Soteska - Hidrocentrala - Soteska - Hidrocentrala
GorenjskaSoteska - Hidrocentrala

Soteska - Hidrocentrala

Trenutno
partCloudy;;light
8
Jutri
partCloudy;;light
-1 8
29.01.2022
prevCloudy;;light
-3 6

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Slikovita dolina Save Bohinjke se zoži v globoko tesen, ki se imenuje Soteska. Reka Sava Bohinjka jo je vrezala med planoti Jelovica in Pokljuka. Zaradi tega predstavlja naravni mejnik Bohinjske kotline. Danes sta skozi Sotesko speljani železnica in regionalna cesta.
Ozka dolina Soteske razkriva prepadna pobočja iz triadnih plastovitih apnencev in Save Bohinjke. Človeška prisotnost sega v čas železne dobe, o čemer pričajo odkritja v Ajdovski luknji. V Soteski so prisotne hribovske, toploljubne in gorske rastlinske združbe. Ob ustrezni vodnatosti je na tem predelu veliko slapov, tako na pobočjih Jelovice kot Pokljuke. Na predelu Soteske se nahajajo znamenita Pantzova žičnica, Hidrocentrala Soteska in spominska plošča NOB. Najbolj fascinira s svojo divjo lepoto reka Sava Bohinjka, ki dobiva vodo iz Triglavskega pogorja.
Reka je idealna za različne aktivnosti, kot so rafting, muharjenje, kanu in kajak izlete in celo plavanje. Zanjo je značilno, da je kljub manjšemu porečju v primerjavi s Savo Bohinjko bolj vodnata od nje. Za Savo Bohinjko je tako kot za Bohinjsko jezero značilno, da so jo v preteklosti oblikovali ledeniki. V strugi so manjša in večja prodišča. Prisotnih pa je tudi več značilnih mrtvic oziroma mrtvih rokavov. Te so najbolj pogoste od Bohinjske Bele in vse do sotočja s Savo Dolinko. Sava Bohinjka teče mimo ali skozi naslednje vasi v Bohinju: Laški Rovt, Ribčev Laz, Kameje, Polje, Savica, Brod, Bitnje, Bohinjska Bistrica, Log, Nomenj in Lepence.
Na njeni poti je veliko kulturnih in naravnih ter tudi modernih zanimivosti na območju Bohinja. Med njimi so poleg HE Soteska, Pantzove žičnice, Soteških slapov še čudoviti Slap Savica, HE Savica, Kamp Danica, Bohinjsko jezero, cerkev svetega Janeza Krstnika, Bohinjska železnica, slap Pirašica, slap Grmečica, Hemin plavž.

Fotografije

Hidrocentrala - Soteska - Hidrocentrala

Fotografija: 300101-0

Soteska - Hidrocentrala
Hidrocentrala - Parkirišče ob hidrocentrali na poti Bled - Bohinj

Fotografija: 300101-1

Parkirišče ob hidrocentrali na poti Bled - Bohinj
Hidrocentrala - Hidrocentrala Soteska

Fotografija: 300101-2

Hidrocentrala Soteska
Hidrocentrala - Hidroelektrarna Soteska na Savi Bohinjki

Fotografija: 300101-3

Hidroelektrarna Soteska na Savi Bohinjki
Hidrocentrala - River Sava Bohinjka

Fotografija: 300101-4

River Sava Bohinjka

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Bohinjska Bela
od 60 €
Bohinjska Bela
od 50 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: BOHINJ (5125 prebivalcev)

Naselja v občini:

Bohinjska Bistrica (1763 prebivalcev), Stara Fužina (559), Srednja vas v Bohinju (496), Bohinjska Češnjica (338), Koprivnik v Bohinju (224),

Kamnje (198), Jereka (188), Polje (166), Nomenj (162), Ribčev Laz (159), Gorjuše (147), Nemški Rovt (117), Studor v Bohinju (116), Brod (89), Podjelje (79), Bitnje (72), Savica (57), Ukanc (48), Laški Rovt (41), Ravne v Bohinju (40), Lepence (37), Log v Bohinju (12), Žlan (9), Goreljek (8)