskega prezbiterija s freskami iz okoli leta 1460. Ladja z banjastim obokom je iz leta 1687. Zahodni del cerkve ima klasicistično fasado iz 19. stoletja. Cerkev svetega Jurija ima baročni zvonik, prav tako je baročna in neoklasicistična notranja oprema.
V okolici naselja med naravnimi znamenitostmi izstopa Pokljuška soteska, ki jo je vrezal nekdaj mogočen vodni odtok s Pokljuke, danes je to le še hudournik. Po soteski je speljana in dobro označena krožna pot.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Fotografije

Cerkev sv. Jurija - Zgornje Gorje - Cerkev sv. Jurija

Fotografija: 163-0

Zgornje Gorje - Cerkev sv. Jurija
Cerkev sv. Jurija - Cerkev sv. Jurija

Fotografija: 163-1

Cerkev sv. Jurija
Cerkev sv. Jurija - Zvonik

Fotografija: 163-2

Zvonik
Cerkev sv. Jurija - Pročelje

Fotografija: 163-3

Pročelje
Cerkev sv. Jurija - Stranski vhod

Fotografija: 163-4

Stranski vhod
Cerkev sv. Jurija - Notranjost

Fotografija: 163-5

Notranjost
Cerkev sv. Jurija - Cerkev sv. Jurija - Notranjost

Fotografija: 163-6

Cerkev sv. Jurija - Notranjost
Cerkev sv. Jurija - Cerkev sv. Jurija v Zgornjih Gorjah

Fotografija: 163-7

Cerkev sv. Jurija v Zgornjih Gorjah
Cerkev sv. Jurija - Oltar

Fotografija: 163-8

Oltar
Cerkev sv. Jurija - Južna (desna) stran

Fotografija: 163-9

Južna (desna) stran
Cerkev sv. Jurija - Stranski oltar na južni (desni) strani

Fotografija: 163-10

Stranski oltar na južni (desni) strani
Cerkev sv. Jurija - Severna (leva) stran

Fotografija: 163-11

Severna (leva) stran
Cerkev sv. Jurija - Stranski oltar na severni (levi) strani

Fotografija: 163-12

Stranski oltar na severni (levi) strani
Cerkev sv. Jurija - Izhod iz cerkve sv. Jurija

Fotografija: 163-13

Izhod iz cerkve sv. Jurija
Cerkev sv. Jurija - Kor z orglami

Fotografija: 163-14

Kor z orglami
Cerkev sv. Jurija - Freska na stropu

Fotografija: 163-15

Freska na stropu

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Bled
od 102 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Informacije, izleti, ...

Podatki

Občina: BLED (7873 prebivalcev)

Naselja v občini:

Bled (4944 prebivalcev), Zasip (1024), Ribno (607), Bohinjska Bela (547), Koritno (232),

Selo pri Bledu (216), Bodešče (168), Obrne (68), Kupljenik (50), Slamniki (17)