Reke in sotočja
Ljubljana - Izliv Gradaščice v Ljubljanico - Izliv Gradaščice v Ljubljanico
OsrednjeslovenskaLjubljana - Izliv Gradaščice v Ljubljanico

Ljubljana - Izliv Gradaščice v Ljubljanico

Trenutno
overcast;lightRA;light
4
Jutri
prevCloudy;;light
0 5
04.12.2021
overcast;;light
-6 4

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Gradaščica je reka v osrednjem delu Slovenije, levi pritok slikovite reke Ljubljanice. Razmeroma čista reka nastane na sotočju Mlade vode, ki priteka iz hribovitega območja od Šentjošta nad Horjulom in Velike Božne na območju naselja Rovt.
Gradaščica od Polhovega Gradca teče po deloma razširjeni dolini proti vzhodu, pri Bokalcah vstopi v ravnino Ljubljanskega barja in se nato v Ljubljani v dveh delih izliva v reko Ljubljanico. Večja desna pritoka Gradaščice sta Šujica in Prosca, edini malo večji levi pritok je Glinščica. Reka se pri bokalškem jezu razdeli v dva dela: nekdaj vijugasta, sedaj v celoti regulirana struga Gradaščice (Mestna Gradaščica) kmalu vstopi na predel prestolnice, teče naprej skozi Vrhovce in Vič, kjer iz leve strani dobi prav tako reguliran pritok Glinščico, ter se med Krakovim in Trnovim izliva v reko Ljubljanico. Večji del Gradaščice je speljan v Mali graben, ki od bokalškega jezu poteka proti jugovzhodnem delu, prečka pri Dolgem mostu železniško progo in južno obvoznico, potem pa teče skozi Mestni Log mimo Murgel na levem bregu in Rakove Jelše na desnem bregu ter se na južnem robu Trnovega izlije v reko Ljubljanico. Ime Gradaščice naj bi izhajalo iz besede grad, reka naj bi se nekdaj imenovala Gradaška voda, po združitvi dveh skoraj enako velikih potokov pod Polhovim Gradcem, po katerem naj bi tudi reka dobila ime. V poletnem času je v Mestni Gradaščici občasno malo vode, ki se zaradi umetnega korita zelo segreje in je zaradi rasti alg dokaj neprivlačna. Gradaščica je poznana po svojem hudourniškem značajem, s katerim so povezane poplave, ki so vzrok velikih težav še zlasti v spodnjem toku. Del regulirane struge Gradaščice z nabrežji med Eipprovo in Gradaško ulico je bil v letih 1931-32 urejen po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika. Načrti so obsegali ureditev ozelenitve, dostopa k reki, stopnišča za perice, Kolezijski in Petelinji most.
Plečnikova ureditev Gradaščice, ki obsega obrečni prostor od Kolezijskega mostu do izliva v reko Ljubljanico, je bila leta 2009 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. Prav tako je območje že od leta 1986 zavarovano kot zgodovinski in kulturni spomenik. Danes je Plečnikova ureditev struge zanemarjena in počasi propada.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Izliv Gradaščice v Ljubljanico - Izliv Gradaščice v Ljubljanico pri Trnovskem pristanu

Fotografija: 2040020-0

Izliv Gradaščice v Ljubljanico pri Trnovskem pristanu
Izliv Gradaščice v Ljubljanico - Ljubljana - Izliv Gradaščice v Ljubljanico

Fotografija: 2040020-1

Ljubljana - Izliv Gradaščice v Ljubljanico
Izliv Gradaščice v Ljubljanico - Izliv Gradaščice v Ljubljanico

Fotografija: 2040020-2

Izliv Gradaščice v Ljubljanico
Izliv Gradaščice v Ljubljanico - Izliv Gradaščice v Ljubljanico pri Hradeckega mostu

Fotografija: 2040020-3

Izliv Gradaščice v Ljubljanico pri Hradeckega mostu
Izliv Gradaščice v Ljubljanico - Ribič pri izlivu Gradaščice v Ljubljanico

Fotografija: 2040020-4

Ribič pri izlivu Gradaščice v Ljubljanico
Izliv Gradaščice v Ljubljanico - Potok Gradaščica in reka Ljubljanica

Fotografija: 2040020-5

Potok Gradaščica in reka Ljubljanica
Izliv Gradaščice v Ljubljanico - Most čez Gradaščico

Fotografija: 2040020-6

Most čez Gradaščico
Izliv Gradaščice v Ljubljanico - Potok Gradaščica

Fotografija: 2040020-7

Potok Gradaščica
Izliv Gradaščice v Ljubljanico - Potok Gradaščica ob Eipprovi ulici

Fotografija: 2040020-8

Potok Gradaščica ob Eipprovi ulici
Izliv Gradaščice v Ljubljanico - Potok Gradaščica v Ljubljani

Fotografija: 2040020-9

Potok Gradaščica v Ljubljani

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
Ljubljana
Ljubljana
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)